image

OV-bedrijven negeren inzageverzoek reisgedrag

dinsdag 21 september 2010, 15:05 door Redactie, 20 reacties

Vier van de vijf OV-bedrijven voldoen niet aan verzoeken om inzage in verzamelde persoonsgegevens te geven. Dat blijkt uit onderzoek van Jan-Jaap Oerlemans, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden. Oerlemans had op 20 juli van dit jaar bij Trans Link Systems (TLS), NS, RET, Veolia, GVB en Connexxion een inzageverzoek van zijn persoonsgegevens ingediend. TLS en de NS voldeden aan het verzoek, wat niet geldt voor de vier andere OV-bedrijven

"Natuurlijk werd geen dag later dan de wettelijke termijn van een maand aan mijn verzoek door TLS voldaan, maar het overzicht was zeer volledig. Het bevatte voor mij geen schokkende gegevens. TLS verwerkt NAW-gegevens, pasfoto, geboortedatum, geslacht, kaartnummer, gegevens omtrent de kaart, transactiegegevens, gegevens over het gebruik van kaartservices en klachten en informatieverzoeken. Toch wordt je wel met je neus op de feiten gedrukt als je ziet dat elk in- en uit-checkmoment wordt vastgelegd met daarbij de plaats, datum en tijdstip en met welk vervoersmiddel je gereisd hebt", zo laat Oerlemans weten.

"Voor mij betekende het overzicht een bijlage van 4 kantjes en dat was alleen nog maar van mijn reisgedrag van maart tot en met juni 2010. Als je bedenkt dat sommige OV-bedrijven niet uitsluiten dat deze gegevens verwerkt mogen worden voor reclamedoeleinden dan geeft dat toch een gevoel van onbehagen." Ook de NS stuurde Oerlemans een "keurige brief".

Verantwoordelijkheid
De RET liet echter weten dat het geen persoonsgegevens van OV-Chipkaarthouders beheert en dat alleen TLS dit doet. "Volgens mij is dat onzin. In het privacyreglement staat dat: De persoonsgegevens en de reisgegevens die de RET verkrijgt indien u reist met een persoonlijke OV-chipkaart met persoonsgebonden RET-reisproduct worden door de RET vastgelegd en verwerkt voor het op juiste wijze uitvoeren en afwikkelen van de vervoersovereenkomst", aldus Oerlemans.

Ook Veolia zegt niet voor de verwerking van persoonsgegevens verantwoordelijk te zijn. Van GVB ontving de onderzoeker wel een brief, maar ontbrak de bijlage met een overzicht van transacties. Connexxion reageerde helemaal niet op de aangetekende brief en fax van Oerlemans.

Wetgeving
De onderzoeker concludeert dat vier van de vijf OV-bedrijven de wet aan hun laars lappen, aangezien het inzageverzoek in artikel 35 Wet bescherming persoonsgegevens verankerd ligt. "Door uitoefening van dit recht weet ik welke gegevens over mij verwerkt worden door OV-bedrijven door het gebruik van mijn studenten OV-chipkaart. Alleen op die manier kan ik zelf nagaan welke gegevens over mij worden verwerkt. Dit is relevant in het kader van het handhavingsverzoek van februari dit jaar, waarin ik samen met andere belanghebbenden stel dat OV-bedrijven onze gegevens op onrechtmatige gronden verwerken."

Oerlemans zegt dat hij nu opnieuw een bemiddelingsverzoek bij het CBP moet indienen. "Zodat de bedrijven die niet voldaan hebben aan mijn verzoek alsnog een overzicht van persoonsgegevens verstrekken. Ik vind het een schande dat het zoveel tijd en moeite kost om mijn rechten te kunnen uitoefenen."

Reacties (20)
21-09-2010, 15:28 door Preddie
Ach sinds de invoering van de OV-chipkaart ben ik gestopt met reizen via bus, trein of welk andere openbaar vervoersmiddel dat gebruik maakt van de OV-chipkaart. De redelijk schone en duurzame vorm van reizen heb ik ingeruild tegen een dikke stinkende auto waarmee ik elke dag mijn steentje bij kan dragen aan onze Nederlandse trots, de file !!!

Helaas heeft de student van het onderzoek waarschijnlijk geen andere keus dan gebruik te maken van de Big Brother kaart, tenzij hij natuurlijk in tegen stelling tot andere studenten nog wel geld over heeft na het betalen van je kamer, school, boeken, persoonlijk onderhoud en die verschrikkelijke zorgverzekering..... het is daarom ook niet zo raar dat de het segment onder de 30 jaar geen vertrouwen heeft in de overheid en haar in veel gevallen als vijand van haar eigen land ziet .....
21-09-2010, 15:58 door Anoniem
"TLS verwerkt NAW-gegevens, pasfoto, geboortedatum, geslacht, kaartnummer, gegevens omtrent de kaart, transactiegegevens, gegevens over het gebruik van kaartservices en klachten en informatieverzoeken." En het bankrekeningnummer !? Kan nog intressante gevolgen hebben als iedereen zijn gegevens op dezelfde dag opvraagt (liefst ieder kwartaal. ;-)
21-09-2010, 15:59 door Anoniem
Middels de camera boven de weg wordt uw auto/kenteken ook gezien en weet men dus ook waar uw was.
Alternatief, ga niet meer de rijksweg op, maar blijf om binnenwegen....die zijn nog "enigzins" anoniem te doorkruisen (ga ook niet door grotere dorpen of steden omdat die ook steeds meer camera's hebben)
21-09-2010, 16:01 door Anoniem
@Predjuh: Maak je geen illusies, je nummerbord wordt regelmatig gefotografeerd.
21-09-2010, 16:55 door Anoniem
"Ach sinds de invoering van de OV-chipkaart ben ik gestopt met reizen via bus, trein of welk andere openbaar vervoersmiddel dat gebruik maakt van de OV-chipkaart. De redelijk schone en duurzame vorm van reizen heb ik ingeruild tegen een dikke stinkende auto waarmee ik elke dag mijn steentje bij kan dragen aan onze Nederlandse trots, de file !!!"

Daarbij wordt je net zo hard geregistreerd, kijk naar alle camera's met automatic numberplate recognition, en daarnaast komen er de komende tijd steeds meer parkeerautomaten waarop je je kenteken moet intikken wanneer je parkeert.
21-09-2010, 17:02 door Anoniem
@Anoniem, 16:01:
Maar niet stelselmatig elke keer dat je de auto in- en uitstapt.
21-09-2010, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem: @Anoniem, 16:01:
Maar niet stelselmatig elke keer dat je de auto in- en uitstapt.

Dat zal je tegenvallen.
21-09-2010, 17:59 door Anoniem
Misschien wordt het tijd om het ouderwetse liften weer in te voeren...
21-09-2010, 19:04 door Anoniem
@Predjuh Moet je eens hier in de regio Eindhoven/Helmond rond komen rijden met je auto. Dan ga je op 10 kilometer _minstens_ 20 keer op de camera zowel op de snelweg als op de uitvalswegen. En daarvan het is algemeen bekend dat hierdoor zeker je privacy geschonden wordt omdat ze al meedere malen op de vnges getikt zijn.
21-09-2010, 19:52 door Anoniem
het is allemaal een complot van de fietsenindustrie!
21-09-2010, 20:04 door Preddie
Door Anoniem: @Predjuh: Maak je geen illusies, je nummerbord wordt regelmatig gefotografeerd.

klopt daar heb je helemaal gelijk in. in een auto is het enige verschil echter dat je elkaar je auto mag lenen en dat mag met je chipkaart niet. Verder is het is het meer een signaal om aan te geven dat ik het niet eens ben met de OV-chipkaart en niet om expliciet om niet geregistreerd te worden, er is tegenwoordig toch bijna geen ontkomen meer aan....
22-09-2010, 01:22 door Anoniem
Wel automatisch geld incasseren van je bankrekening en geen inzage verstrekken in de reisgegevens. Ik snap niet dat er nog steeds geen totale reizigersopstand heeft plaatsgevonden.
22-09-2010, 10:00 door Duck-man
Door Predjuh: Ach sinds de invoering van de OV-chipkaart ben ik gestopt met reizen via bus, trein of welk andere openbaar vervoersmiddel dat gebruik maakt van de OV-chipkaart. De redelijk schone en duurzame vorm van reizen heb ik ingeruild tegen een dikke stinkende auto waarmee ik elke dag mijn steentje bij kan dragen aan onze Nederlandse trots, de file !!!

Jij gebruikt dus nu de OV-chip kaart als excuses om met de auto te mogen reizen. Lekker makkelijk. Ga je dan fietsen als straks de kilometer kastjes in de auto komen? Dan wordt namelijk echt elke meter die je reist gelogt. Je gebruikt ook geen google hebt geen mobile telefoon en internet via een anonieme proxy? Anders is je OV chipkaart verhaal slappe hap.

Eerst worden we boos dat dat alle OV gegevens worden gelogd en nu zijn we boos omdat de RET deze gegevens niet bewaart.
22-09-2010, 11:31 door Mysterio
Aan RET heb ik sowieso een hekel vanwege de manier waarop ze mij behandelen wanneer ik vragen heb en hoe ze de OV chipkaart hebben opgelegd aan Rotterdammers en niet Rotterdammers. Nu heb ik het wel over vroeger, toen alleen Rotterdam de OV chipdinges had en de rest van Nederland boetes oplegde zodra ze zich durfde te vertonen in het OV.

Ik geloof er niets van dat ze de gegevens niet bewaren. Ik denk dat ze te beroerd zijn om je als klant tegemoet te komen. Het is ook iets wat de vervoerders nooit echt gedaan hebben. Wie weet zijn ze er niet toe in staat.
22-09-2010, 16:04 door Anoniem
Twee conducteurs grapten:

heb je haar verjaardag even nagekeken ? een knappe blondine verbaasd achterlatend.

Ik neem tenmiste aan dat ze de inbreuk op haar privacy doorhad ..

ZO gaat dat dus... ontken met maar...

Ik baal er al van dat ik de anonieme kaart een keer met pin heb betaald. Dom!
22-09-2010, 17:47 door Anoniem
Allereerst een compliment voor Jan-Jaap Oerlemans, dat zouden meer mensen moeten doen !

Wil er iemand opstaan om zijn/haar gegevens op te vragen bij het RDW en andersoortige '40-'45-bedrijven betreffende de weg-registraties met ip-camera's en ANPR-apparatuur en dit wereldkundig maken ?

Plus graag een uitzending bij Kassa, Radar, Nieuwsuur, RTL4 nieuws.
En een artikel in de Telegraaf met chocoladeletters.

Deze registratie-terreur moet stoppen !
23-09-2010, 16:42 door Preddie
Door Anoniem: @Predjuh Moet je eens hier in de regio Eindhoven/Helmond rond komen rijden met je auto. Dan ga je op 10 kilometer _minstens_ 20 keer op de camera zowel op de snelweg als op de uitvalswegen. En daarvan het is algemeen bekend dat hierdoor zeker je privacy geschonden wordt omdat ze al meedere malen op de vnges getikt zijn.

Ik weet het, ik ben benieuwd wat er in zoon witte doos zit die er naast staan. inprincipe sta ik er van te kijken dat er nog staan/hangen ze zijn immers makkelijk uit te schakelen . Btw misschien leuk voor een WOB-verzoekje !
24-09-2010, 15:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-09-2010, 15:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-01-2012, 15:13 door Anoniem
Graag wilde ik een overzicht van mijn reisgegevens en zowel met de juiste gebruikersnaam en wachtwoord notabene door veolia opgegeven kwam ik niet achter de gegevens.
Als ik vervolgens een klacht wil indienen per mail gaat dit ook niet steeds weigeren ze mijn mail te accepteren,
Mijn vraag hoe kom ik nu aan een overzicht van mijn reisgegevens met de juiste tarieven heb t idee ben zelfs overtuigd dat er maar wat gedaan word.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.