image

CBP kritisch over uitwisseling passagiersgegevens

maandag 15 november 2010, 15:28 door Redactie, 4 reacties

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en andere bij de de Artikel 29-werkgroep aangesloten toezichthouders, blijven kritisch ten opzichte van de wens van de Europese Commissie om passagiersgegevens (Passenger Name Record – PNR) uit te wisselen met landen buiten de Europese Unie. De privacytoezichthouders zetten onder meer vraagtekens bij de noodzaak van de doorgifte van passagiersgegevens. Zo ontbreken vooralsnog statistische gegevens die aantonen dat passagiersgegevens een nuttig instrument zijn in de strijd tegen terrorisme.

De Europese privacytoezichthouders wijzen verder op het belang van de kwaliteit van de passagiersgegevens. Passagiersgegevens worden verzameld door de luchtvaartmaatschappijen om hun dienstverlening te verbeteren. Omdat deze gegevens lastig objectief op hun juistheid zijn te controleren, kunnen de passagiersgegevens niet worden beschouwd als nauwkeurige informatie die geschikt is voor rechtshandhaving.

Opinie
De Artikel 29-werkgroep heeft de Europese Commissie, het Europese Parlement en de Raad gevraagd om hun opinie over het onderwerp mee te laten wegen bij de discussie en stemming over de mandaten voor de onderhandelingen over nieuwe PNR-akkoorden met de Verenigde Staten, Canada en Australië. De verwachting is dat de onderhandelingsmandaten eind dit jaar worden aangenomen en dat de onderhandelingen voor de PNR-akkoorden begin 2011 zullen starten.

Reacties (4)
15-11-2010, 15:46 door Anoniem
Het werkt net als bij ieder proces cyclus, regelmatig het proces tegen het licht houden en aanpassen waar nodig en de aanpassen. Als er geen positieve invloed is bij de bestrijding van terrorisme kun je de gegevens net zo goed achterwege laten. Dat geldt wel voor meer van die anti-terreur hysterische maatregelen.
Wedden dat er tegen het einde van het jaar ineens weer ergens een poging tot een aanslag in het nieuws komt?
De afgelopen jaren werkt dat continu op een dergelijke wijze. Op het moment dat de aandacht minder wordt en overheden gaan twijfelen popt er ineens iemand met bijvoorbeeld een plofonderbroek of iets dergelijks op. Iets teveel toeval, naar mijn mening. Maar overheden trappen er massaal in. Ik hoop wel dat er nu iets origineels wordt verzonnen want een plof onderbroek? Dat kun je toch echt niet serieus meer nemen?
15-11-2010, 16:38 door Anoniem
Ze mogen toch alleen de gevens gebruiken in principe voor,de zekerheid?.
Stel er stort een vliegtuig neer,wat ovrigens niet te hopen is,dan moet de lijst met passagiersgegevens over de vlucht worden vrijgegeven aan de hulpdiensten en aan de familie van de mogelijke slachtoffers om te kijken of er een familielid of kennis bij zat.
15-11-2010, 17:06 door Anoniem
Het CBP is wel vaker kritisch, net als bij de opslag van vingerafdrukken in het paspoort. Het blijft echter een overheidsorganisatie die "kritisch" blijft maar nooit echt actie durft te ondernemen.
15-11-2010, 19:25 door ej__
Anoniem 16:38: je hebt het bijna begrepen. Of eigenlijk helemaal niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.