image

BoF: Nederland snel richting controlemaatschappij

vrijdag 1 oktober 2010, 15:55 door Redactie, 21 reacties

Nederland marcheert nog steeds met stevige schreden richting een controlemaatschappij, zo waarschuwt Bits of Freedom (BoF) naar aanleiding van het regeerakkoord. De burgerrechtenbeweging ziet dat een aantal van de aanbevelingen die het op het gebied van privacy deed, deels zijn overgenomen. Het gaat dan om de meldplicht datalekken, de kritische toetsing van bestaande surveillancemaatregelen en een horizonbepaling (privacy-inbreukmakende wetgeving eindigt na een bepaalde periode, tenzij het Parlement na een grondige evaluatie besluit de maatregel te continueren) - die het kabinet “waar mogelijk” zal toepassen.

"Maar het akkoord laat nog veel ruimte voor interpretatie, en het concreet terugdringen van specifieke privacy-inbreukmakende maatregelen, zoals de bewaarplicht telecommunicatiegegevens, staat niet in het akkoord", aldus BoF directeur Ot van Daalen. Volgens hem mist het regeerakkoord visie op internet. "Er zijn welgeteld 75 zinnen gewijd aan autosnelwegen, één zin over de digitale snelweg (“Het kabinet bevordert een vrij en open internet”). Dat is verschrikkelijk zonde. "

Controlemaatschappij
Volgens Van Daalen ontbreekt er blijkbaar een fundamenteel besef bij de mogelijke toekomstige regering over het belang van het internet voor de informatiemaatschappij. Zaken als het voorkomen dat de internettoegang van consumenten wordt afgesloten, netneutraliteit en internetsurveillence worden niet genoemd. Wel legt het akkoord een basis voor 'verdergaande repressie en controle', aldus de burgerrechtenbeweging. Het cameratoezicht wordt uitgebreid; de mogelijkheid van preventief fouilleren wordt verruimd; kentekenherkenning wordt vaker ingezet.

"De ondertekenaars willen zelfs zover gaan, dat zij internationaal vastgelegde grondrechten willen aanpassen, om zo nationaal beleid dat hiermee in strijd is, toch mogelijk te maken", laat Van Daalen weten. Hij waarschuwt dat Nederland nog steeds met stevige schreden richting een controlemaatschappij marcheert en de akkoorden daar aan bijdragen. "Maar het goede nieuws is dat de akkoorden ook aanknopingspunten bevatten voor beleid dat de vrijheid en privacy van iedere Nederlander op internet zal respecteren."

Reacties (21)
01-10-2010, 17:20 door Eerde
Nou eindelijk worden een paar mensen wakker. Ik roep dit (ook hier) al jaren !
We hebben een verschrikkelijke controlemaatschappij ingericht en de Genie wil echt niet terug de fles in... :(
01-10-2010, 17:29 door Anoniem
Meer betalen voor minder vrijheid.

Harder werken voor hetzelfde geld.

Stapje voor stapje op weg naar een politie-staat.

Het verplicht bij je dragen van een radiozender van de overheid is al bizar. (de 'lekke' rfidchip in je id-bewijs met persoonlijke gegevens.)
"Het cameratoezicht wordt uitgebreid; de mogelijkheid van preventief fouilleren wordt verruimd; kentekenherkenning wordt vaker ingezet."

En nog een belangrijk punt wat niet in bovenstaand stuk/betoog stond : de krijgsmacht kan / zal worden ingezet !

Straks bij elke politiecontrole, bewapende militairen, 5 pantservoertuigen en apache helicopters in de lucht.

Icm de software van Indect, (gezichts&gedrag-herkenning) en de anpr-camera's plus de ov-volgchip is geen enkele stap meer ongezien.
Voor levenslang in een gedeelde database.
Een database en log ict-systeem wat je zelf mag onderhouden (lees betalen, uiteraard met jaarlijkse fikse verhogingen.)

Mooi vrij leven,

Bedankt politiek.
01-10-2010, 17:44 door Anoniem
Nou ik denk dat we er zo'n beetje zijn :
Van oorsprong was terrorisme 'Het gedwee maken of demoraliseren van een bevolking door daden van terreur'
Terreur betekent dan weer schrikbewind.

We hebben tegenwoordig het dagelijkse schrikbewind van camera's("Het alziend oog vroeger religie"), zeer hoge boetes & straffen, het stelselmatig beprijzen van "oude vrijheden", belasting over belasting over belasting, verhoging over verhoging over verhoging.

De hardwerkende burger heeft het allemaal niet door, versuft, lamgeslagen.
Keihard werken om een stukje tijdelijke vrijheid te kunnen kopen.(iets wat vroeger heel normaal en gratis was.)
01-10-2010, 17:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-10-2010, 19:11 door Anoniem
Ach we hebben nooit een goed kabinet gehad,wel een paar goede mensen binnen de tweede kamer,maar ja die mochten alleen lid zijn en niet deelnemen aan de regering, daar is ook alles mee gezegd,dus dit kabinet wordt ook niks.
Ik hekel de dingen die de regering met het internet wil doen,want straks krijgen we net zo'n streng internet regime als in China dat kan hier toch niet?.
Internet moet vrij blijven,en er mogen geen betutelingen van de overheid bij zitten,zoals Big Brother is watching you en zo.
Neem een voorbeeld aan Duitsland.
01-10-2010, 22:39 door leenvr
eindelijk worden een paar mensen wakker

ja met mij erbij 3 mensen hier

;)
02-10-2010, 10:09 door Anoniem
Door leenvr:
eindelijk worden een paar mensen wakker

ja met mij erbij 3 mensen hier

;)
Abonneer je gewoon op de nieuwsbrief van BoF...
02-10-2010, 12:53 door Eerde
Zullen we een coalitie vormen met z'n drieën ? Gaan we Golland besturen ;)
02-10-2010, 14:49 door Anoniem
Jamaar we hebben toch niets te verbergen ?


http://www.youtube.com/watch?v=ZhXWNo4c1Nc
02-10-2010, 15:37 door Dr.Wh4x
We lijken terug in de tijd van de tweede wereldoorlog. De "overheid" bepaald wat er gepubliceerd wordt. Wat er op internet komt en één misstap of een retweet en je hebt het OM 's ochtends op je deur kloppen. Tijd om underground te gaan en zelf kranten weer te gaan publiceren als teken van verzet?

Bedankt Hirsch.
02-10-2010, 19:33 door Anoniem
Massaal je vinger omhoog steken naar alle cameras.
02-10-2010, 20:21 door NumesSanguis
Zal ik dan ook alvast mijn steun tot Golland zeggen :P Ik merk ook dat het naar een controlemaatschappij gaat en ik ben ook al een tijdje wakker :P Maarja als je dit tegen andere mensen zegt, dan geloven ze dit niet echt.
You notice things on the moment that it is too late.
03-10-2010, 08:49 door Dev_Null
Volgens hem mist het regeerakkoord visie op internet. "Er zijn welgeteld 75 zinnen gewijd aan autosnelwegen, één zin over de digitale snelweg (“Het kabinet bevordert een vrij en open internet”). Dat is verschrikkelijk zonde. "

Aha mensen worden wakker hoe het werkt - media.... Zolang er openlijk maar flink ge**** word over onderwerp 1, gaat bijna niemand zijn/har andacht uit naar andere onderwerpen :-)

We lijken terug in de tijd van de tweede wereldoorlog. De "overheid" bepaald wat er gepubliceerd wordt.
Volgens mij gaan we idd die kant op...

Wat er op internet komt en één misstap of een retweet en je hebt het OM 's ochtends op je deur kloppen.
Hebben ze daar nog wel mensen (met verstand van zaken) en budget voor dan :-P?

Tijd om underground te gaan en zelf kranten weer te gaan publiceren als teken van verzet?
Of gewoon life bijeenkomsten te organiseren en zo informatie over te dragen.
03-10-2010, 11:33 door Anoniem
Richting ..

We zijn er al jaren, hou je zelf nou niet voor de gek!

is een beetje als zeggen dat het richting bezetting gaat in 1941.
04-10-2010, 14:16 door Mysterio
Tsssk... sneu hoor. Al eens met iemand gesproken die 1941 en de jaren daarna heeft meegemaakt? Leuke vergelijking om je verhaal te dramatiseren, maar in mijn ogen totaal ongepast.

We hebben inderdaad een mooi, vrij leven. En dat houden we echt wel! Ik vind het leeuwendeel van de reacties hier zwaar overdreven. Je voelt je beperkt en gecontroleerd, maar op welke manier word je op dit moment dan gehinderd in ook maar iets wat je wilt doen? (en binnen de kaders van de wet valt)

Ik ben het niet eens met het opgenomen worden tijdens het winkelen of de meeste ideeën van Hirsch. Maar preventief fouilleren in risicogebieden op risico tijden? Graag! Cameratoezicht waar duidelijk een gegrond gevoel van onveiligheid heerst? Liever vandaag dan morgen!

Ik heb er geen moeite mee zodra het werkelijk gaat om het terugdringen en aanpakken van criminaliteit. Dan mag men mij opnemen, fouilleren, mijn kenteken fotograferen en mijn digitaal gedrag in de gaten houden. Maar dan wel op die gebieden waar het blijkbaar nodig is.

Juist dat punt blijkt erg moeilijk te zijn wanneer het gaat om digitale communicatie en internet.

Tegengeluid is belangrijk, daar hebben we democratie voor. Juist omdat je er over mag praten met elkaar.
04-10-2010, 16:50 door Anoniem
Door Mysterio: Tsssk... sneu hoor. Al eens met iemand gesproken die 1941 en de jaren daarna heeft meegemaakt? Leuke vergelijking om je verhaal te dramatiseren, maar in mijn ogen totaal ongepast.

Het is natuurlijk nooit goed om 1940-1945 te hulp te roepen. Godwin anybody?

Dat is vooral niet raadzaam in serieuze discussie waar je iets wilt bereiken. Het is namelijk gebleken dat een vergelijking met de nazi's, nsb en andere vergelijkbar zaken in het begin van de vorige eeuw altijd in het voordeel van de aangevallene zijn. Die hoeft namelijk alleen maar verontwaardigd te roepen dat de vergelijking mank gaat en niemand heeft meer in de gaten dat de aanvaller wel gelijk heeft, maar de verkeerde vergelijking gebruikt.

De feiten en bezwaren van de aanvaller worden niet gezien, evenmin als de leugens van de aangevallene.

Peter
05-10-2010, 16:03 door Anoniem
En wat kosten die 'prachtige veilige oplossingen' voor ons ?

Juist! Miljarden !

Wie mag deze betalen ?
05-10-2010, 16:14 door Anoniem
@Mysterio
Quote:
"Ik heb er geen moeite mee zodra het werkelijk gaat om het terugdringen en aanpakken van criminaliteit. Dan mag men mij opnemen, fouilleren, mijn kenteken fotograferen en mijn digitaal gedrag in de gaten houden. Maar dan wel op die gebieden waar het blijkbaar nodig is."

Besef je het wel ?

Je kind fietst door de stad, een 'toevallige' politiecontrole : geen id-bewijs bij zich...
(kan van zijn spaargeld de boete betalen... ) en bij het fouilleren vinden ze zijn gsm, supermooi ding met leuke filmpjes (dvdrips van een vriendje) en (illegale) mp3-tjes en dat mag natuurlijk niet.
Zwaar illegaal, gelijk een strafblad en de studie afmaken heeft toch geen zin meer (want geen baan door strafblad) en de rest van zijn/haar leven kan hij de entertainment-industrie gaan afbetalen plus flinke boetes.

Levenslang ...

maar we slapen rustig verder.

en niemand heeft het door naar welke wereld we gaan ...
06-10-2010, 14:40 door Mysterio
En weer iemand die zo overdrijft. De toevallige politiecontrole zal fietsende kindertjes zonder ID veelal een waarschuwing geven. Daarnaast zal er niet zonder aanleiding op de GSM gekeken worden, de politie niet kunnen bepalen of je de MP3 niet hebt gekocht en of de DVDrips geen rips van eigen DVD's zijn. Geen agent die daar op straat zijn vingers aan brand.

De toevallige politie controle let op verkeersveiligheid en naleving van de (plaatselijke) wetgeving. Dus inderdaad geen ID bij je hebben, het fietsen zonder licht en het bij je hebben van wapens/drugs/glas/gereedschap en meer van dien.
08-10-2010, 17:28 door Anoniem
Tegenwoordig leven we in een maatschappij met omgekeerde bewijslast, bewijs jij maar eens dat je geen illegale mp3-tjes hebt, tot die tijd nemen ze de telefoon gewoon in beslag.

De overheid heeft geld nodig en veel ook, de politiek, meesters in het afhandig maken van verworven vrijheden en kapitaal, zal er alles aan doen om elke burger, belastingbetaler te laten bloeden.

Maar wacht maar, de tijd zal het bewijzen.

Zelfde met het Internetfilter, dat zal nooit gebeuren, zei men ...
11-10-2010, 12:25 door Anoniem
Sluit mooi aan op http://www.security.nl/artikel/34714/1/De_veiligheid_voorbij_%28deel_2%29.html

"Even doorredenerend: als ik mijn eigen vakantiefoto’s op Flickr zet, mag dat? Strikt genomen heb ik toestemming nodig van de mensen die ergens in een hoekje herkenbaar in beeld zijn of de eigenaren van objecten die herkenbaar in beeld komen. Die mensen kunnen nu naar de rechter stappen en eisen dat ik de foto verwijder. In de nieuwe situatie wordt dit een strafrechtelijk gebeuren: de politie moet blijkbaar overtredingen gaan zoeken en het OM moet dit maar gaan vervolgen. "


1 voordeel :
De staats-kas is straks nog nooit zo vol geweest, staats-schulden kennen we dan niet meer en burgers kunnen door de vele inkomsten al stoppen met werken op hun 50ste.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.