image

Street View onderschepte ook medische gegevens

dinsdag 26 oktober 2010, 15:24 door Redactie, 14 reacties

Bij het in kaart brengen van WiFi-netwerken voor Street View, heeft ook Google ook medische gegevens onderschept en bewaard. Dat zegt de Canadese privacycommissaris. "Sommige van de onderschepte informatie was zeer gevoelig, zoals een lijst met namen van mensen die een bepaalde medische conditie hebben, alsmede hun telefoonnummers en adresgegevens", aldus Jennifer Stoddart. "Zeer waarschijnlijk zijn duizenden Canadezen getroffen." De privacycommissaris liet eerder al weten dat Google complete e-mails had buitgemaakt.

De door Google verzamelde gegevens zijn al in Oostenrijk, Denemarken, Ierland en Hong Kong verwijderd. Bij de overige landen wacht het tot de lopende onderzoeken zijn afgerond.

Opzet
In eerste instantie liet Google weten dat het verzamelen van de gegevens door een programmeerfout was veroorzaakt, maar John Simpson van burgerrechtenbeweging Consumer Watchdog denkt aan opzet. "Het is zeer waarschijnlijk dat wanneer de gegevens waren verzameld, de engineers die het hadden verzameld, het wilden gebruiken."

De privacyvoorstander merkt op dat de onderschepte informatie helemaal niet gefragmenteerd was, zoals Google eerst beweerde. "Ze zijn nu wanhopig om het verhaal om te draaien. In plaats van de ernstige privacyschending van het bedrijf op een betekenisvolle wijze aan te pakken, poetst Google liever het eigen imago", besluit Simpson.

Reacties (14)
26-10-2010, 15:33 door Anoniem
Het is allemaal de schuld van Google. En de misdadigers die patient informatie open en bloot uitdelen aan iedereen die in de buurt wandelt over open wifi netwerken blijven natuurlijk weer ongestraft.

Typisch dat de boodschapper geofferd wordt terwijl de structurele wetsovertreders niets te vrezen hebben.
26-10-2010, 15:37 door Spiff has left the building
Wellicht erger nog dan dat Google die informatie heeft opgeslagen, dat is dat gevoelige medische informatie blijkbaar onbeveiligd de ether ingeknald wordt.
Het zal je arts of ziekenhuis of verzekeraar maar zijn, die zo met je gegevens omgaat.
26-10-2010, 15:45 door Anoniem
Ga er maar vanuit dat je arts en verzekeraar dat zo doen... :(

Lang leve het EPD!
26-10-2010, 15:58 door Mysterio
Is het al helder dat Google alleen maar open, onversleutelde informatie verzameld? Of komt morgen het bericht dat ze 'per ongeluk' alle data opgeslagen hebben en opengebroken?

Dan nog iets. De mensen die roepen dat alle informatie die open en bloot door de lucht wordt gegooid misbruikt mag worden... Ik ga achter je zitten in de bus, op de fiets, naast je in de file of waar dan ook en neem jouw gesprekken op. Zal je daar blij mee zijn? En mijn reactie is: Had je maar een taal moeten spreken die ik niet versta.

Onzin. Aan luisteren ontkom je vaak niet, maar opnemen doe je niet.
26-10-2010, 16:04 door Anoniem
Waarom heeft John Simpson eigenlijk geen verzoek ingediend bij google om samen deze privacy schenders aan te pakken?

Google heeft immers een data bestand paraat waar je met een beetje filterwerk zo duizenden adressen van privacy schendende organisaties kan achterhalen. Blijkbaar is John niet zo geinteresseerd in het achterhalen van organisaties die privacy gevoelige gegevens met de wereld delen. Lekkere 'consumer watchdog' weer.
26-10-2010, 16:15 door Anoniem
Door Mysterio:
Dan nog iets. De mensen die roepen dat alle informatie die open en bloot door de lucht wordt gegooid misbruikt mag worden... Ik ga achter je zitten in de bus, op de fiets, naast je in de file of waar dan ook en neem jouw gesprekken op. Zal je daar blij mee zijn? En mijn reactie is: Had je maar een taal moeten spreken die ik niet versta.

Onzin. Aan luisteren ontkom je vaak niet, maar opnemen doe je niet.

Een arts (of wie dan ook die privacygevoelige info heeft) mag die eggevens ook niet bespreken met iemand die die gegevens niet mag hebben en ook niet bespreken waar iemand mee kan luisteren. Helemaal geen onzin dus.

Ik geloof ook niet dat Google dit 'per ongeluk' opnam, maar de verspreiders van de info kunen echt niet vrijgepleit worden van schuld!
26-10-2010, 16:22 door AceHighness
Jezus wat een geouwehoer om nix zeg. Waren ze er op uit om dit te doen ? Tuurlijk niet .. Google heeft echt geen behoefte aan deze informatie (ze hebben al informatie ZAT over jou haha). Gewoon foutje bedankt, en kijk even waar die auto precies reed toen dit werd gevonden... dan heb je de echte boosdoener ook te pakken.
Ow toch wel handig eigenlijk dat die auto daar reed ! We moeten Google gewoon bedanken.

Google zou eens een dagje de zaak dicht moeten gooien, Gewoon als terug slag voor al dat gezeik
26-10-2010, 16:36 door Anoniem
Ik kan bevestigen dat mijn tandarts zijn laptop een lokale database heeft met full access en wifi open.
26-10-2010, 16:46 door spatieman
google zegt dadelijk.
als je niet wilt dat wij jullie per ongeluk doen datamining, moet je maar naar de noordpool verhuizen..
26-10-2010, 17:17 door Anoniem
Eindelijk is de nutteloosheid van het E.P.D. aangetoond.
En maar enveloppes blijven sturen met Medisch Geheim aan Cliënten en Artsen.
Het is dus zo dat eigenlijk iedere Nederlander kan uitzoeken of zijn of haar buurman de zaak beflikkert en onterecht in de Wia of Wao zit. Dat geldt uiteraard niet voor die mensen dien terecht inde WAO of de WIA zitten.
Ikke dus
26-10-2010, 17:34 door Anoniem
Door spatieman: google zegt dadelijk.
als je niet wilt dat wij jullie per ongeluk doen datamining, moet je maar naar de noordpool verhuizen..

Of gewoon niet tegen iedereen die voorbij wandelt je wachtwoorden schreeuwen. Kansloze vergelijking weer.
26-10-2010, 20:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: google zegt dadelijk.
als je niet wilt dat wij jullie per ongeluk doen datamining, moet je maar naar de noordpool verhuizen..
Kansloze vergelijking weer.
Nou ja, kansloos... http://webwereld.nl/nieuws/67595/google--wie-niet-op-street-view-wil-moet-verhuizen
27-10-2010, 08:36 door Mysterio
Als het de bedoeling was om mensen te laten zien waar de lekken zijn zouden ze meteen een briefje door de deur moeten doen met de waarschuwing dat de beveiliging poep is en niet de gegevens opslaan. Wie dingen opslaat is van plan ze te gebruiken.

Dat de mensen hun beveiliging niet in orde hebben is schandalig en moet keihard aangepakt worden. Maar het is niet de taak van Google.
29-10-2010, 09:27 door Anoniem
Het enige wat dit betekent, is dat het verzamelen van allerlei aan elkaar te relateren data, op zichzelf al een probleem is. Degene die het doet, kan daar initieel goede bedoelingen mee hebben (wat niet altijd het geval zal zijn, maar zelfs al is dit wel zo...) maar er komt vroeg of laat iemand in bezit van die informatie die er misbruik van gaat maken.
Als data niet wordt opgeslagen, kun je het ook niet misbruiken.

Het is daarom in feite vreemd dat deze verzamelwoede door iedereen wordt getolereerd...

Deze tolerantie betekent in feite dat er al mensen met macht een reden hebben om dit toe te staan. En dat zal niet alléén maar "met de beste bedoelingen" zijn...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.