image

Protest tegen censuurplan Hirsch Ballin

woensdag 15 september 2010, 10:04 door Redactie, 11 reacties

Nederlandse maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschappers en bloggers hebben vandaag een brandbrief aan de minister van Justitie gestuurd vanwege een onlangs gelanceerd wetsvoorstel, dat overheidscensuur in de hand werkt. De organisaties dringen erop aan het voorstel ingrijpend te wijzigen om de pers- en internetvrijheid in Nederland te waarborgen.

Het is voor het eerst dat zo'n grote groep vertegenwoordigers van de Nederlandse internetgemeenschap samen voor een gemeenschappelijk doel opkomt. Het conceptwetsvoorstel van demissionair minister Hirsch Ballin heeft vergaande gevolgen voor de vrijheid van Nederlandse internetters. Zo kunnen delen van websites, blogs, maar ook persoonlijke pagina's op websites als Facebook en Hyves worden afgesloten zonder dat een rechter daarover heeft geoordeeld.

Brief
De brief is een initiatief van Bits of Freedom en is ondertekend door negentien maatschappelijke organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Internet Society en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). De brief is daarnaast ondertekend door twintig experts uit de academische wereld, waaronder hoogleraar strafrecht Theo de Roos, hoogleraar informatiebeveiliging Bart Jacobs en hoogleraar informatierecht Egbert Dommering. Tot slot is de brief ondertekend door bloggers, omroepen en internetondernemers, waaronder Bert Brussen, BNN en Sargasso.nl.

Wetsvoorstel
De internetgemeenschap vraagt de minister om de wet op drie punten aan te passen. Ten eerste wil zij dat delen van een website alleen op zwart mogen worden gezet na tussenkomst van een rechter. De minister wil in het wetsvoorstel de eis van deze rechterlijke toets schrappen.

Ook wil zij dat het voorgenomen verbod op publicatie van niet-openbare informatie integraal wordt heroverwogen. Tot slot vragen ze de minister om het voorgenomen verbod op het opnemen van eigen gesprekken te verduidelijken.

Reacties (11)
15-09-2010, 11:02 door Preddie
Het lijkt me beter als meneer ballin gewoon de politiek verlaat, ik heb het idee dat met mij er tal van andere zijn die meneer ballin liever in verzorgingstehuis bingo zien spelen ..... moet het natuurlijk niet om geld gaan anders moeten we dat ook gelijk maar verbieden ...
15-09-2010, 11:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-09-2010, 11:54 door Maki
Door Peter V:
Door Predjuh: Het lijkt me beter als meneer ballin gewoon de politiek verlaat, ik heb het idee dat met mij er tal van andere zijn die meneer ballin liever in verzorgingstehuis bingo zien spelen ..... moet het natuurlijk niet om geld gaan anders moeten we dat ook gelijk maar verbieden ...
Even wachten, dan is er een nieuw Kabinet (zonder H.B hoop ik dan)

En wat het blokkeren van sites betreft: ik weet dat er al hackers klaar staan om tegenmaatregelen te treffen.
Hoe lang nog wachten? Die soap duurt ook maar voort....
15-09-2010, 13:01 door spatieman
overheid en techniek = altijd fail
15-09-2010, 14:17 door Anoniem
Is de minister vergeten dat hij demissionair is?
15-09-2010, 14:48 door Preddie
Door spatieman: overheid en techniek = altijd fail

EPIC FAIL ! :X
15-09-2010, 15:46 door Anoniem
Ballin mag naar Australie vertrekken. Enkele reis.
15-09-2010, 16:06 door Anoniem
Maar de burgers van dit land laten zich zelf ook telkens weer bedonderen! Nemen geen stappen of komen niet eens in opspraak tegen de dictatoren van dit land.
Wilt u iets doen help en teken de partitie!!
Link: http://petities.nl/petitie/weg-met-de-schijndemocratie-wij-willen-een-republiek
16-09-2010, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ballin mag naar Australie vertrekken. Enkele reis.

Veel verder kan helaas niet... :(
16-09-2010, 14:31 door Rene V
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ballin mag naar Australie vertrekken. Enkele reis.

Veel verder kan helaas niet... :(


Jawel hoor... de maan :)
16-09-2010, 18:00 door Anoniem
D88 jullie nu echt dat onze politici in China over mensenrechten hebben gesproken, ... of hun orders hebben opgehaald ?!

Wordt toch eens wakker !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.