image

Marketingactie met cybercrimineel loopt uit de hand

zaterdag 11 december 2010, 12:54 door Redactie, 4 reacties

Een marketingactie voor een virusscanner, waarvoor een bekende cybercrimineel werd ingezet, is totaal uit de hand gelopen. Een Chinese partner van het Spaanse anti-virusbedrijf Panda Security organiseerde een "marketinginitiatief" waarbij de veroordeelde Chinese virusschrijver Li Jun werd ingezet. Hij infecteerde begin 2007 miljoenen computers met het "Panda virus". De malware, beter bekend als het Fujack virus, opent een backdoor op geïnfecteerde systemen, wijzigt gegevens, steelt informatie, downloadt meer malware en opent websites. Daarnaast worden alle .exe bestanden op de computer geïnfecteerd en de bijbehorende pictogrammen vervangen door een pictogram van een panda met wierook in zijn poten.

Li Jun werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Tijdens zijn gevangenisstraf kreeg hij verschillende baanaanbiedingen, onder andere van één van zijn slachtoffers . De virusschrijver liet weten dat hij zelf als computerbeveiliger aan de slag wilde. Wegens goed gedrag kwam de virusschrijvers begin dit jaar vervroegd vrij en zocht een baan bij anti-virusbedrijven.

Misverstand
Toen Li Jun bij een partner van Panda Security verscheen, dacht de Chinese media dat hij door het bedrijf in dienst was genomen. Het bericht werd uiteindelijk ook door het internationale persbureau Reuters naar buiten gebracht. Panda laat inmiddels weten dat het "black hat hackers" niet inhuurt en het een marketingactie van een partner betrof. "Er zijn voldoende mensen met beveiligingskennis, dus is er geen noodzaak om advies van aan blackhats te vragen", aldus CFO Juan Santana.

Reacties (4)
11-12-2010, 13:06 door Syzygy

Panda laat inmiddels weten dat het "black hat hackers" niet inhuurt en het een marketingactie van een partner betrof. "Er zijn voldoende mensen met beveiligingskennis, dus is er geen noodzaak om advies van aan blackhats te vragen", aldus CFO Juan Santana

Maar ja WIE GELOOFT EEN CHINEES NOG
11-12-2010, 13:31 door spatieman
niemand.
doe mij nummertje 13 en een portie van 7, en 4x 24 graag.
11-12-2010, 17:30 door Syzygy
sambal bij?
11-12-2010, 18:16 door Preddie
nummel 7, met Nasi of witte lijst ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.