image

Webcam-bespionerende school niet aangeklaagd

vrijdag 20 augustus 2010, 12:27 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse school die leerlingen via de webcam van hun laptop zou hebben bespioneerd, wordt niet door de overheid vervolgd. Het bespioneren kwam aan het licht toen een leerling werd bestraft wegens "ongepast gedrag" dat hij thuis vertoonde. De schooldirecteur gebruikte een door de webcam gemaakte foto als bewijs. Volgens de student ging het om snoep, maar de directeur dacht dat het drugs waren. Uiteindelijk bleek dat de trackingsoftware van het Lower Merion School District voor gestolen en verloren laptops ingeschakeld bleef, ook al was de computer weer terecht. In totaal zouden er meer dan 56.000 onterechte screenshots en foto's zijn gemaakt.

Opzet
Volgens de openbare aanklager zijn er geen aanwijzingen dat er kwade opzet in het spel is.

"Na grondig onderzoek van het bewijs. Heb ik geconcludeerd dat een aanklacht niet gerechtvaardigd is", aldus openbare aanklager Zane David Memeger in een verklaring. De school is blij met het besluit. Het schoolbestuur heeft tevens deze week nieuw laptopbeleid goedgekeurd. Ouders moeten voortaan schriftelijke toestemming verlenen en aangifte bij de politie hebben gedaan, voordat de school de trackingsoftware inschakelt.

Reacties (6)
20-08-2010, 12:37 door SirDice
Let wel, men wordt niet strafrechtelijk vervolgt. Civiele rechtszaken lopen echter nog.

Wel vreemd dat men niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Als het door een enkele IT'er gedaan was (ook zonder kwade opzet) weet ik bijna zeker dat ze wel de boel strafrechtelijk zouden vervolgen.
20-08-2010, 13:48 door DeliciouslyImperfect
Volgens de openbare aanklager zijn er geen aanwijzingen dat er kwade opzet in het spel is.
Een leerling werd aangesproken op gedrag dat was gezien via de webcam. Dat wil zeggen dat iemand de beelden bekeek, wetende dat die camera helemaal niet aan zou moeten staan. En in plaats van de camera ter plekke uit te schakelen en alle anderen te controleren en zo nodig uit te schakelen, is de leerling aangesproken op gedrag thuis, wat de school niets aan gaat.

Dat vind ik toch een duidelijke aanwijzing voor kwade opzet.
20-08-2010, 19:34 door P5ycH0
Volgens de openbare aanklager zijn er geen aanwijzingen dat er kwade opzet in het spel is.
Iemand die dronken een dodelijk ongeluk veroorzaakt had ook geen kwade opzet. Gewoon vervolgen dus !!!
22-08-2010, 12:36 door Anoniem
Nou, ik denk dat justitie met opzet niet tot vervolging overgaat; hoe vaak gebruiken zij dit soort spionage?, 'zonder kwade opzet'. Ik denk dat als justitie wel tot vervolging over was gegaan er een precedent was ontstaan; justitie kan dan zelf ook strafrechtelijk vervolgd worden!
23-08-2010, 09:23 door Anoniem
Een school die zelfstandig eigen Big Brother tactieken gebruikt die verder gaan dan die van de Amerikaanse regering kan toch niet door de overheid vervolgd worden. Dat zou andere instanties alleen maar ontmoedigen zelf ook Big Brother tactieken te gaan gebruiken.
23-08-2010, 09:48 door JayS0n
Uiteindelijk bleek dat de trackingsoftware van het Lower Merion School District voor gestolen en verloren laptops ingeschakeld bleef, ook al was de computer weer terecht.

Dus :
1. Hij/zij had een school laptop gesloten?
2. Of zijn directeur vindt het leuk om leerlingen te bespioneren?(Search: Herbert the pervert)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.