Privacy - Wat niemand over je mag weten

Click tracking

01-11-2010, 00:34 door Anoniem, 16 reacties
Beste security.nl volgers. Ik merk al een tijdje dat Google bij het klikken op een zoekresultaat eerst een omleiding doet naar een eigen url en dan de browser doorstuurt naar de gevraagde link.

Ik zoek bijvoorbeeld op security, krijg dan in de resultaten o.a. www.security.nl en als ik daar op klik ga ik via een Google link door naar de gevraagde url. Op het net noemen ze dat "Click Tracking" of "click out". Weet iemand van jullie of daar iets tegen te doen is? Google niet gebruiken, dat begrijp ik. Maar volgens mij doen Bing en de andere zoekmachines het inmiddels ook. Ik gebruik meestal al wel startpage, maar soms krijg je daar niet de meest relevante resultaten.
Reacties (16)
01-11-2010, 09:15 door Anoniem
Gebruik Firefox, NoScript, en blokkeer google-analytics.com
01-11-2010, 09:18 door Bitwiper
Als je http://www.scroogle.org/scraper.html gebruikt (of de SSL variant: https://ssl.scroogle.org/) gebeurt dit niet.
Nadeel van Scroogle: geen directe toegang tot cached pages bij Google.
01-11-2010, 09:47 door Anoniem
Google veranderd de link-url op het moment dat je er op klikt.
Dit gebeurt door een stukje javascript aan het onclick event te koppelen.
Als je Firefox gebruikt dan kan je met de NoScript Add-on voorkomen dat de getoonde link-url door Google stiekum wordt veranderd.
01-11-2010, 11:04 door Anoniem
En dan heb je nog van die lampies die google-analytics op hun intranet hebben staan....
01-11-2010, 11:40 door Spiff has left the building
Hoe zit het bij Ixquick met click tracking?
http://www.ixquick.com/
http://www.ixquick.com/ned/
http://www.ixquick.com/ned/protect-privacy.html


En bij Bitwiper's tip,
Door Bitwiper: Als je http://www.scroogle.org/scraper.html gebruikt (of de SSL variant: https://ssl.scroogle.org/) gebeurt dit niet.
Nadeel van Scroogle: geen directe toegang tot cached pages bij Google.
Een ander belangrijk nadeel van Scroogle vind ik dat het niet ondersteund wordt door WOT.
http://www.mywot.com/
Ik vind dat een dusdanig serieus nadeel, dat ik om die reden Scroogle niet interessant vind.
01-11-2010, 12:38 door Anoniem
@Spiff

Ixquick (= startingpage.com) verbergt bij de sponsored results (advertenties) dat er gelinkt wordt naar Google. Bij een sponsored result zie je in de statusbalk de url van de sponsor website. Als je op een sponsored link klikt dan wordt mbv. javascript de link-url vervangen door een Google Adsense url. Een normale gebruiker kan dit niet detecteren. Dit is dus duidelijk code om de gebruiker om de tuin te leiden.

Eerst dacht ik dat dit door knip en plakwerk per ongeluk in de uitvoer was gekomen (de geproduceerde HTML is zeer amateuristisch). Ik heb hierover contact gehad met Alex van Eesteren van Ixquick, en kreeg van hem een standaard bericht terug met wat fragmenten uit de privacy policy. Ergens in de privacy policy is het verstopt (huiswerk: uitzoeken waar). Op mijn vraag of de gebruikers niet het recht hebben om te weten waarnaar een link verwijst heb ik geen antwoord meer gehad.
01-11-2010, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem: Gebruik Firefox, NoScript, en blokkeer google-analytics.com

Oké, bedankt voor de rectie. Firefox en NoScript gebruik ik al. Moet ik google-analytics.com daar blokken of ook nog in mijn hosts file?
01-11-2010, 16:05 door Spiff has left the building
@ Anoniem 12.38uur

Dank je, ik kende Startingpage.com nog niet.
http://www.startingpage.com/
http://www.startingpage.com/eng/company-backgrounder.html
Startingpage combines the powerful search results of Google with the strong privacy features of Ixquick, the world's most private search engine. The result is great search results - with total privacy protection!
Maar wat je schreef, Ixquick = Startingpage.com, dat is mijns inziens niet helemaal correct.
Startingpage.com beschrijft het zelf als volgt:
With the release of Startingpage in the Fall of 2010, Ixquick now offers total search privacy protection under three popular brand names:
Ixquick: Powerful metasearch results in 18 languages since 1998
Startpage: Metasearch with an easy-to-remember name for the English-speaking market
Startingpage: Privacy-protected Google Web search results
Alle drie van Ixquick,
Startpage = Ixquick, maar met een 'gemakkelijk te onthouden' naam,
Startingpage is "Privacy-protected Google Web search results".

Wat betreft het verbergen van het linken van de sponsored results naar Google, ik kan dat niet controleren, maar als het zo is, dan is dat natuurlijk niet fraai.
Hoe dan ook mijd ik die sponsored results altijd als de pest, bij het gebruik van ongeacht welke zoekmachine.

Wat ik bij Startingpage en Ixquick betreffende de sponsored results zelfs slechter vind dan bij Google, dat is dat ze slecht te herkennen zijn als de sponsored results, slechts gemarkeerd worden met een ragdunne lichtblauwe aanduiding. Google doet dat beter, door de sponsored links in een aparte kolom te zetten.
01-11-2010, 16:12 door Spiff has left the building
Overigens,
Net als Scroogle.org wordt ook Startingpage.com, anders dan Ixquick.com en Startpage.com, (vooralsnog?) niet ondersteund door WOT.
Ik vind dat net als met Scroogle een dusdanig serieus nadeel, dat ik om die reden Startingpage.com (vooralsnog?) niet interessant vind.
01-11-2010, 16:33 door 0101
Als je noscript al gebruikt, ben je redelijk 'veilig'. Stel gewoon in dat google.com/search geblokkeerd wordt, maar niet google.com, google.com/mail, google.com/webhp en dergelijke.
01-11-2010, 16:57 door Anoniem
@Spiff

Als je wilt weten wat Firefox na het klikken ophaalt dan kan je de Life HTTP headers Add-on gebruiken.
Probeer het maar eens met Startingpage.com.

Overigens dacht ik dat AddBlock Plus de sponsored results tegenhoudt (weet dat niet zeker). Dus als je die gebruikt dan zal je de Google-omweg waarschijnlijk niet zien.
02-11-2010, 11:32 door Anoniem
Taco 3.0 en NoScript voor Firefox gebruiken.

bl33p
02-11-2010, 14:04 door Rubbertje
Gevoelgsmatig vind ik het ook wel eng hoor dat ze alles van je bijhouden. Maar als ik er verstandelijk over nadenk dan mogen ze van mij opslaan wat ze maar willen. Wat kan het kwaad? Zolang ik niet met mijn naam en toenaam hoef ik te loggen op Google voordat ik er gebruik van maak, heb je toch niks te vrezen? Ook al zou je op geslachtziekten gaan zoeken, op automerken die je helemaal niet kent of juist niet wilt hebben? Ik kan wel zoeken op 'afvallen' of 'incontinentie' of 'anusjeuk', maar dat wilt toch niks over mij zeggen? Het kan wel zijn dat een collega er last van heeft, het kan wel zijn dat een vriend of vriendin die zoektermen gebruikte toen ik even aan het douchen was. Ze slaan maar lekker op! Ik vind het prima! Al die add ons en plug ins die dat tegenhouden vertragen alleen maar mijn browser.
02-11-2010, 15:30 door Anoniem
Als ik rechtsklik op de link verschijnt in het statusveld (linksonder) inderdaad een andere url (vooraf gegaan door 'www.google.com..')

Dit gebeurd overigens alleen als ik rechtstreeks zoek vanuit een google pagina (google.com, google.nl enz) en niet vanuit de zoekbalk van de browser-uiteraard ingesteld op google-(IE, Fx, Chrome) of een 'powered by google' zoekveld op een website.
Kunnen we hieruit concluderen dat in de bovengenoemde gevallen de link niet wordt omgeleid via google?

Overigens betwijfel ik of google-anayltics hier iets mee te maken heeft, maar zeker weet ik het niet.
02-11-2010, 23:10 door Anoniem
Door Bastos: Gevoelgsmatig vind ik het ook wel eng hoor dat ze alles van je bijhouden. Maar als ik er verstandelijk over nadenk dan mogen ze van mij opslaan wat ze maar willen. Wat kan het kwaad? Zolang ik niet met mijn naam en toenaam hoef ik te loggen op Google voordat ik er gebruik van maak, heb je toch niks te vrezen? Ook al zou je op geslachtziekten gaan zoeken, op automerken die je helemaal niet kent of juist niet wilt hebben? Ik kan wel zoeken op 'afvallen' of 'incontinentie' of 'anusjeuk', maar dat wilt toch niks over mij zeggen? Het kan wel zijn dat een collega er last van heeft, het kan wel zijn dat een vriend of vriendin die zoektermen gebruikte toen ik even aan het douchen was. Ze slaan maar lekker op! Ik vind het prima! Al die add ons en plug ins die dat tegenhouden vertragen alleen maar mijn browser.
Welterusten Bastos.
26-01-2011, 13:20 door Spiff has left the building
Eerder in deze thread kwam Startingpage.com aan de orde,
onder andere in mijn bijdrage van 1-11-2010, 16.04 uur, en de daaropvolgende van 16.12 uur.

Ik gaf aan dat ik tot dat moment Startingpage nog niet kende.
https://www.startingpage.com/
https://www.startingpage.com/eng/company-background.html
Startingpage combines the powerful search results of Google with the strong privacy features of Ixquick, the world's most private search engine. The result is great search results - with total privacy protection!
Zeer interessant, maar een serieus nadeel vond ik dat WOT Startingpage nog niet ondersteunde, zo gaf ik aan.

Gisteren ontdekte ik dat WOT nu inmiddels Startingpage wél ondersteunt.
Mooi nieuws, ik heb de Startingpage plugin gelijk toegevoegd aan m'n browser,
en ik vind het nieuws tevens dusdanig mooi dat ik daarom even deze aanvulling op deze thread post.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.