image

Nederland koploper met opvragen telecomgegevens

donderdag 11 november 2010, 08:11 door Redactie, 15 reacties

Nergens in Europa vragen opsporingsdiensten de bel-, sms- en e-mailgegevens van burgers vaker op dan in Nederland. Dit blijkt uit het interne 'Project Dataretentie' van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, waarvan 27 documenten via een Wob-verzoek in handen van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom kwamen en nu openbaar zijn gemaakt. Uit deze gegevens is af te leiden wie in de afgelopen twaalf maanden met wie, wanneer en hoe lang gecommuniceerd heeft en waar de gebruiker zich op dat moment bevond.

Privacy
Met het aantal opvragingen van klantgegevens in 2009, die zijn opgeslagen in de landelijke telecomdatabank Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), komt het Nederlandse aantal uit op ruim 3 miljoen. Daarmee steekt Nederland met kop en schouders uit boven de rest in Europa. Per hoofd van de bevolking driemaal zoveel als in Duitsland, zevenmaal vaker dan in Polen. Bij de overige Europese landen ligt het aantal opvragingen veel lager.

'Telkens wordt weer bevestigd dat het in Nederland bedroevend slecht is gesteld met de veiligheid van onze gegevens en onze privacy. Schendingen van onze digitale grondrechten zijn helaas dichterbij dan we ons realiseren', aldus Axel Arnbak van Bits of Freedom.

Reacties (15)
11-11-2010, 09:21 door Anoniem
oplossing:
1.neem een prepaid telefoon
2. vul op sites alleen maar onzin in zoals adres gegevens zijn parastraat 6 woonplaats neverland enz....
3. als ze vragen om welk geloof je aanhangt dan is dat geloof in de bloemkool
4. ook bij het medische dossier kan je onzin invullen zoals rookt u dan zeg je natuurlijk nee bij geloof bloemkool drinkt u ja water
5 kastjes die kilometers bijhouiden in je auto moet je stuk maken en vertellen dat je niet weet waarom jou kastje stuk gemaakt is
5.dus alles eraan doen om tegen te werken zodat hun informatie uit onzin bestaat en onzin is wat ze verdienen want de onzinnigheid straalt er van af
zeg vandaag nog je abbonnement op van je telefoon en neem een prepaid iets duurder maarja vrijheid word duur betaalt
11-11-2010, 09:40 door Anoniem
En het levert helemaal niks op, eindigd in bureaucratie, fouten, en vrijspraken. Het houd wel de groei in stand van de ICT kosten van de politie ( allemaal extern !)
11-11-2010, 09:47 door cjkos
De politie en opsporingsdiensten, geef ze een vinger en ze nemen je hele hand is mijn mening.
Het is ook niet een beetje een verschil met de andere landen.

Ik ben wel benieuwd naar de cijfers die dit oplevert qua opgeloste zaken, misdaden etc.
Ik verwacht eigenlijk niet echt zo'n zelfde grafiek te zien.
11-11-2010, 09:55 door Anoniem
Waarom zegt *iets* mij dat het geen moer helpt in het oplossen van criminaliteit en dat het enige effect is dat we een hoop geld aan weer een privacy schending uitgegeven hebben (en uit blijven geven...)
11-11-2010, 10:08 door Mysterio
Het is wel een beetje een netelige kwestie. Uit nieuwsberichten blijkt dat men harder wil gaan optreden tegen ordeverstoorders en mensen die andere mensen in het openbaar vervoer in elkaar slaan en zo. Wil je harder optreden, dat moet je wel een profiel van de mogelijke daders bouwen. Dat vraagt natuurlijk om monitoring etc... De cijfers zijn vast te verklaren. Cijfers op zichzelf zeggen niet meer dan de lezer er van maakt.
11-11-2010, 10:58 door Anoniem
Hoe kunnen ze nu zinvol al die aanvragen verwerken tot het oplossen van een misdaad ? Daar is toch geen tijd voor, enige wat je kunt doen is uitprinten, in een dossier stoppen, registeren, optellen, in statistiek zetten en koffiedrinken.
11-11-2010, 11:00 door spatieman
in nederland, is iedere burger een crimineel (ze hebben goed opgelet in 1940/45).
kijk naar het laatste overheids voorbeeld,de wiet kaart.
als je daar aan mee doet, imho ben je redelijk diep gezonken.
11-11-2010, 11:08 door Anoniem
En dan wil Justitie ook een makkelijk te raadplegen centrale databank met alle rekeninghouders ....
11-11-2010, 12:25 door Anoniem
@Mysterio
"Wil je harder optreden, dat moet je wel een profiel van de mogelijke daders bouwen. Dat vraagt natuurlijk om monitoring etc..."
Dit is onzin. Om 'harder' (wat dat ook moge zijn) op te treden hoef je helemaal geen profiel van allerlei mogelijke (en minder mogelijke) daders te bouwen. Het is niet noodzakelijk om hooibergen te maken, om spelden in te kunnen zoeken. Wat is er gebeurd met het ouderwetse op de dader gerichte recherchewerk?
11-11-2010, 12:51 door Anoniem
Holy shit... Ik was redelijk para maar dit had ik niet verwacht...

bl33p
11-11-2010, 13:36 door Anoniem
Altijd als je iets wil downloaden waar ze een emailaddres en gegevens vragen,gewoon nep gegevens invullen.
Doe ik ook altijd,dan kan je toch het nodige content downloaden.
Nog iets,het is best mogelijk je computer volgens mij te beveiligen tegen geneus van de overheid,er zijn diversen tools voor te vinden op het internet.
Die bewaarplicht telecom gegevens,heb je gewoon niets aan want het is echt niet effectief.
Hopen maar dat die wet verdwijnd,want dat kost ook handen vol geld die database te onderhouden.
Er moet toch immers bezuinigd worden?,doe dat dan daar ook op,dat scheeld toch ook wel wat miljoenen of miljarden.
Lang leve Bits of Freedom.
11-11-2010, 15:09 door Anoniem
Het is wachten op deep packet inspection zodat tot op bit nivo kan worden bepaald. Het is geen spel waarbij je denk met een vals hotmail account te kunnen winnen van het als maar grotere digitale net wat sluit.
11-11-2010, 15:11 door Anoniem
We hebben ons al 200 jaar laten voorliegen,bestelen, en bespioneren door die smerige corrupte bende in naam der K.,..

Genoeg is genoeg, wanneer flikkeren we die hele zooi het land uit?
Als de doodstraf stond op corruptie bij politici, dan hing de volledige 2e kamer inmiddels!
12-11-2010, 09:26 door Anoniem
Las vanmorgen dat wat opgevraagd wordt voornamelijk adresgevens zijn die horen bij een telefoonnummer. Dat lijkt me ten eerste logisch, als je een lijst nummers hebt die een verdachte heeft gebeld, wil je graag weten wie dat waren. Ten tweede is dat vrij onschuldig, dergelijke gegevens vind je gewoon in het telefoonboek of Internet.

Erger wordt het als je alleen op die basis iemand gaat afluisteren. Aan de andere kant, als je een telefoonnummer wil afluisteren, is het niet perse nodig om te weten op wiens naam deze staat.
12-11-2010, 09:42 door Mysterio
Wat ik bedoel is dat dadergericht in de ogen van sommige mensen betekend dat je zo veel mogelijk potentiële daders na gaat trekken. Ik zeg niet dat ik het er mee eens ben. Ik zie hierin een parallel met bijvoorbeeld Schiphol waarbij elk jaar het aantal mogelijk gevaarlijke stoffen en goederen stijgt, waardoor de controles ook veranderen omdat er naar meer gezocht wordt.

De politiek van de afgelopen jaren is er één van angst, waarbij iedereen verdacht is. Hoe groter je groep van verdachten, hoe meer je zal moeten controleren. Dat zou de stijging kunnen verklaren.

Dat het geen moer helpt klopt, want mensen zijn zich alleen maar onveiliger gaan voelen! Dat is een gevoel, nu is het wachten op de jaarcijfers. Cijfers zeggen ook weer niets, want de burger rekent de politiek af op basis van gevoel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.