image

OV-chipkaart mislukt bij treinreizigers

maandag 27 september 2010, 11:14 door Redactie, 24 reacties

Treinreizigers blijken de OV-chipkaart massaal te negeren, waardoor een mislukking dreigt. Nog geen vijf procent van de reizigers gebruikt de digitale kaart, ook al is die in Amsterdam en Rotterdam verplicht, zo meldt de Telegraaf vandaag. Wekelijks telt de NS naar eigen zeggen 300.000 ritten met de OV-chipkaart, terwijl er dagelijks 1,1 miljoen reizen met de trein worden gemaakt.

Volgens de krant van wakker Nederland kan de geringe belangstelling ervoor zorgen dat het nog jaren duurt voordat het papieren treinkaartje is verdwenen. Vanaf volgend jaar april verdwijnt de strippenkaart, het is echter de vraag of de spoorwegen hetzelfde plan met het treinkaartje hebben. Eerder liet de NS nog weten pas te zullen overgaan als een groot deel van de passagiers hier zelf voor heeft gekozen. "Wij hebben dus nog geen datum wanneer de ov-chipkaart het enige betaalmiddel wordt", aldus een NS-woordvoerder.

Verdienen
Vooralsnog hebben de vervoerders veel profijt van de OV-chipkaart. Ze verdienen namelijk miljoenen aan de reizigers die vergeten uit te checken. Gemiddeld zou tussen de 0,5% en 2% van de reizigers vergeten uit te checken. Dit levert de vervoerders jaarlijks zes miljoen euro extra op. Volgens demissionair minister Eurlings van Verkeer moet dit geld terug naar de reizigers.

Reacties (24)
27-09-2010, 11:28 door Anoniem
Toch vreemd: wat doet dit artikel op security.nl? Is hier een IRM/IB aspect aan?

Frans.
27-09-2010, 11:36 door Anoniem
Waarom al die napraterij over "mislukt"?

In Amsterdam en Rotterdam is de chipkaart verplicht in bus, tram en metro dus blijkbaar is daar iets gelukt. De cijfers van de Telegraaf gaan alleen over de trein. Nu lijkt 5% weinig, maar het verhaal vermeldt niet hoeveel mensen met een papieren kaartje reizen. Veruit de meeste treinreizigers zijn forenzen, die met een abonnement goedkoper uit zijn.

Overigens is een enkele reis in de trein goedkoper met de chipkaart dan met een papieren kaartje. Op lange afstanden kan het verschil aanzienlijk zijn.
27-09-2010, 11:52 door Anoniem
Ga je eens per jaar naar Amsterdam, ben je meteen 8 euro kwijt voor zo een stom ding. 7.50 voor een anoniem OV chipkaart (excl. het bedrag wat je nog erop wil zetten), plus 0.50 euro omdat je het bij de kassa koopt. Niet omdat ik dat wilde, maar omdat alle apparaten op het NS station niet funktioneerden en ik dus bij de kassa MOEST kopen...
Is zo een stom ding ook maar geldig tot 2015 (mocht dat stuk plastic het ueberhaupt zo lang uithouden)...

Dat is dus minimaal 1,50 euro extra reiskosten per keer dat ik naar Amsterdam ga, wat in je maag geduwd wordt en waarom je niet gevraagd hebt, en wat je bijna nergens gebruikt en niet nodig hebt...
Dit is dezelfde afzetterij als verplichte muntjes, chipknip, strippenkaarten of bierkaarten. Die maak je niet altijd op, waardoor het geld/tegoed gewoon in de zakken van de verkoper verdwijnt... Afgezien van het half uur in de rij staan om zo een ding te bemachtigen.
27-09-2010, 12:21 door Erwtensoep
Voor een interessant, veiliger, privacybewuster, en storingvrij alternatief voor de OV-chipkaart, probeer ook eens de OV-stripkaart:
http://www.ov-stripkaart.nl
Aanbevolen even te bezoeken i.v.m. goede humor ;)
27-09-2010, 12:26 door Anoniem
In Rotterdam en Amsterdam is de OV kaart niet gelukt maar de mensen door hun strot gedrukt! Hetzelfde voor de chipknip/chipper. In Rotterdam en Amsterdam kan je ook met je wettig betaalmiddel (munten) niet meer betalen. Hierdoor kan je iets geen succes noemen. Gelukkig zijn beide mislukt (cq aan het mislukken) en gaan banken langzaam over op een nieuwe chip op de pas (vervanger magneetstrook). Ik vraag mij af wie er belang bij heeft om die dingen door te drukken ondanks dat de mensen het niet willen.
27-09-2010, 13:27 door Anoniem
Twee conducteurs knipogen naar elkaar en vragen: je het haar (strakke blondine) toch wel even gefeliciteerd ?
(toen je haar geboortedatum bekeek ?)

Nou moe.

Waarom zijn die prive gegevens eigenlijk bekend bij de controleur ? Kans op uitlekken is aanzienlijk
27-09-2010, 13:38 door Preddie
Door Erwtensoep: Voor een interessant, veiliger, privacybewuster, en storingvrij alternatief voor de OV-chipkaart, probeer ook eens de OV-stripkaart:
http://www.ov-stripkaart.nl
Aanbevolen even te bezoeken i.v.m. goede humor ;)

LOL, die houden we erin. bedankt voor de tip.

Ik wil ook zoon OV-stripkaart, lijkt me idd vet handig veiliger maar vooral ook milieubewuster!

Toch vreemd: wat doet dit artikel op security.nl? Is hier een IRM/IB aspect aan?

Frans.

OMFG, wat doet dit hier ? al voor het invoeren van de OV-shitkaart is hier een levendige discussie te vinden van voor en tegenstanders (naja zeg maar gerust alleen tegenstanders). Gezien het feit dat deze discussie plaats vind, is dit bericht een toevoeging op de discussie en daarom een goed geplaatst bericht. In tegen stelling tot de artikelen die gaan over de best geteste anti-virusscanner of iemand die beweert dat de wereld vergaat aan een cyberoorlog maar wel verantwoordelijk is voor de mogelijkheden die daarvoor gecreëerd worden
27-09-2010, 13:55 door Anoniem
Ik vind de ov chipkaart ook een grote mislukking.
Ik ben altijd blij als het zomer is en dat ik mijn brommertje kan pakken.
Ik ga alleen met extreem slecht weer met het openbaar vervoer.
Het is gewoon absurd hoe duur het ieder jaar weer wordt om met het openbaar
vervoer te reizen.
Nog even en het word een luxe om met het openbaar vervoer te kunnen.
27-09-2010, 14:05 door Preddie
Door Anoniem: Ik vind de ov chipkaart ook een grote mislukking.
Ik ben altijd blij als het zomer is en dat ik mijn brommertje kan pakken.
Ik ga alleen met extreem slecht weer met het openbaar vervoer.
Het is gewoon absurd hoe duur het ieder jaar weer wordt om met het openbaar
vervoer te reizen.
Nog even en het word een luxe om met het openbaar vervoer te kunnen.

OV-Chipkaart = EPIC FAIL!

En dan terwijl vervoersbedrijven jou gegevens weer kunnen verkopen voor goed geld om zo gericht reclame te maken. Daarnaast verdienen de vervoersbedrijven extra doordat veel mensen vergeten uit te checken! En als je dan na gaat dat de overheid dit hele waardeloze systeem heeft gefinancieerd met het geld van burger terwijl de burger er niet om gevraagd heeft en vervoersbedrijven dit geld uiteindelijk in hun zak steken, de overheid je tegenwoordig overal kan volgen en jij als burger alleen maar last en irritatie overhoud, owja en een lege portomonnee om niet te vergeten (de belasting waaruit het betaald is, de tarieven die omhoog zijn gegaan en het geld waarvan je wordt bestolen als je niet uitchecked)

[X] al deze ellende word mede mogelijk gemaakt door het CDA. leuker kunnen we het niet maken, wel problematischer. [X]
27-09-2010, 15:43 door P5ycH0
7 Jaar lang houden ze je reisgedrag bij. 7 JAAR. Nu komt ie: Voor marketing doeleinden.

Gaat prima hoor, om zo de automobilisten uit de auto te lokken.
Vooral doorgaan zo.
27-09-2010, 15:50 door Anoniem
Nee op de ov chpkaart kan de conducteur geen prive gegevens lezen,alleen zien of je bent ingecheckt,en of je NS korting op je kaart hebt.
27-09-2010, 15:55 door Anoniem
Als ze het reizen op saldo nou ook eens beschikbaar zouden maken voor de Studenten OV chipkaart, en dan verplicht in en uit checken, dan worden die cijfers heel anders....
27-09-2010, 16:13 door Anoniem
net als bij de bus en de tram verplicht stellen en de kaartjes automaten laten vervallen. Dan lukt het wel.
27-09-2010, 17:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-09-2010, 18:16 door Anoniem
Mensen die niet op saldo reizen gaan ook niet checken.
(ov)jaarkaart of abonnementen. Dat is dagelijkse tijdverspilling en gedoe.
Je hebt dat ding in je broekzak zitten en als je er om wordt gevraagd laat je hem zien. Dat is toch veel makkelijker.

Leest iemand overigens wel eens wat er op die paal staat wanneer je in/uit checkt? Ik kan het amper lezen. Als ik stop om te kijken sta ik in het gedrang.
Iedereen loopt volgens mij gewoon door en gaat er vanuit dat het goed gegaan is.
27-09-2010, 18:57 door Rene V
Door unaniem: NOg even en ik verhuis naar weet ik veel waar.

In weet-ik-veel-waar is het erg mooi deze tijd van het jaar.
Veel beter dan hier, want daar is gratis bier
Veel zon, strand en mooie vrouwen
Ja, veel beter om daar je huisje te bouwen
Vergeet Den Haag en het Koninklijk Huis
Niets anders dan geld graaiers, royaal gespuis
Privacy is een woord wat over een jaar of wat niemand meer kent
Als je dan nog vrijheid hebt, dan ben je verwend.

(alvast aan het oefenen voor Sinterklaas, lol!) :P
28-09-2010, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: Nu lijkt 5% weinig, maar het verhaal vermeldt niet hoeveel mensen met een papieren kaartje reizen. Veruit de meeste treinreizigers zijn forenzen, die met een abonnement goedkoper uit zijn.
Jaarabonnementen zijn alleen nog op chip te krijgen. Als ondanks dat maar 5% met de chipknip reist, betekent dat volgens mij dat echt bijna niemand anders bij de NS de chipknip gebruikt. 5% met de chipknip betekent 95% met het papieren kaartje. Iets anders is er niet, en zwart rijders worden niet geteld.
28-09-2010, 12:12 door Anoniem
"Daarnaast verdienen de vervoersbedrijven extra doordat veel mensen vergeten uit te checken!"

Bij NS zijn inmiddels honderden miljoenen verbrand tbv de invoering. Men is ooit eens in Hongkong gaan kijken en dacht toen het ideale gesloten systeem gevonden te hebben om zwartrijden tegen te gaan. Men is er inmiddels achter dat een spoortnet toch wat anders is dan een gesloten metrosysteem... Sowieso is die OV-chip-card in rap tempo ingehaald door de tijd... Ik wil gewoon via mijn smartphone een kaartje kopen...

Geloof me, achter de invoering zit geen slim-plan om reizigers geld uit te zakken te kloppen.... het is eerder onkunde. De invoering kost de vervoerbedrijven immers bakken met geld...
28-09-2010, 15:06 door Anoniem
Door Anoniem: Nee op de ov chpkaart kan de conducteur geen prive gegevens lezen,alleen zien of je bent ingecheckt,en of je NS korting op je kaart hebt.

Ik heb het eens aan zo'n controleur gevraagd en hij heeft me op zo'n schermpje laten kijken. Hij kan je laatste 10 ritten zien, en als je een persoonlijke kaart heeft weet hij dus wel je privegegevens. Nou jij weer.
28-09-2010, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Jaarabonnementen zijn alleen nog op chip te krijgen. Als ondanks dat maar 5% met de chipknip reist, betekent dat volgens mij dat echt bijna niemand anders bij de NS de chipknip gebruikt. 5% met de chipknip betekent 95% met het papieren kaartje. Iets anders is er niet, en zwart rijders worden niet geteld.

Als je een abonnement hebt check je niet in en uit. Die tellen dus niet mee. En ja, ik ben ervaringsdeskundige.
28-09-2010, 19:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-09-2010, 19:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-09-2010, 12:22 door Anoniem
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7780019/__Trouwe_klant_dupe_ov-chipkaart__.html?p=19,1

""Wij vinden het schrijnend dat houders van een ov-jaarkaart als zwartrijder op de bon worden geslingerd wanneer zij niet met hun abonnement hebben ingecheckt", zegt Rover-woordvoerder Sanne van Galen. "Blijkbaar willen vervoerders zo graag inzicht in het reisgedrag van hun klanten dat zij reizigers, die vele duizenden euro's betalen voor een abonnement, schaamteloos extra boetegeld afhandig maken om te zorgen dat deze mensen hun privacy opgeven."
"
30-09-2010, 18:16 door Rene V
Door unaniem:

(ja, ik heb nog nooit vergeten de cirkel compleet te maken 0 inchecken is 1 uitchecken)Door unaniem:
Jij hebt een drie voor taal. :)

;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.