image

Ombudsman: bewijslast identiteitsfraude weg bij burger

zaterdag 11 december 2010, 17:36 door Redactie, 7 reacties

De bewijslast bij identiteitsfraude moet niet bij slachtoffers komen te liggen, maar bij de overheid. Dat stelt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Volgens hem zijn lokale, nationale en Europese overheden "redelijk ongeremd" in hun honger naar informatie om gegevens over burgers op te slaan. "Deze onmatige overheid weegt naar mijn oordeel niet voldoende of al deze informatie echt nodig is, of het niet wat minder kan."

Als ombudsman heeft Brenninkmeijer een paar zeer complexe zaken omtrent registraties en identiteitsfraude onderzocht. "De impact van dit soort problemen op het leven van de betrokken personen is enorm. Het is niet louter een technische kwestie, maar grijpt diep in in hun persoonlijke levens. Door de aard van het onderwerp, kunnen mensen zelfs in ernstige psychische problemen komen."

Identiteitsfraude of onjuiste registraties komen vaak pas aan het licht als de betrokkene geconfronteerd wordt met de gevolgen, bijvoorbeeld in de vorm van boetes en invorderingen. "Er is dan vaak al veel gebeurd, er zit informatie in allerlei systemen, gekoppeld en uitgewisseld, er zijn fouten gemaakt en dan is het al te laat. Onduidelijk is veelal waar welke informatie onjuist is vastgelegd of onjuist is gekoppeld. Er is weinig transparantie, dus reconstrueren wat er fout is gegaan is zeer ingewikkeld en soms zelfs onmogelijk."

Bewijslast
Bij identiteitsfraude ligt de bewijslast bijna "vanzelf" bij de burger, maar volgens de ombudsman is gezien de onzichtbaarheid van de complexe overheid die bewijslast bezwaarlijk. "Daarom moet nagedacht worden over de condities waaronder de bewijslast omgekeerd wordt: dat de overheid de actieve plicht krijgt om in al zijn geledingen en in al zijn complexiteit transparantie te bieden over de informatie die over een burger is verzameld, bewerkt en opgeslagen en gedeeld is met andere instanties."

Volgens Brenninkmeijer is die omslag nodig. "Het gaat erom dat we erkennen dat iedere burger een virtuele identiteit aan het opbouwen is en dat die virtuele identiteit niet ergens binnen een begrensde organisatie te lokaliseren is. Het gaat ook niet om publieke systemen alléén, het gaat om een complex samenstel van al dan niet aan het web of via het web met elkaar verbonden publieke en private systemen. Bovendien ontwikkelen zich met nieuwe technologieën steeds meer soorten data over mensen. Biometrische gegevens die afgeleid worden uit een standaard pasfoto is een voorbeeld, maar ook DNA en informatie die voortvloeit uit telefoon en computergebruik."

Transparant
Het juridisch instrumentarium om de virtuele identiteit te beschermen zou nu nog te kort schieten. "Als we kijken naar de zaken die ik als Nationale ombudsman heb onderzocht dan is duidelijk dat, door de complexiteit van de datasystemen en het beheer ervan, de lasten van het juridisch instrumentarium de betrokken personen haast verpletterd zouden hebben." Het gaat dan om bijvoorbeeld één loket waarlangs personen bereikbaar zijn die in systemen kunnen kijken en eventueel ook wijzigingen aan kunnen brengen.

De ombudsman benadrukt dat een dergelijke aanpak noodzakelijk is voor de bescherming van de persoonsgegevens van mensen die te maken krijgen met problemen. "Het moet er in ieder geval toe bijdragen dat die onbekende overheid beter te benaderen is en uiteindelijk ook zijn verantwoordelijkheid neemt voor het vinden van oplossingen. Juist bij de toepassing van nieuwe technologieën zal steeds gezocht moeten worden naar wegen om de overheid transparant te laten zijn."

Reacties (7)
11-12-2010, 17:49 door Anoniem
groot gelijk, slecht beveiligde grote databases vol met informatie over burgers maken de overheid aansprakelijk en niet de burger
11-12-2010, 20:34 door Anoniem
Aangezien we die massale digitale opslag van persoonsgegevens gewoon door onze strot geduwd krijgen van de overheid (ze maken er hoe dan ook een wet voor als hen ook maar een strobreed in de weggelegd wordt met de huidige wetgeving) zou het zelfs beter zijn om de burger de mogelijkheid te geven kostenloos schadeclaims te starten tegen de staat.

Wat Brenninkmeijer al zegt dat het enorme psychische gevolgen kan hebben voor slachtoffers, dat moet dan ruimschoots worden gecompenseert.

We zijn er als burgers allemaal massaal op tegen (behalve een paar dwazen die "toch niets te verbergen" hebben) tegen het opslaan van persoonlijke gegevens maar daar heeft de overheid gewoon lak aan want ze doen toch wat ze zelf willen.

Bovendien zou er een nieuwe wet gemaakt moeten worden dat mensen die in bepaalde functies met uitermate vertrouwelijke gegevens moeten omgaan er gigantische straffen worden opgelegd bij misbruik van welke gegevens dan ook.
Denk hierbij aan 25 jaar celstraf of meer.
Dat is heel lang, maar dan denk je wel 25 keer na voordat je wat met die gegevens uithaalt. (verkopen/openbaren/etc.)
12-12-2010, 12:49 door Dev_Null
Mooie uitspraak van de ombodsman.. Nu nog kijken hoe en wanneer dit ten uitvoer word gebracht en in welke vorm!

De bewijslast bij identiteitsfraude moet niet bij slachtoffers komen te liggen, maar bij de overheid
EN bij alle andere "data-graaiende bedrijven en instanties" die ongevraagd gegevens over je vastleggen.

De overheid is slechts een deel van het onzichtbare digitaal spinneweb aan van "data roofdieren" / "gegevensharkers" in deze verregaande computerizeerde maatschappij anno 2010.

Ik vind dat er
- een MELDPLICHT moet komen van iedereen die systematisch gegeven verzameld over "burgers" "klanten"...
- een INZAGEPLICHT van instantie naar perso(o)n(en) waarvan (al dan niet ongevraagd) gegevens geplukt worden.


Kortom totale transparantie en toegankelijkheid tot ALLE DATA die een ander over jou verzameld.
13-12-2010, 10:01 door Anoniem
weet je wat ik heb gedaan?

ik heb een 2e persoon gemaakt, hij is begonnen op publieke computers (bibliotheek) en hier is zijn email enz. accounts tot leven gebracht, toen gebeurde het allemaal op een computer die achter 4 proxy servers zit.

ik kan eerlijk zeggen dat de enige informatie die bedrijven over mij hebben vergaard online, niet door mij zijn ingevuld.
13-12-2010, 10:04 door Anoniem
Een juiste stelling van de ombudsman waaruit je kan opmaken dat handhaving en uitvoering van de wet op de privacy door de overheden een geheel eigen interpretatie heeft gekregen wat gestopt dient.
13-12-2010, 12:16 door Anoniem

Ik vind dat er
- een MELDPLICHT moet komen van iedereen die systematisch gegeven verzameld over "burgers" "klanten"...
- een INZAGEPLICHT van instantie naar perso(o)n(en) waarvan (al dan niet ongevraagd) gegevens geplukt worden.
[/quote]
Je zult op je wenken bediend worden met de richtlijn Privacy By Design, waar de EU volgend jaar mee komt. Alleen zal deze wel niet voor de overheid gaan gelden.
29-04-2012, 21:55 door Anoniem
Identiteitsfraude gaat nog veel verder dan de overheid zich van bewust is.
Hele criminele groepen in Nederland werken samen om alleenwonende vrouwen of mannen met enig spaargeld via infiltratie via dating en relatiesites te beroven van hun identiteit bezittingen, geld cq leven.
Dit wordt gedaan door misbruik van je paspoort en bankkaart in Nederland of op vakantie.
Ze maken een levensverzekering ten gunste van henzelf met jouw gegevens.
Ze openen leningen op jouw naam in het buitenland en strijken zelf het geld op zonder dat jij er iets van gemerkt hebt.
Ze hacken je pc, kunnen alles zien wat je doet op je pc en bankgegevens
De sleutels van je huis zijn bij meerdere criminelen in omloop, je vriend neemt je mee uit en de handlanger komt om je waarde spullen, waarde papieren, postzaken etc uit huis te halen.
Of je bent ergens getrouwd wat je niet weet, en eisen dan de helft van je vermogen op, of nog sterker"je moet een natuurlijke dood of dood via ongeval krijgen of drugs.
Die grote groep samenwerkende criminelen zorgt er feilloos en zeer professioneel voor dat het gebeurt zonder dat er bewijzen voor zijn. En wat je zeker niet in de gaten hebt is dat er drugs in je koffie en eten wordt gedaan om je maklam te maken,
Als je er iets van zegt tegen ze dat er steeds iets mist in huis dan krijg je als antwoord dat je in de war bent of wanen ziet. Totdat de aanslag op je leven komt met een overdosis drugs of een autoongeval van een met zeep ingesmeerde trap vallen etc..
Zijn er meerdere vrouwen die zoiets meegemaakt hebben, graag reageren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.