image

Column: “CSI/FBI Computer Crime & Security Survey 2002”: Interne Misdaad Blijft Groeien!

donderdag 2 mei 2002, 16:48 door Redactie, 0 reacties

De jaarlijkse ‘Computer Crime and Security Survey’, uitgevoerd door het Amerikaanse Computer Security Institute en de FBI biedt inzicht in de groei en de aard van computermisdaad. Inmiddels is men aan de zevende editie toe en de verschijning van het rapport heeft direct na publicatie voor de nodige opschudding in de pers gezorgd. De gegevens worden verzameld door middel van interviews met 503 bedrijven, overheidsinstellingen, financiële instellingen, medische instellingen en universiteiten. De conclusie van deze nieuwe editie: computermisdaad blijft gestaag doorgroeien en de gevolgen worden alsmaar groter. Slachtoffers van misdrijven zijn in het algemeen nog steeds terughoudend in het aangeven van misdaden of het kenbaar maken hiervan onder klanten, aandeelhouders en partners. Laten we even naar de cijfers kijken: hoeveel procent van de overtredingen is van binnenuit begaan?


Aantal security overtredingen in een bedrijf 1-5 6-10 11-30 31-60
Percentage van binnenuit gepleegd in 2002 42% 13 % 6% 2%
Percentage van binnenuit gepleegd in 2001 40% 12% 3% 0%

Het rapport bevat tevens interessante gevallen uit de praktijk: in november 2001 werden twee medewerkers van Cisco Systems, Inc. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 34 maanden wegens het “overtreden van hun autorisatie-bevoegdheden voor het computersysteem” van Cisco. Het tweetal wist zo’n $ 8 miljoen aan Cisco aandelen naar zichzelf toe te trekken. Een ander fraai voorbeeld: de administrator van de database van verzekeringsgigant Prudential Insurance Co. werd gearresteerd omdat hij gegevens uit deze database te koop aanbood via het internet!

Een treffende samenvatting van het bovenstaande wordt in het rapport gegeven door Rebecca Herold, Senior Security Architect van QinetiQ Trusted Information Management. “Helaas zijn beveiligingsmaatregelen vaak het slachtoffer van budgetbeperkingen. (...) Dit resulteert vaak in een gebrek aan controle op veiligheidschecks en een gebrek aan audit-sporen die kunnen worden gebruikt om financiële fraude te voorkomen. In de meeste persberichten over interne fraude wordt gerept van werknemers, ex-werknemers en of niet-geautoriseerde externe toegang. Al deze zaken hadden voorkomen kunnen worden door het implementeren van een goed beveiligingsbeleid en auditing-mogelijkheden.”






Ben van Laarhoven

CONSUL risk management

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.