image

"Cybercrime raakt helft Nederlanders"

dinsdag 14 september 2010, 17:02 door Redactie, 3 reacties

De helft van alle Nederlandse internetgebruikers is door cybercrime getroffen, zo beweert Symantec. Vorige week publiceerde het anti-virusbedrijf al een wereldwijd rapport, waaruit bleek dat maar liefst 66% van de internetpopulatie met cybercrime te maken had gekregen. De beveiliger spreekt zelfs van "de stille epidemie". De gigantische cijfers worden echter duidelijk als we kijken naar wat Symantec onder cybercrime verstaat. Het gaat namelijk niet alleen om virussen, malware en identiteitsfraude, maar ook om spam.

Malware
In totaal ondervroeg Symantec wereldwijd 7.000 internetgebruikers, in Nederland waren er het 580. Het ging om 505 volwassenen die minimaal één uur per week internetten en 75 ouders van kinderen tussen de 8 en 17 jaar. Zo'n vijftig mensen voelen zich niet erg of helemaal niet veilig op het internet. De rest, voelt zich
enigszins (71%) tot erg (20%) veilig. Verder zien vierhonderd mensen cybercrime als potentiële dreiging of verwacht er vroeger of later mee te maken te krijgen.

Zo'n driehonderd van de ondervraagde proefpersonen heeft wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, waarbij 'computervirussen of malware verschenen op mijn computer' verreweg bovenaan staat (45%). Andere vormen van cybercriminaliteit worden ook genoemd (zoals creditcardfraude, online oplichting, identiteitsdiefstal, ongewenste seksuele verzoeken etc.) maar dan gaat het om percentages variërend van 1% tot 5% van het totaal dat deze andere vormen noemt.

Ethiek
Ook werd er gekeken naar de ethiek die de Nederlandse internetgebruiker erop na houdt. Volgens Symantec kan in het algemeen gezegd worden dat als het om privacygevoelige zaken, gaat Nederlanders iets vaker als illegaal en moreel verkeerd, zien terwijl het downloaden van muzieksingles, films en ongeautoriseerde software minder vaak als illegaal en moreel verkeerd gezien wordt.

Reacties (3)
14-09-2010, 17:23 door Rubber Bug
Ja zeg, als je spam gaat meetellen dan schieten de statistieken omhoog, duhhh...
14-09-2010, 22:11 door Anoniem
Internetten niet veilig? Neen, maar dat wist ik al jaren. Dacht iemand dat ik ook maar een luttele seconde ga googelen zonder honkbalknuppel of ploertendoder binnen 'muisbereik' ? Vorige week was het weer raak: Zat ik effe lekker smeuïg over de blote dames te scrollen, sloeg de boel weer vast door die cybercriminelen! Ik heb me toch een paar rake klappen uitgedeeld; de RAM-chips vlogen me om de oren. Dus...oho neen: dat ik Jantje heet betekent nog niet dat ik simpel ben!

Jan O
17-09-2010, 10:08 door Dev_Null
"Ook werd er gekeken naar de ethiek die de Nederlandse internetgebruiker erop na houdt"
Gaat Symantec zich nu ook al bezig houden met het "gedachtengoed" van haar software gebruikers? Waar bemoeit dit anti-virus cluppie zich mee? Of worden we zo - langzaam via de media - gehersenspoeld met de gedachte dat "er altijd en overal over op je vingers word gekeken, en zelfs je gedachten-gangen worden ge-extrapoleered uit je online gedrag?"
http://www.humabio-eu.org/vision.html
http://www.hermes-press.com/AI_monitoring.htm
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.