image

Veel virusscanners ernstig instabiel

woensdag 8 december 2010, 14:47 door Redactie, 13 reacties

De kwaliteit van veel virusscanners laat ernstig te wensen over, zo blijkt uit een test van 64 anti-malware producten door testorgaan Virus Bulletin. Van de 64 scanners getest op Windows 7, wisten er 20 niet de VB100 certificering te halen. Het testorgaan was vooral teleurgesteld in de kwaliteit van de programma's. "Deze test laat zien dat veel oplossingen stabiel en betrouwbaar zijn, maar dat veel anderen ernstige problemen met de stabiliteit hebben", zegt John Hawes, Anti-Malware Test Director.

"De kwaliteit van sommige van de geteste producten deze maand, zou in elke andere software onacceptabel zijn, en met name in beveiligingssoftware is het helemaal onvergeeflijk." Volgens Hawes moeten gebruikers hun virusscanner kunnen vertrouwen, maar is dit vertrouwen een fragiel iets dat eenvoudig door false positives, crashes en het doorlaten van malware beschadigd kan raken.

"Wat we erg storend vonden was het niveau van onbetrouwbaarheid en instabiliteit bij de getest producten." Hawes merkt op dat Windows 7 inmiddels geen nieuw platform is. "Ontwikkelaars moeten dan ook aandacht besteden aan hoe hun producten erop draaien."

Security Essentials
Van de twintig anti-virusbedrijven die faalden, zijn Comodo, Lavasoft, McAfee, SpamFighter het bekendst. Virus Bulletin keek ook naar de belasting die virusscanners voor het systeem vormen. Daarbij blijkt dat Microsoft Security Essentials de processor het minst belast en ook weinig geheugen in beslag neemt. De volledige versie is op deze pagina te vinden (registratie verplicht).

Reacties (13)
08-12-2010, 15:03 door N4ppy
Niet helemaal verwonderlijk dit soort software is nooit af er moet constant aan gesleuteld worden om de nieuwste virus truuks etc te ondersteunen.
08-12-2010, 15:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-12-2010, 15:55 door Spiff has left the building
Het RAP avarages quadrant schema is ook altijd wel interessant.
http://www.security.nl/popup/2986

Een van de interessante dingen is dat Symantec vrij laag scoort.
Dit terwijl Symantec Norton in veel andere tests het laatste jaar een van de best scorende programma's is, samen met onder meer GDATA.
GDATA scoort volgens deze test door Virus Bulletin nog steeds erg goed, met 98 procent op reactive detection en 80 procent op proactive detection, maar Symantec opvallend lager met slechts 70 en 54 procent.

O, maar wacht, in eerdere Virus Bulletin RAP avarages quadrants van het afgelopen jaar zie ik dat Symantec ook niet geweldig scoort, 83 procent reactive en slechts 34 procent proactive detection.
Blijkbaar ligt in de Virus Bulletin test de lat te hoog voor Symantec, anders dan in de tests van AV-Comparatives en AV-Test.
08-12-2010, 18:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-12-2010, 19:00 door MrTre
Ik geloof nooit dat MSE minder dan 10% CPU gebruikt.
Mocht het écht zo zijn, dan bewijst het dat MSE dus geen zak uitvoert op de computer en dus een RUK virusscanner is...
08-12-2010, 20:24 door Anoniem
Door MrTre: Ik geloof nooit dat MSE minder dan 10% CPU gebruikt.
Mocht het écht zo zijn, dan bewijst het dat MSE dus geen zak uitvoert op de computer en dus een RUK virusscanner is...
Dus hoe zwaarder je CPU wordt belast, hoe beter de virusscanner? Daarnaast is MSE al diverse keren zeer goed uit de bus gekomen en vaak beter dan de grote betaalde oplossingen. Overigens wel hard gelachen om je goed doordachte en onderbouwde opmerking. XD
08-12-2010, 21:08 door xy22
Door unbalanced: Nou, ik heb deze zelf twee keer uitgeprobeerd op verschillende systemen en beide keren gaf MSE grote problemen (98% CPU LOAD van verschillende dll's) MSE weer vervangen door een degelijke security oplossing en de CPU load was weer normaal.
Kan alleen voor mezelf spreken, maar heb dat met SE niet meegemaakt (5 heel verschillende pc's). Meestal ergens tussen de 2 tot 5 procent. Een keer 8 a 10 % (op een oude Pentium 4).
Alleen bij het openen van grotere bestanden (zoals video) schoot de CPU eventjes fors ophoog, maar nooit meer dan 50 a 60 % zien draaien. En bij het laden van webpagina's ook wel ns een procent of 10 omhoog.
Zal waarschijnlijk ook wel min of meer met de processor samenhangen; maar zowel een Atom 230 als een singlecore E5500 draaiden bij mij zonder problemen MSE.

Daarnaast zijn de mogelijke instellingen minimaal
Helemaal eens!
08-12-2010, 21:14 door xy22
Door MrTre: Ik geloof nooit dat MSE minder dan 10% CPU gebruikt.
Mocht het écht zo zijn, dan bewijst het dat MSE dus geen zak uitvoert op de computer en dus een RUK virusscanner is...
Zowel Eset als Kaspersky Internet Security op een Atom gedraaid, maar hoe je aan 10% als ondergrens komt is me een raadsel... Beide haalde alleen bij het openen van grote files of websites met veel banners meer dan 20% en meestal stabiel zo'n 5 %.
09-12-2010, 07:36 door Syzygy
Door unbalanced: Daarbij blijkt dat Microsoft Security Essentials de processor het minst belast en ook weinig geheugen in beslag neemt.

Nou, ik heb deze zelf twee keer uitgeprobeerd op verschillende systemen en beide keren gaf MSE grote problemen (98% CPU LOAD van verschillende dll's) MSE weer vervangen door een degelijke security oplossing en de CPU load was weer normaal.
Ik gebruik verschillende producten (ook vanuit test overweging) Op het gebied van systeem belasting is MSE een goede
performer.


Daarnaast zijn de mogelijke instellingen minimaal en is de "phone home" niet uit te schakelen. Vooral dat laatste is kwalijk, dat soort gedrag probeer je nou juist tegen te houden/te vermijden dmv security apps.

Er moet minimaal een connectie zijn om de virus definitie files te downloaden om up to date te blijven. Verdere connecties met het "moederschip" kun je onderzoeken en zo te lezen heb je dat uitgebreid gedaan dus kun je wellicht even een toelichting geven wat je bevindingen zijn op dat gebied !!
09-12-2010, 10:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-12-2010, 11:24 door Anoniem
Door MrTre: Ik geloof nooit dat MSE minder dan 10% CPU gebruikt.
Mocht het écht zo zijn, dan bewijst het dat MSE dus geen zak uitvoert op de computer en dus een RUK virusscanner is...
Ben ik het niet mee eens. Waarom moet een virusscanner het systeem 100% belasten om het goed te verdedigen? :P Ik geloof dat je best een goed beveiligde PC kan hebben zonder enig belasting van de virusscanner(s)
09-12-2010, 15:52 door Rene V
Avast Home 5 scant bij mij binnen 10 minuten mijn hele comp en ik merk daar weinig van als ik dingen aan het doen ben op mijn comp. Geen hoge CPU load, geen hoge Mem load. Ben er best tevreden mee. Zeker gezien het feit dat het een gratis product is. :-)
09-12-2010, 18:14 door Anoniem
Wat mij opvalt(als ik het goed zie tenminste is dat avira personel beter scoort dan premium.
Dus de gratis versie scoort hoger dan de betaalde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.