image

Helft bedrijven blijft Windows XP na 2014 gebruiken

zondag 31 oktober 2010, 09:36 door Redactie, 13 reacties

Bijna de helft van de bedrijven die nu Windows XP gebruiken is van plan om dat ook na april 2014 te doen, als Microsoft de ondersteuning van het besturingssysteem stopt. Dat blijkt uit onderzoek van Dimensional Research over de plannen van bedrijven om Windows en Office te gebruiken, dat door Dell KACE gesponsord werd. 48% van de bijna duizend ondervraagde bedrijven blijft Windows XP ook zonder ondersteuning gebruiken, terwijl vijf procent van plan is om ondersteuning van derde partijen te kopen. 47% is wel van plan om bestaande XP machines te upgraden.

"IT is echt dol op het Windows XP besturingssysteem", zegt Diane Hagglund, analiste bij Dimensional Research. "Ze zeggen dat het gewoon zo goed is en ze er niet mee willen rotzooien." Microsoft stopt op 8 april 2014 de ondersteuning van het besturingssysteem, dat op 25 oktober 2001 verscheen. De brede steun voor XP, zelfs zonder de steun van Microsoft, kwam ook voor de analiste als een verrassing. "Het waren niet alleen kleine bedrijven die dit vertelden." Ook grote financiële instellingen en productiebedrijven blijven XP trouw. "En het gaat niet om de kosten. Uit de opmerkingen die wij kregen, blijkt dat IT het een fantastisch OS vindt, dat nog steeds voor hen werkt."

Overstap
Haglund verwacht dat bedrijven ongeveer een half jaar na het einde van de ondersteuning toch zullen overstappen, aangezien ze dan beseffen dat het besturingssysteem kwetsbaar is en ze het niet meer kunnen patchen. Inmiddels zou 38% van de bedrijven al begonnen zijn met de uitrol van Windows 7, terwijl dat in januari nog 15% was. Inmiddels is zes procent van de bedrijven zelfs helemaal over op Windows 7, een verzesvoudiging ten opzichte van de één procent begin dit jaar. Verder is 55% van plan om ook hun desktops en laptops te upgraden als ze Windows 7 gaan uitrollen.

Eerder deze week werd bekend dat de "IE6-verslaving" van veel bedrijven ervoor zorgt dat ze moeilijk naar de nieuwe Windows-versie kunnen upgraden, aangezien die standaard van IE8 is voorzien, waar veel bedrijfskritische applicaties niet mee werken.

Reacties (13)
31-10-2010, 12:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-10-2010, 12:40 door Anoniem
Mja ehhh, gaat niet er alleen om dat het zo goed is ( daar kan je over kibbelen )
Maar het gaat er meer om dat er een berg jaren aan kennis in zit en dat telt behoorlijk mee
Het nieuwe beleid om elke 2 jaar of zo een nieuw OS neer te pletteren, en elke 2 jaar een nieuwe office ,gaat MS denk ik straks behoorlijk opbreken
De enorme verschillen in office 2007 en 2010, geven al veel mensen hoofdpijn
laat staan dat er elke x jaar er een nieuw OS ligt
en alle jaren aan kennis zijn verloren

mensen en ook IT hebben behoefte aan stabiliteit en continuïteit
en vergeet niet uniformiteit, en vooral dat laatste is nu zoek
hiervoor kon je van de ene pc naar de andere en kon je aan de slag
nu staat een cliënt de ene keer voor xp, dan plots voor vista en hoppa weer voor Windows 7
en dan nog office 2003 en 2007 en 2010
de cliënt wordt er gestoord van
31-10-2010, 14:17 door Bitwiper
Het besturingssysteem is geen doel op zich. Als Microsoft de applicaties Word, Excel en Outlook voor Ubuntu beschikbaar zou stellen en serieus zou ondersteunen (da's iets anders dan prutsen met Wine) zou je op veel meer bedrijfsdesktops Ubuntu vinden. Zakelijk gezien is het logisch dat Micosoft dit niet doet.

IT-managers zijn geschrokken van Vista (de meesten zullen zeggen: "gelukkig zijn we daar niet ingestonken"). De bekendste eigenschap van (dure versies van) Windows 7 is dat het XP kan emuleren; andere "voordelen" zijn, in elk geval bij mij, niet blijven hangen. Voor KA toepassingen heb je nou eenmaal geen 64bit nodig. Nadelen zijn er zat; zie de reactie van Anoniem van 12:40 hierboven, en ook het feit dat je er dikkere hardware voor nodig hebt, en dat native applicaties en drivers schaars zijn voor de 64bit variant.

Na het bovenstaande geschreven te hebben nog even wat gegoogled. Ik vind sites als deze http://www.winsupersite.com/win7/ff.asp waarin ik echt niets zie aan verbeteringen in W7 t.o.v. XP voor zakelijke gebruikers. "Verbeteringen" als een XPS viewer (die niemand gebruikt) en MSIE8 kun je ook gewoon onder XP installeren.

Waar blijven fundamentele verbeteringen zoals het associatieve filesystem WinFS dat eerst met Vista (codename "Longhorn") meegeleverd zou worden? (in augustus 2004 gaf Microsoft aan dat WinFS na Longhorn beschikbaar zou worden gesteld). Zie bijv. dit artikel uit jan. 2004: http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/cc164028.aspx.
31-10-2010, 18:28 door Anoniem
en wat te denken het uitstellen van de aanschaf van nieuwere hardwere welke nodig is voor windows7.
01-11-2010, 06:33 door Above
Wij blijven ook voor een groot deel Windows XP gebruiken. Puur omdat veel software van Siemens om CNC-machines aan te sturen niet werken onder Vista en 7. Als je toch de nieuwste versie van deze CNC-software wilt betaal je gauw 20.000 euro.
Labelprinters bij ons werken ook alleen onder XP.
Er zijn zat redenen te noemen om bij XP te blijven in bedrijven om bepaalde software en hardware te kunnen blijven gebruiken. In deze tijden kan het ook een financiële doodsteek zijn voor bedrijven om maar eventjes alles te vernieuwen op IT gebied.
01-11-2010, 08:51 door fluffyb53
Ik kan me inbeelden dat niemand zijn pc-park niet gaat vervangen om Microsoft een plezier te doen. Maar anderzijds laten een paar posters hier uitschijnen dat een bedrijf iets statisch is waar pc's niet worden vervangen. Pc's worden in veel gevallen vervangen omdat het fiscaal interessant is. Vele bedrijven dumpen hun pc's na 4 jaar op de 2de handsmarkt. (lees :leasing).

De Windows 7 clients komen er over de volgende jaren sowieso binnen in die bedrijven. Daarom vind ik het wat kort door bocht dat beheerders denken dan eindeloos weg te kunnen met XP. Het is absoluut geen zekerheid dat alle hardware-fabrikanten XP gaan blijven ondersteunen. Een geleidelijke overstap naar Windows 7 is volgens mij toch een piste dat velen zullen bewandelen ondanks het feit dat ze nu beweren dit niet te zullen doen.
01-11-2010, 10:05 door Anoniem
Door Above: Er zijn zat redenen te noemen om bij XP te blijven in bedrijven om bepaalde software en hardware te kunnen blijven gebruiken. In deze tijden kan het ook een financiële doodsteek zijn voor bedrijven om maar eventjes alles te vernieuwen op IT gebied.

Eventjes alles vernieuwen is inderdaad funest. Maar we praten hier over meer dan 3 jaar om over te stappen. Ga nu ontwikkelen voor de nieuwe omgeving en houdt rekening met het feit, dat over 3 jaar alle hardware toch echt een keer vervangen moet worden/zijn. Dit alleen al i.v.m. de vele storingen.

Voor nieuwe spullen komen straks geen XP drivers meer, dus je moet uiteindelijk toch.
01-11-2010, 10:19 door Mysterio
25 oktober 2001 is erg lang geleden. Je moet inderdaad kijken naar waar je het gaat of wilt inzetten. De uitzonderingen hou je toch, ik kom wel eens bij fabriekshallen waar machines nog worden aangestuurd met Dos. Het zal duidelijk zijn dat in zo'n geval het niet logisch is om over te stappen naar Windows 7 en Office 2010.

Maar de 'gewone' kantooromgeving gaat in mijn ervaring zonder problemen over. Daarnaast is er ook een gewonde 32 bit variant beschikbaar voor de KA toepassingen. Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt natuurlijk.

Het is trouwens wel even omschakelen. Wie vlug is met XP zal 7 in het begin omslachtiger vinden. Het is onzin dat je jaren aan kennis verloren gaan, want als je door hebt hoe het werkt kun je er ook met Windows 7 uit komen. Kennis is niet uit het hoofd weten waar je moet klikken, maar weten wat er achter de klik zit.

Ik vind het persoonlijk erg dom om niet over te stappen omdat je je veilige en vertrouwde manier van werken niet op wilt geven. Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft een budget voor ICT en kan inmiddels wel de minimaal vereiste hardware voor 7 aanschaffen. We hebben het over een 1 GHz processor, 1 GB RAM, 16 Gb HD en een videokaart die DX9 en WDDM 1.0 ondersteunt. Het spijt me zeer, maar als jouw kantooromgeving op computers draait die onder deze maat zitten heb je duidelijk op de verkeerde onderdelen bezuinigd.

2014 is nog een paar jaar verderop, dus je kunt nog even sparen.
01-11-2010, 10:23 door Anoniem
Voor nieuwe spullen komen straks geen XP drivers meer, dus je moet uiteindelijk toch.

Zolang de standaard kantoor pc een simpel intel / realtek / ... netwerkkaartje heeft, simpele grafishe chip en simpel soundkaartje, zal de hardware voor de komende jaren nog gerust blijven werken.
01-11-2010, 10:49 door Anoniem
Goed moment om eens alternatieven (OS&KA) serieus te gaan inzetten (daar waar mogelijk) en niet halsoverdekop verder te gaam met de hierboven gereaguurde vendor lock in!Set yourself free.
01-11-2010, 11:05 door Mysterio
Die ervaring heb ik niet met Windows 98. Zie XP over een paar jaar als nu Windows 98 of 95. Nieuwe hardware doet het zelden.
01-11-2010, 13:22 door Anoniem
Wat dom he, dat die figuren Microsoft blijven gebruiken. En dat terwijl de echte deskundigen hier zitten en roepen dat het alles mag zijn als het maar geen Microsoft is. Ga eens met Eerde praten, die weet zoiets geweldigs, Google heet dat geloof ik. En maak je geen zorgen om privacy, die heb je niet. Dat is alleen voor Google en zijn maatjes, want die moeten flink geld verdienen.
01-07-2012, 00:02 door Anoniem
En vergeet niet dat er een berg van tientallen miljoenen (zo niet miljarden) software programma's, codecs, patches, etc etc etc zijn geschreven voor Windows XP en waar maar een zeer klein gedeelte (inmiddels na al 7 jaar na nlansering Vista) onder Vista en 7 draait. Of te wel bijna alle software, codecs, plugins die je maar wenst te willen gebruiken/hebben en die je maar kan bedenken is er, maar dan alleen voor Windows XP. Voor Windows 7 is het aanbod enorm klein (enkel nieuwe software na 2009 en zelfs bij sommige nieuwe software wil het enkel nog onder XP werken) Alle oude vertrouwde software moet van M$ ineens weg en een heleboel software ontwikkelaars hebben (nog) geen nieuwe versies uit gebracht van hun software, enkel grote bekende commerciele bedrijven als b.v. Adobe en kleine software ontwikkelaars van zowel commerciele als open source software als Mozilla, Google etc. Er lijkt een hoop software te zijn voor Windows 7 maar dat is absoluut niet zo. De jeugd van nu zal hier weinig mee hebben omdat zei het XP tijdperk en de Windows versies ervoor niet hebben mee gemaakt en meestal toch enkel gamen op hun PC, maar voor de serieuzere PC gebruiker kan de ondersteuning van XP niet lang genoeg blijven. (van mij mag er een nieuw Windows OS uit komen voor X64 die net als OS X zonder problemen alle X86 software kan draaien en alle oude software zonder problemen en gewoon native kan draaien, alle moderne dingen heeft, als b.v. Trim, WinFS, Direct X 11 en verder, etc, en achter de motorkap ook werkelijk moderner is. Maar dit mag van M$ niet, want er moet geld binnen komen en men moet maar afstand doen van zijn/haar oude software en als het er nieuw is, kopen maar!. De boom in met dat bedrijf zeg ik dan. Apple doet het een stuk netter als het gaat om support van oude software (enkel is helaas vanaf Lion Rosetta niet meer beschikbaar die PPC software op een X86 CPU liet draaien, maar bij Apple kwam er wel een sneltrein vaart aan nieuwe en of vervangende X86 software)

Dus mijn mening is dat ik wel vind dat XP inmiddels te oud word en er een nieuw OS mag komen (geen Vista of 7 want dat zijn gewoon beide XP versies die wat veranderingetjes hebben ondergaan) maar echt een nieuw OS die nieuw en modern geprogrammeerd is en alle nieuwe functies e.d. bevat maar nog wel (zoniet door een emulatie, aanpassing oid) de oude softwre kan draaien en zeker alle software dat na 1998/2000 is uit gekomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.