image

Justitie wil bankgegevens sneller inzien

donderdag 11 november 2010, 07:46 door Redactie, 7 reacties

Het ministerie van Justitie wil een database aanleggen zodat opsporingsdiensten sneller bij gegevens van bankrekeninghouders kunnen komen. Dat ontdekte burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Op deze manier hoeft justitie zich niet tot banken te wenden om te zien welke persoon en welk adres bij een bankrekeningnummer hoort.

"Het voordeel van zo'n systeem is dat het een bank minder tijd kost. Politie en justitie kunnen daarnaast opsporingsonderzoeken sneller voortzetten", zegt een woordvoerder tegenover Trouw. Vooralsnog onderzoekt het ministerie de mogelijkheid van een dergelijk systeem. "Dat betekent dus niet dat het er ook echt gaat komen."

Bewaarplicht
Het systeem lijkt op de bewaarplicht voor telecomgegevens. "Daarvoor moest de politie de telecombedrijven steeds benaderen voor de informatie. Die informatie werd op een gegeven moment zo vaak opgevraagd, dat we dachten dat het wel handig was dat te standaardiseren." Net als de inhoud van gesprekken wordt ook de inhoud van transacties volgens de woordvoerder niet inzichtelijk.

Die wuift zorgen over de privacy weg. "Het moet niet mogelijk worden dat iedere agent alle gegevens zomaar kan opvragen." Hoe wordt voorkomen dat agenten straks massaal in de bankgegevens van Nederlanders gaan grasduinen kan de woordvoerder niet zeggen. Dat wordt namelijk nog onderzocht.

Reacties (7)
11-11-2010, 09:50 door Anoniem
al weer een stukje privacy weg, justitie heeft nu al de beschikking over een enorme database van telecomklanten.
en nu ook nog klanten van banken wat is de volgende stap. we gaan al aardig in de richting van een land dat geregeerd wordt door justitie wij nederlanders moeten eens alerter worden op dit soort dingen, het is in ons rechtsysteem nog steeds zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. op dit moment lijkt het erop dat je per defenitie schuldig bent ten zij onschuld bewezen is, en dat wordt een stuk lastiger. want je hebt als gewone burger niet overal toegang tot " privacy" noemen we dat, en dat lapt justitie gewoon aan hun laars.
11-11-2010, 09:53 door Anoniem
Dat is het probleem nou net: iedereen wuift de zorgen over privacy weg. En een weg terug is een heel stuk moeilijker dan de weg naar BigBrother... :(
11-11-2010, 14:13 door Anoniem
Die wuift zorgen over de privacy weg. "Het moet niet mogelijk worden dat iedere agent alle gegevens zomaar kan opvragen."

Volgens mij is de enige uitleg die ik kan geven aan "moet niet mogelijk zijn" dat de lijst er niet komt. Want bij iedere lijst is het mogelijk om alle gegevens op te vragen. Middels misbruik, maar het is al regelmatig aangetoond dat ook agenten daar geen probleem mee hebben.

Peter
11-11-2010, 16:36 door Anoniem
Ik ga binnenkort een zwitserse rekening openen. Niet om geld te verbergen, maar wel om een rekening te hebben waar niemand aan kan komen.
Hoe kwetsbaar gaat dat systeem weer worden? Wanneer je een naam bij een bankrekeningnummer weet en je bent gemachtigd om automatische incasso's uit te voeren, kun je daar misbruik van maken.
11-11-2010, 19:04 door Anoniem
Laat ze maar eerst eens goed over de functionele eisen nadenken op alle gebieden voordat ze iets roepen.

Anders kan Donner weer een investering van 300 miljoen wegwuiven. Nadat ze er maanden later achterkomen dat het niet werkt.
11-11-2010, 22:26 door Anoniem
Ik ga verhuizen naar Duitsland!
12-11-2010, 09:29 door Mysterio
Zwitserland heeft ook niet meer een echt bankgeheim meer. Er is een overeenkomst tussen de banken en de Nederlandse fiscus dat er gegevens worden verstrekt over Nederlandse rekeninghouders. Zwitserland zag namelijk belastingontduiking niet als fraude, omdat je het ook per ongeluk kunt doen. Dus belastingontduiking is daar pas fraude wanneer bewezen is dat je het bewust deed. Nederland denkt daar anders over.

Justitie heeft daar nog niets te zoeken, maar ook dat komt vast wel een keer. De Amerikaanse justitie heeft vorig jaar een schikking getroffen met de Zwitserse bank UBS waarbij Amerika eigenlijk de gegevens kocht van de bank. Ruim 600 miljoen Euro voor de gegevens van 250 klanten. Zo veel kunnen jouw gegevens kosten.

Dit allemaal trouwens tot grote woede van de Zwitsers, die gezworen hebben het bankgeheim tot het uiterste hoog te houden. Maar ze staan wel eenzaam en alleen in de Westerse wereld.

Hoe zou Noord Korea staan tegenover Westers geld?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.