image

Mozilla onthult zakelijke Firefox-versie

dinsdag 10 januari 2012, 18:11 door Redactie, 13 reacties

Mozilla heeft officieel een zakelijke versie van Firefox aangekondigd, die minder vaak upgrades zal krijgen. Het voorstel voor de Extended Support Release (ESR) versie van Firefox is door Mozilla goedgekeurd. Een upgrade van een ESR-versie zal één keer per jaar plaatsvinden, zodat de open source browser een minder grote belasting voor systeembeheerders en applicatietesters is. De ESR-versie zal wel gewoon beveiligingsupdates ontvangen, maar aanpassingen aan de web of Firefox add-on platformen worden niet doorgevoerd.

"We hebben met veel organisaties samengewerkt om ervoor te zorgen dat de ESR hun behoefte voor de nieuwste beveiligingsupdates balanceert met de wens om het certificeren van applicaties minder zwaar te belasten", aldus Mozilla's Jay Sullivan.

Balans
Volgens Sullivan ontwikkelt het online leven zich sneller dan ooit tevoren, en moet de browser daarom vaak met nieuwe functionaliteiten worden geüpdatet, zodat het een "rijke ervaring" kan blijven bieden. Dit vormt een uitdaging voor bedrijven die Firefox voor veel belangrijke webapplicaties gebruiken. "Daarom hebben we nauw met de Mozilla Enterprise User Working Group samengewerkt om het Mozilla Firefox ESR plan te ontwikkelen", stelt Sullivan.

"Ons doel met Firefox ESR is het eenvoudiger te maken voor bedrijven, publieke instellingen, organisaties en instellingen om hun desktops te beheren en Firefox in die omgevingen uit te rollen." Binnen een week zal Mozilla de specifieke details van de nieuwe browser vrijgeven.

Reacties (13)
10-01-2012, 19:31 door Bitwiper
Eindelijk eens goed nieuws van het Mozilla front!

Ik draai "nog" FF versie 3.6.25, hopelijk hoef ik door die zakelijke variant niet naar een andere webbrowserfabrikant uit te wijken (wel eerst zien, dan geloven).
10-01-2012, 19:39 door Martijn Stolk
Goed nieuws voor systeembeheerders. Slecht nieuws voor webdevelopers/designers. Nog een browser om te ondersteunen...
10-01-2012, 19:39 door lucb1e
Over 2 jaar stappen ze waarschijnlijk compleet van het fast-release-cycle gedoe af nadat blijkt dat iedereen de zakelijke versie gebruikt.

Door Martijn Stolk: Goed nieuws voor systeembeheerders. Slecht nieuws voor webdevelopers/designers. Nog een browser om te ondersteunen...
Twee jaar geleden was het nauwelijks een probleem om een 4 jaar oude browser te hebben. Als je browser nu 1 jaar oud is loop je achter met HTML5. Ik denk dat over een paar maanden de wind weer even gaat liggen (veel developers moeten ook eerst nog eens wennen aan de mogelijkheden van HTML5), als Firefox 10 ofzo ook de zakelijke variant wordt zit je denk je denk ik redelijk tegen het einde van de HTML5 ontwikkeling aan en zullen de belangrijkste dingen er toch in zitten (en worden developers weinig belemmerd).
De echte verschillen zitten voornamelijk tussen browsers, en verschillende versies van Internet Explorer.
10-01-2012, 23:24 door Anoniem
Goh, hebben ze Asa Dotzler eingelijk met pek en veren in de hoek gezet?
11-01-2012, 00:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-01-2012, 08:15 door Bitwiper
Door unbalanced:
Door Bitwiper: Ik draai "nog" FF versie 3.6.25,
waarom?
Omdat die nog prima doet wat ik wil en ik geen/zin tijd heb in allerlei nieuwe "features" tegen te komen die achteraf risico's vormen. Ik voel er niets voor om voor elk product dat ik bij mijn werk nodig heb als betatester op te treden (ik ben niet tegen betatests maar die wil ik wel kunnen kiezen).

En een beetje uit protest omdat ik het nieuwe versienummersysteem absurd vind. In versienummering wil ik onderscheid zien tussen fixes en nieuwe functionaliteit.
11-01-2012, 09:21 door Anoniem
Wij hebben 'm net uitgefaseerd vanwege de vele updates en het ontbreken van MSI's. Hopen dat ze deze wel bij de zakelijke versie gaan leveren.
11-01-2012, 09:48 door Skizmo
Wat een ongelofelijke fucking onzin is dit zeg. Eerst verkankeren ze het versie nummer systeem door als een schoot hondje achter chrome aan te rennen, en nu teveel mensen gaan klagen (vooral bedrijven) komen ze met een versie die bijna nooit wordt geupgrade.
11-01-2012, 09:51 door Dev_Null
Met speciale "zakelijke backdoors" om - via internet - toegang te krijgen tot je Corporate Assests :-P voor iedereen die er maar genoeg dollar$ voor neer wil tellen. Deze "apparte zakelijke opzet" doet met me onmiddelijk denken aan:
- de "Janus Browsers" uit de film "NetForce" (1999)
- het "Gatekeeper firewall" programma uit de film "The Net" (1995)

Je zou haast - als bedrijf - je eigen (open sourced) hardware, operating system, software en browsers gaan ontwikkelen om nog een beetje zeker en secure te voelen online.....
11-01-2012, 11:27 door SirDice
De ESR-versie zal wel gewoon beveiligingsupdates ontvangen, maar aanpassingen aan de web of Firefox add-on platformen worden niet doorgevoerd.
Ik denk dat ik die overal maar ga gebruiken.
11-01-2012, 12:00 door spatieman
ik draai ook nog 3.6 ,waarom, op een andere machine heb ik 7 ,meer als de helft van mijn addons werken niet meer..
dus, laat maar effe zitten.
11-01-2012, 13:36 door SirDice
Door spatieman: ik draai ook nog 3.6 ,waarom, op een andere machine heb ik 7 ,meer als de helft van mijn addons werken niet meer..
dus, laat maar effe zitten.
Erhm.. De huidige versie is 9.0.1. 7.0 is alweer hopeloos verouderd en wordt ook niet meer ondersteund. Vandaar ook dat geen hond meer die addons gaat aanpassen voor 7.0.
11-01-2012, 21:47 door Anoniem
goed nieuws. Als ze nu ook nog zorgen voor eenduidige en up-to-date deployment informatie (of idealiter een GPO extensie) wordt het helemaal mooi.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.