image

Sysadmin krijgt 4 jaar wegens gijzelen glasvezelnetwerk

maandag 9 augustus 2010, 12:25 door Redactie, 9 reacties

Een 45-jarige systeembeheerder die in 2008 uit onvrede over zijn werksituatie het glasvezelnetwerk van San Francisco kaapte, is tot een gevangenisstraf van vier jaar veroordeeld. Terry Childs werd in 2008 gearresteerd wegens het gijzelen van het FiberWAN. Het netwerk bevat e-mails van ambtenaren, salarisgegevens, vertrouwelijke justitiële documenten en veroordelingen van criminelen. Childs was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van het netwerk.

Conflict
Uit woede over een mogelijk ontslag sloot hij iedereen buiten, zodat hij de enige was die toegang tot het netwerk had. In eerste instantie gaf hij de politie na zijn arrestatie een verkeerd wachtwoord en was er een geheim bezoek van de burgemeester nodig om de juiste inloggegevens te krijgen.

Volgens de aanklager wilde Childs het netwerk als een machtsmiddel gebruiken om zijn leidinggevenden onder druk te zetten. De advocaat van de systeembeheerder liet de rechter weten dat zijn cliënt het slachtoffer van slecht management was geworden. Childs had het netwerk alleen tegen klungelige leidinggevenden willen beschermen. Het incident kostte de stad 1,5 miljoen dollar. Omdat Childs al sinds zijn aanhouding vastzit, kan hij over zes maanden vrijkomen.

Reacties (9)
09-08-2010, 12:46 door Anoniem
Dat Childs fout bezig was mag kloppen, maar de straf is buiten iedere proportie.
09-08-2010, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem: Dat Childs fout bezig was mag kloppen, maar de straf is buiten iedere proportie.
Inderdaad, het netwerk van het stadsbestuur van een stad met 750 000 inwoners onbruikbaar maken tot uw eisen ingewilligd worden zou enkel mogen bestraft worden met een vermaning...

Hij zit vast sinds juli 2008 en kan over 6 maand vrijkomen. wat neerkomt op 2,5 jaar effectief. Niet meer dan correct, mijns inziens.
09-08-2010, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Dat Childs fout bezig was mag kloppen, maar de straf is buiten iedere proportie.
De uitspraak is voornamelijk om te voorkomen dat Childs een schadeclaim gaat indienen, voor de tijd dat hij gezeten heeft.
Dus eigenlijk is het een minimale straf.

Waarschijnlijk is zijn grootste straf dat hij niet meer aan de bak komt.
09-08-2010, 15:27 door Anoniem
"Inderdaad, het netwerk van het stadsbestuur van een stad met 750 000 inwoners onbruikbaar maken tot uw eisen ingewilligd worden zou enkel mogen bestraft worden met een vermaning..."

Het netwerk is geen moment onbruikbaar geweest, en er is ruim een week lang een conflict geweest. Childs nam de stelling in dat degenen aan wie hij de passwords zou moeten afstaan niet capabel zouden zijn. Iets wat natuurlijk totaal niet aan hem is om te bepalen, ongeacht of die inschatting wel/niet terecht was.

Een straf is zonder meer op zijn plaats, maar 4 jaar gevangenisstraf omdat hij het wachtwoord niet wilde afstaan is ronduit absurd te noemen. Childs was overmatig betrokken bij zijn werk, was arrogant, maar was verder niet te kwader trouw. Verder stel ik helemaal niet dat een vermaning afdoende zou zijn, dus je hoeft mij geen woorden in de mond te leggen.

Hij heeft op geen enkele manier geld verdiend aan zijn handelen, niets gestolen, en niemand uiteindelijk benadeeld (behalve dan collega's die een aantal dagen geen beheerstaken konden uitvoeren). Daarnaast kan je je afvragen of de werkgever geen steken heeft laten vallen, want indien zaken goed geregeld zijn, dan kan een enkele beheerder helemaal niet zijn werkgever buitensluiten door scheiding van verantwoordelijkheden.
09-08-2010, 15:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Inderdaad, het netwerk van het stadsbestuur van een stad met 750 000 inwoners onbruikbaar maken tot uw eisen ingewilligd worden zou enkel mogen bestraft worden met een vermaning...

Hij heeft het netwerk niet onbruikbaar gemaakt. Hij wilde alleen het beheerderswachtwoord slechts overdragen aan een gekwalificeerde opvolger. Die was er niet. Hij vond zijn baas niet gekwalificeerd genoeg. Na een aantal dagen cel besloot hij dat in lijn van bazen alleen de burgemeester het wachtwoord mocht krijgen. Ik snap die logica, en vind het wel stijl hebben. Beetje sociaal gestoord, maar wel stoer.

Dit hele proces is verder een "muppet show" opgevoerd voor het publiek en heeft niets met schade oid te maken.
09-08-2010, 15:29 door Anoniem
PS: Wat had de werkgever gedaan indien Childs was overleden tijdens zijn werk ? Immers zou men dan in een soortgelijke situatie hebben verkeerd, al had men dan niemand gehad om te vervolgen. Childs had ook een hartaanval kunnen krijgen, of een verkeersongeluk.
09-08-2010, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: PS: Wat had de werkgever gedaan indien Childs was overleden tijdens zijn werk ? Immers zou men dan in een soortgelijke situatie hebben verkeerd, al had men dan niemand gehad om te vervolgen. Childs had ook een hartaanval kunnen krijgen, of een verkeersongeluk.


Risicomanagement, iedere projectmanager dekt zulke zaken in.
09-08-2010, 16:20 door sjonniev
Door Anoniem: PS: Wat had de werkgever gedaan indien Childs was overleden tijdens zijn werk ? Immers zou men dan in een soortgelijke situatie hebben verkeerd, al had men dan niemand gehad om te vervolgen. Childs had ook een hartaanval kunnen krijgen, of een verkeersongeluk.


Tja daar had die werkgever dan eerder aan moeten denken. Die werkgever heeft zelf willens en wetens alles bij 1 persoon neergelegd, en dat daar zo jaren laten liggen. Om te beginnen moet deze werkgever eens heel goed naar zichzelf kijken.
10-08-2010, 00:52 door xy22
mocht iemand nog wat meer willen lezen, dan zijn dit misschien interessante links:

http://techworld.nl/loopbaan/9621/de-zaak-childs-netwerkkaper--of-workaholic.html geeft een uitgebreider (en misschien gebalanceerder, hoewel dat een mening is) idee van de rechtszaak dan dit artikel

http://www.infoworld.com/d/adventures-in-it/why-san-franciscos-network-admin-went-rogue-286?page=0,0 voor een heel ander beeld op de hele gang van zaken

http://techworld.nl/loopbaan/22405/netwerkbeheerder-van-san-francisco-schuldig-bevonden.html oordeel van de jury
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.