image

Experts verbijsterd over Intel-McAfee deal

vrijdag 20 augustus 2010, 11:43 door Redactie, 8 reacties

Beveiligingsexperts kunnen niet begrijpen waarom Intel gisteren voor 6 miljard euro anti-virusbedrijf McAfee overnam. "Sommige deals slaan nergens op. Sommige hebben onderliggende motieven die niet meteen duidelijk zijn. Maar de aankondiging van Intel om voor 6 miljard euro McAfee over te nemen, is een deal die nergens op slaat, hoe je er ook naar kijkt", aldus Richard Stiennon.

Volgens analisten koopt Intel zo de technologie om beveiliging aan de eigen producten toe te voegen. Stiennon merkt op dat er tientallen andere bedrijven zijn die hetzelfde doen en veel minder hadden gekost. "Intel had één van de vele anti-virusbedrijven kunnen kopen die waarschijnlijk betere technologie hebben, beter onderzoek en veel minder bagage."

Onnodig
Ook voor de versterking van de merknaam was het niet nodig geweest, aangezien Intel al een gerespecteerd merk is. De overname zou volgens Stiennon de merknaam zelfs kunnen vervuilen. Daarnaast zit Intel al bij de meeste overheidsinstanties en andere netwerken binnen.

"Voor 6 miljard euro is dit de grootste overnamen van een echt beveiligingsbedrijf. Het is ook de slechtste. Er is geen synergie, geen channel voordelen, marginale voordelen voor de omzet, geen nieuwe markten en geen betekenisvolle strategie." Ook Graham Cluley van het Britse anti-virusbedrijf Sophos vindt de deal opmerkelijk. Zeker omdat Intel in 1998 de eigen virusscanner 'Intel LanDesk Virus Protect' aan Symantec verkocht en nu de grootste concurrent van dit anti-virusbedrijf overneemt.

Hardware
Toch zijn er ook positieve geluiden. "Deze specifieke overname laat Intel en McAfee samenwerken om toekomstige generaties van beveiligingssoftware via een soort SOC (system-on-a-chip) oplossing aan de processor te koppelen", zegt Tim Bajarin van Creative Strategies. Als een hacker in een systeem wil inbreken, wordt dat bijna altijd gedaan via de software. Maar als Intel en McAfee een nieuwe beveiligingslaag kunnen toevoegen, dan moet een hacker zowel de hardware code als software code kraken."

Marc Maiffret, CTO van eEye Digital Security, voorspelt dat de toevoeging van security aan hardware er uiteindelijk voor zal zorgen dat McAfee's softwarematige virusscanners, firewalls en andere producten zullen verdwijnen. "Televisies en andere apparaten en auto's zijn steeds vaker met het internet verbonden en worden eigenlijk computers. Intel ziet de mogelijkheid om McAfee's intrusion prevention en anti-virus aan alle deze apparaten toe te voegen."

Reacties (8)
20-08-2010, 11:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-08-2010, 12:00 door Anoniem
Misschien i.v.m patenten? McAfee heeft er een boel ;)
20-08-2010, 13:04 door Anoniem
Ik denk dat Richard Stiennon eens naar de argumenten van Marc Maiffret moet kijken. Want die heeft best wel een goed punt ? Is Tim Bajarin en Marc Maiffret trouwens geen experts, aangezien zij niet verbijsterd lijken te zijn ?
20-08-2010, 19:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-08-2010, 21:04 door Anoniem
Wel raar dat er zo verbaast wordt gedaan terwijl het toch wel bij een aantal mensen bekend zou kunnen zijn geweest. Bajarin heeft volgens mij het beste inzicht. Maiffret doet aan overstatements: net zoals tv de radio niet heeft verdrongen, zullen chips ook niet software verdringen.

Anoniem 12:00 heeft zeker een punt. Patenten zijn bijzonder belangrijk in de Amerikaanse software industrie. Als je er zelf geen hebt, kun je niet aan ruilhandel doen, en dan zijn projecten vaak ten dode opgeschreven al voordat je begint. In de anti-virus industrie zijn een aantal belangrijke patenten in handen van diverse anti-virus fabrikanten.
21-08-2010, 08:30 door Anoniem
Zou het een kwalijke overname zijn, in de zin van een bedrijf uitschakelen?
22-08-2010, 17:18 door Anoniem
Intel CEO: "We need antivirus, can someone buy me McAfee?" Few hours later: "Done." "Great, which version?" "Version ... ?"
23-08-2010, 14:31 door Anoniem
Verbaasde mij ook. Zeker na het nieuws van afgelopen week dat McAfee twee testen niet eens gehaald heeft...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.