image

Schotse botnetbeheerder bekent schuld

dinsdag 26 oktober 2010, 16:52 door Redactie, 4 reacties

De leider van een groep cybercriminelen die een botnet van 50.000 computers bestuurde en stiekem de webcams van zijn slachtoffers activeerde, heeft schuld bekend. De nu 33-jarige Matthew Anderson werd in 2006 samen met twee andere leden van 'M00P' door de Britse en Finse autoriteiten opgepakt. De virusschrijvers zouden verantwoordelijk zijn voor malware zoals Dogbot, Hackarmy.C, Santabot, Shuckbot, Rbot-BF, Tibick, Stinx Trojan, Ryknos en de Zotob.d worm. Via de malware wisten ze een botnet van meer dan 50.000 geïnfecteerde PC's op te zetten. Om zoveel machines te besmetten verspreidde Anderson miljoenen spamberichten met geïnfecteerde bijlagen.

De Schotse botnetbeheerder had zo toegang tot commerciële en privégegevens op de computer en schakelde de webcam van zijn slachtoffers in om hen zo te bespioneren. Politie ontdekte op de computers van Anderson verschillende met de webcam gemaakte screenshots en privédocumenten, zoals testamenten, medische rapporteren, C.V.'s, wachtwoordlijsten en privéfoto's.

Veroordeling
Anderson, alias Aobuluz en Warpigs, runde in het dagelijks leven een online bedrijf dat beveiligingssoftware aanbood. "Het internet betekent dat criminelen meer mogelijkheden hebben om internationaal misdrijven te begaan, maar ik wil het publiek verzekeren dat de reactie van internationale politiediensten en anti-virusbedrijven steeds geraffineerder wordt. Zoals deze zaak laat zien, kunnen criminelen zich niet online verstoppen en moeten zich voor hun daden verantwoorden. Een complex onderzoek zoals dit, bewijst wat internationale samenwerking kan bewerkstelligen", aldus Bob Burls van de Police Central e-Crime Unit.

De rechter zal Anderson op 22 november veroordelen. De twee andere verdachten die waren aangehouden zijn inmiddels op vrije voeten. Een 63-jarige verdachte zou geen lid van M00P zijn, maar huurde de zombies voor het versturen van spam. Een 19-jarige Fin werd in Finland tot een taakstraf en een gevangenisstraf van 18 dagen veroordeeld. Op de aanklacht waarvoor de mannen waren aangehouden staat een maximale gevangenisstraf van zes maanden cel of een boete van 7500 euro.

Reacties (4)
26-10-2010, 17:03 door spatieman
voor moord krijg je minder..
voor belediging meer.
en dit noemen ze straffen, die lachen die tijd uit, en gaan doodleuk verder.
een openbare executie zou veel gezelliger zijn, en een waarschuwing voor andere zijn.
26-10-2010, 17:21 door Anoniem
geef nou eens aan hoe je in je eigen pc deze rommel kan opsporen!
26-10-2010, 17:41 door Anoniem
Complete herinstallatie of een image terugzetten.

Zelfs voor professionals is het opsporen van bv rootkits en elimineren (als dit het geval is zonder de bovengenoemde malware te hebben gecontroleerd) een tijdvretende zaak, lees kostbaar en dan nog heb je geen garantie.

Daarnaast is dit soort malware vaak ook nog polymorf....

Hard maar waar, herinstallatie.

En dan maar hopen dat er geen officiele cd besmet is...zoals met office in het verre verleden.
28-10-2010, 15:05 door Anoniem
Door spatieman: voor moord krijg je minder..
voor belediging meer.
en dit noemen ze straffen, die lachen die tijd uit, en gaan doodleuk verder.
een openbare executie zou veel gezelliger zijn, en een waarschuwing voor andere zijn.


Tuurlijk jôh , gewoon de doodstraf invoeren.
Net als in sommige staten van de USA waar de doodstraf nog gehanteerd word , daar is criminaliteit STUKKEN ook lager.
.... NOT !!!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.