image

"ACTA-verdrag bedreigt vrijheid internetgebruiker"

maandag 16 augustus 2010, 10:04 door Redactie, 5 reacties

Een brede groep Nederlandse organisaties maakt zich ernstig zorgen over de totstandkoming en de inhoud van het anti-namaakverdrag ACTA. De onderhandelingen over dit verdrag vinden nu grotendeels in het geheim plaats, terwijl ze veel Nederlanders raken. In het verdrag is een uitgebreid hoofdstuk over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving opgenomen.

"ACTA heeft daarmee mogelijk onwenselijke gevolgen voor het grondrecht op communicatievrijheid, onze kenniseconomie en de persoonlijke vrijheid van internetgebruikers", aldus de organisaties, die onder andere bestaan uit HCC, de Consumentenbond en Bits of Freedom. In een open brief vragen de organisaties de regering om de transparantie rond ACTA te vergroten en de reikwijdte van het verdrag te beperken tot alleen namaakgoederen.

Handhaving
"Uit de onderhandelingsteksten volgt dat de partijen online-tussenpersonen willen inzetten bij de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Ook staan de onderhandelingspartners in ACTA verdergaande schadevergoeding en striktere handhaving van het auteursrecht jegens individuele gebruikers voor. En aan de hand van een recent uitgelekte tekst kan worden opgemaakt dat zelfs het linken naar inbreukmakend materiaal als auteursrechtinbreuk zou kunnen worden aangemerkt", zo is in de brief te lezen.

Reacties (5)
16-08-2010, 10:42 door Anoniem
Vergeet niet dat de ACTA nog veel verdergaande gevolgen heeft, zoals het blokkeren van zendingen medicijnen naar gebieden waar deze medicijnen hard nodig zijn, bijvoorbeeld op basis van patentconflicten.

Indien China levensreddende medicijnen naar Afrikaanse landen wil sturen, dan kan bijvoorbeeld de Nederlandse douane door Amerikaanse bedrijven worden gedwongen om de zending in transit in beslag te nemen wanneer er een patent conflict is, en wanneer zo'n zending via Schiphol wordt getransporteerd.

Hierbij gaat het bovendien niet alleen om conflicten met medicijnproducten, maar ook nog eens om conflicten met patent trollen, die zelf -niets- maken, maar wel patenten opkopen.

Intellectueel eigendom is kennelijk belangrijker dan mensenlevens !!

Zie ook onderstaande voor meer details.

Anti-Counterfeiting Trade Agreement: New legislation for billions of people, made behind closed doors
Hacking at Random, August 15, 2009
Document: https://har2009.org/program/attachments/82_acta.pdf
Video: http://www.youtube.com/watch?v=0lhQqMto7tg
16-08-2010, 11:31 door fd0
it is all about the money
money is the root of all evil
16-08-2010, 12:52 door Anoniem
Mooi dat ook meer mainstream organisaties zoals de Consumentenbond nu zich er ook mee gaan bemoeien, dan komt het misschien wat meer aan de orde op het mainstream nieuws zodat het publiek zich bewust wordt van dit belachelijk verdrag.
16-08-2010, 13:24 door jopiter
"Mooi dat ook meer mainstream organisaties zoals de Consumentenbond nu zich er ook mee gaan bemoeien, dan komt het misschien wat meer aan de orde op het mainstream nieuws zodat het publiek zich bewust wordt van dit belachelijk verdrag."

We kunnen ons er wel bewust van worden, maar het is de vraag of dat ook maar iets zal helpen om de inhoud te veranderen of het verdrag tegen te houden. Ook is er sprake van zware diplomatieke druk door de Amerikanen op landen die niet willen meewerken; indien je niet meegaat in het ACTA verdrag, dan kan je economische (of andersoortige) sancties verwachten van de kant van de Verenigde Staten.
16-08-2010, 14:19 door Anoniem
En wanneer wordt de desbetreffende demissionaire (CDA) minister tot de orde geroepen die dit geintje in een achterkamertje ondertekend heeft ??

Leuk dat de consumentenbond (jaren te laat) het licht ziet maar naar wie gaan ze zich richten ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.