image

10% Nederlanders gebruikt één wachtwoord

vrijdag 1 oktober 2010, 13:57 door Redactie, 14 reacties

Tien procent van de Nederlanders gebruikt overal hetzelfde wachtwoord, aldus onderzoek onder achthonderd Nederlanders. Daarnaast gaat zeker de helft van alle Nederlandse internetgebruikers slordig om met wachtwoorden. “Mensen uit de directe omgeving kunnen iemands online identiteit overnemen en schade aanrichten”, zo stelt Digivaardig & Digibewust. “Maar ook hackers achterhalen wachtwoorden razendsnel en plegen daarmee fraude.”

Volgende week is het de "Wachtwoord Wissel Week", een campagne waarbij werknemers van bedrijven attent worden gemaakt op de noodzaak om wachtwoorden voor websites regelmatig te veranderen. De campagne geeft tips hoe slim om te gaan met wachtwoorden, ze te onthouden en wat precies een goed wachtwoord is. Als onderdeel van de week wordt op 5 oktober de Wachtwoord Wisselaar gelanceerd, die internetgebruikers eenvoudig hun wachtwoord laat aanpassen.

Reacties (14)
01-10-2010, 14:25 door Anoniem
Daar is toch geen beginnen aan. Ik heb ruim 100 contacten die een gebruikersnaam en wachtwoord verlangen: internetwinkels, verzekeringen, banken, lidmaatschappen, etc. etc. En als je dan ook nog voldoende veilige wachtwoorden moet gebruiken, dan ben je elke wachtwoord-wissel-week wel een paar uur zoet. Omdat je bovendien van zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden gebruik moet maken, is het verzinnen en administreren ervan sowieso al een heidense klus. Laat staan dat je er ook nog wel een paar zou willen kunnen onthouden.

Ik beperk mij dan ook tot de belangrijkste. Een goede veilige registratie- en bewaarfunctie is dan wel belangrijk. Keepass bijvoorbeeld of een ander middel waar een degelijk slot op zit.

Jan
01-10-2010, 14:50 door Anoniem
Als je wachtwoord niet gekraakt is, hoef je die toch niet te veranderen?
Zolang je maar niet hergebruikt of woordenboek wachtwoorden gebruikt e.d.
01-10-2010, 14:52 door Anoniem
Zelfs voor de website www.wisseljewachtwoord.nl blijk je een wachtwoord nodig te hebben. Wel raar als je gewoon wat informatie wilt.
01-10-2010, 15:35 door Anoniem
Sinds kort gebruik ik Lastpass. Dit werkt hetzelfde als Keypass, maar werkt als een browser plugin. Wanneer je inlogt met je master password, kan hij je automatisch inloggen naar elke website. Heel handig en is nog veiliger ook dan wat ik eerst deed (3 wachtwoorden max).

Voor elke site heb ik nu een uniek, zeer zwaar wachtwoord. Daarnaast staat geen enkel wachtwoord meer in mijn Firefox / Chrome password manager, welke ook onveilig zijn. Je kunt het ook uitbreiden naar two-factor authentication als je denkt dat 1 master password onvoldoende is.
01-10-2010, 15:36 door xy22
Door Anoniem: Daar is toch geen beginnen aan. Ik heb ruim 100 contacten die een gebruikersnaam en wachtwoord verlangen
Het is ook niet echt nodig om het jezelf lastig te maken, je zou bijvoorbeeld ook kunnen werken met een 'basiswachtwoord' en dat vervolgens aanvullen door bij elke website bijvoorbeeld de 3 eerste of laatste letters van de naam van die website te nemen. (t is een voorbeeld, niet dat t echt sterke wachtwoorden oplevert)
Mocht het gaan om belangrijke wachtwoorden, dan zijn passphrases* handig.

Een vriend van mij loste het tot voor kort heel grappig op:
- de eerste letter van de naam van de website werd automatisch ook de eerste letter van zijn wachtwoord
- hij bedacht bij die letter de naam van een groente/kruiden/gerecht (hij is dol op koken) dat werd het 1e deel van zijn wachtwoord
Vervolgens vulde hij dit aan met een willekeurig nummer dat hij eens in het halfjaar wisselde.

andere methoden zijn er ook genoeg:
_ http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/internet-en-software/wachtwoorden/extra/veilig-wachtwoord-kiezen/
* https://www.bof.nl/ons-werk/webwijs/click-1-ijzersterk-wachtwoord/
ook interessant: http://www.security.nl/artikel/33813/1/%22Wachtwoorden_veiliger_op_papier_dan_op_PC%22.html

Wel mooi dat er een campagne is, alleen.... zou die opvallen&aanslaan tussen tientallen andere campagnes ;)
01-10-2010, 16:35 door Mysterio
Mensen zijn veelal lui, gemakzuchtig en niet bijster creatief als het om wachtwoorden gaat. En dan hebben ze ook nog het gevoel dat ze goed bezig zijn.
01-10-2010, 17:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2010, 17:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2010, 22:23 door Anoniem
Als je in Firefox al je wachtwoorden met een hoofd wachtwoord beveiligd en ook de FIPS-140 encryptie aanzet (onder voorkeuren -> geavanceerd -> tab encryptie -> beveiligingsapparaten), dan zijn ze goed beveiligd. Op deze manier heb je toch een goede bescherming van je wachtwoorden, zonder allerlei moeilijke constructies te verzinnen om die wachtwoorden te onthouden. Alleen maar een (hoofd)wachtwoord te onthouden, je wachtwoorden laten genereren en opslaan in Firefox. Wel belangrijk: kies in ieder geval een moeilijk te 'raden' hoofd wachtwoord, anders is alles voor niets. En natuurlijk regelmatig een back-up maken (er zijn export tools, en dan opnemen in een Truecrypt bestand bv.), want je wachtwoorden staan nergens anders :P

Voor meer informatie over FIPS en Firefox: http://support.mozilla.com/nl/kb/Firefox+configureren+voor+FIPS+140-2.

Greetz, AJ
01-10-2010, 22:46 door leenvr
10% Nederlanders gebruikt één wachtwoord

En wat is nou dat ene wachtwoord ?
02-10-2010, 14:13 door Lobker
Ik gebruik actief 5 verschillende wachtwoorden:

1) Een simpel wachtwoord wat ik te kust en te keur gebruik op allerlei websites.
2) Een redelijk sterk wachtwoord wat ik gebruik voor websites en diensten die te vertrouwen zijn.
3) Een sterk wachtwoord voor mijn werk.
4) Een sterk wachtwoord voor persoonlijk.
5) Een heel sterk wachtwoord voor eigen dingetjes, deze gebruik ik nooit via internet.

Verder zijn er wat sites waar je niet zelf een wachtwoord mag kiezen, prima dan bewaar ik het wachtwoord gewoon in mijn Inbox. En er zijn nog websites zoals van De Belastingdienst waar ze je geregeld forceren om een nieuw sterk wachtwoord te kiezen. Dan is het na een tijdje niet meer te doen om dit te onthouden en ga je ze dus ook opschrijven en bewaren ergens.

Overigens stel ik servers zo in dat je nooit met één wachtwoord root rechten kunt krijgen via internet.
05-10-2010, 08:47 door Anoniem
Grappig, die website wissel je wachtwoord punt nl, eerst even 5 persoonlijke vragen beatwoordden, op basis waarvan zij dan een wachtwoord voor jou genereren...
05-10-2010, 14:24 door Anoniem
Je moet dus WEL voor elke service een ander wachtwoord gebruiken.
Wat als iemand je met een smoes naar een fake site lokt waar je je email ter registratie in moet vullen en waar je een wachtwoord moet maken?Als je je email en dus het paswoord wat je over geeft heeft de slechtbedoelende persoon dus toegang tot je email en daarmee toegang tot alle services die je gebruikt.De meeste mensen bewaren de mails met paswoorden.

Dit gaat verder dan je fiets niet op slot zetten in een dorp.Criminelen vanuit de hele wereld staan opgesteld in jouw dorp om je te bestelen!Neem dus de moeite om je te beschermen.Fastmail.fm bijvoorbeeld laat zien wanneer er voor het laatst ingelogd was en of er niet succesvolle pogingen waren.

Mijn advies is dus om WEL voor elke service een ander wachtwoord te nemen.
16-10-2010, 18:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.