Het fysiek vernietigen van een harde schijf is geen gegarandeerde beveiligingsmethode dat aanwezige gegevens ook echt weg zijn. Dat zegt Jaap Jan Visser van Kroll Ontrack. Uit eigen onderzoek zou blijken dat slechts 49% van de bedrijven systematisch gegevens wist. Daarvan doet 85% dit niet op veilige wijze.
“Driekwart van de bedrijven verwijderen bestanden, herformatteren of vernietigen schijven, of “weten niet” hoe zij vertrouwelijke gegevens wissen. Door bestanden te verwijderen van een harde schijf worden deze uitsluitend voorzien van het kenmerk dat ze kunnen worden overschreven, terwijl dit mogelijk nooit gebeurt. Verder zorgt het opnieuw formatteren van de schijf er uitsluitend voor dat vermeldingen uit de index of inhoudsopgave die naar de gegevens verwijzen, worden verwijderd. Ook het fysiek vernietigen van een drive is geen gegarandeerde beveiligingsmethode", aldus Visser.
Volgens hem zijn een degausser of speciale datavernietigingssoftware de veiligste methoden voor het verwijderen van gegevens. Een zeer populair programma voor het verwijderen van gegevens op mediadragers is het gratis Darik's Boot And Nuke (DBAN), dat zowel vanaf een cd als USB-stick is te starten.
Update: quote Visser aangevuld
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Het wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat testbewijzen kunnen worden ingezet voor toegang tot activiteiten zoals sportwedstrijden, ...
Juridische vraag: In de media wordt bericht dat in China een crimineel collectief is opgepakt dat gamecheats verkocht. Volgens ...
In de randstand was het begin deze maand mogelijk om je in te schrijven voor een loting van 28 nieuwbouw huizen. Om zo ...
Iemand enig idee wat de beste manier is om een wachtwoord te bewaren?
Bij een webwinkel waar net een datalek is geweest staat de volgende tekst op de site Welke maatregelen neemt X om herhaling ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.