image

BoF: Justitie kan noodzaak bewaarplicht niet bewijzen

donderdag 16 december 2010, 14:13 door Redactie, 10 reacties

Het ministerie van Justitie kan de noodzaak van de bewaarplicht niet aantonen of onderbouwen, aldus Bits of Freedom dat zich hierbij op overheidsdocumenten baseert. Op dit moment vindt de evaluatie van de EU-richtlijn bewaarplicht telecomgegevens plaats, waarbij ook de Nederlandse inbreng wordt bekeken. De burgerrechtenbeweging spreekt van een waardeloze inbreng die de noodzaak van de bewaarplicht niet aantoont. "Hierin gaat het Ministerie van Justitie de cruciale vragen uit de weg en levert zij irrelevante praktijkvoorbeelden."

De evaluatie moet antwoord geven op de vraag of de bewaarplicht een effectieve bijdrage levert aan de opsporing van strafbare feiten en of die in een vrije rechtstaat wel noodzakelijk is. Justitie schrijft in de onlangs bovenwater gehaalde documenten dat gegevens in 65% van alle opsporingsonderzoeken gebruikt worden. Het geeft hiervoor echter geen enige onderbouwing.

volgens de wet mag deze persoonlijke informatie van telecomgebruikers alleen opgevraagd worden in het geval van specifieke onderzoeken naar ‘ernstige strafbare feiten’. "Is het gebruiken van bel- en internetverkeer eerder de regel dan de uitzondering in Nederland?", vraagt Bits of Freedom zich af. "De inbreng doet vermoeden van wel."

Antwoorden
Op belangrijke vragen van de Europese Commissie over de invloed van de bewaarplicht op de ontwikkeling van criminaliteit in Nederland, heeft Justitie geen antwoord. De Raad van Korpschefs geeft in een bijlage een aantal praktijkvoorbeelden om de inbreng wat "verlevendigen", maar van zeventien van de negentien vonnissen vond het delict voor invoering van de bewaarplicht plaats. "Uit de door de Korpschefs geselecteerde zaken volgt niet dat we de bewaarplicht in onze samenleving moeten accepteren als noodzakelijk kwaad ten behoeve van de opsporing. Integendeel, de verkeersgegevens waren in ook al voorhanden zonder de bewaarplicht", aldus de burgerrechtenbeweging.

Die constateert dat Justitie geen beeld heeft van de effectiviteit van de bewaarplicht. "En dat Justitie geen beleid maakt op grond van gedegen analyse, maar op grond van een gevoel dat beschikbaarheid van informatie wel handig is. Dat tegelijkertijd de privacy van iedere Nederlander op ongeëvenaarde wijze wordt geschonden – uit onderzoek blijkt dat 225 keer per dag wordt gelogd waar je op welk moment bent en met wie je contact hebt – telt blijkbaar niet mee."

Reacties (10)
16-12-2010, 15:30 door [Account Verwijderd]
Dat de bewaarplicht weinig effectief zou zijn is in de aanloop naar de verankering in de wet uitgebreid bediscussieerd, waarbij Justitie bleef aanvoeren dat deze een substantiele bijdrage ging leveren bij de opsporing. Justitie is "op haar blauwe ogen" geloofd. Nu Justitie niet kan aantonen dat zij gelijk had dient per direct deze ernstige schending van een ieders privacy gestopt te worden.

Gerechtigheid is is toch waar Justitie voor staat?
16-12-2010, 15:54 door Anoniem
Door Rotsmoel: Dat de bewaarplicht weinig effectief zou zijn is in de aanloop naar de verankering in de wet uitgebreid bediscussieerd, waarbij Justitie bleef aanvoeren dat deze een substantiele bijdrage ging leveren bij de opsporing. Justitie is "op haar blauwe ogen" geloofd. Nu Justitie niet kan aantonen dat zij gelijk had dient per direct deze ernstige schending van een ieders privacy gestopt te worden.

Gerechtigheid is is toch waar Justitie voor staat?

Als het monster eenmaal gemaakt is, kom je er niet zo makkelijk van af.

Justitie staat niet voor gerechtigheid. Maar voor het vervolgen van zo veel mogelijk "potentiele" criminelen.
In dit geval dus alle Nederlanders.
16-12-2010, 16:09 door SirDice
Door Rotsmoel: Gerechtigheid is is toch waar Justitie voor staat?
Vrouwe Justitia is daar al jaren blind voor.
16-12-2010, 17:22 door WhizzMan
Minimaal 65% van alle onderzoeken gaan over "ernstige strafbare feiten"? Dat gaat volgens wat ik kan achterhalen om dingen waar een gevangenisstraf van 1 jaar of meer op staat. Kennelijk is de kans dat iets onderzocht wordt, waar minder dan een jaar brommen voor gegeven kan worden nogal klein, er van uitgaande dat de "lichtere" misdrijven vaker worden gepleegd dan de zware.

De Nederlandse overheid geeft hier vrij duidelijk weer dat de het opsporingsapparaat van de politie hopeloos inadequaat is, met de getallen die ze nu noemen. Dat, of ze misbruiken de omschrijving "ernstige strafbare feiten" om elke zwartrijder en wildplasser te kunnen afluisteren.

Staat er ook in het rapport in hoeveel procent van de onderzoeken er ook nuttige informatie uit het tappen komt? Wordt er gedifferentieerd naar welke misdaden er gepleegd wordt bij die percentages? Vast niet.
16-12-2010, 17:29 door anoniem lafbekje
Is het gebruik van getapte telefoongesprekken nu eindelijk toegestaan als bewijs in de rechtzaal? En internettaps?

Heeft iemand de machines die dit doen van een bruikbare certificering (door de rechtbank aanvaard) weten te voorzien?

Of staan al die machines lekker te tappen om vervolgens geen juridsch bruikbaar materiaal op te lepelen?
16-12-2010, 17:37 door spatieman
het niet erom dat ONZE overheid die gegevens wil hebben
het gaat erom dat de NSA van boemanland USA onze gegevens wil hebben, omdat zij weer bang zijn dat iemand de zogenaamde US democratie in gevaar brengt, omdat de overheid namelijk dan de indoctrine grip op haar burgers begint te verliezen.
16-12-2010, 18:22 door SirDice
Door anoniem lafbekje: Is het gebruik van getapte telefoongesprekken nu eindelijk toegestaan als bewijs in de rechtzaal? En internettaps?
Wat heeft dit met de bewaarplicht te maken?
16-12-2010, 19:41 door anoniem lafbekje
Door SirDice:
Door anoniem lafbekje: Is het gebruik van getapte telefoongesprekken nu eindelijk toegestaan als bewijs in de rechtzaal? En internettaps?
Wat heeft dit met de bewaarplicht te maken?
OK, je hebt gelijk, maar wie certificeerd of eikt de machines die de telecoms gebruiken om die data te maken cq. op te slaan, en wat is de juridische status van die output? Een beetje doorgeredeneerd in dezelfde lijn ...
17-12-2010, 09:22 door Anoniem
Als ondersteunend bewijs is heel wat mogelijk, en een logje van een router kan als bewijs dienen, hoewel iemand dat ook in elkaar had kunnen tikken. Overigens kun je altijd de truc toepassen van het zoeken naar een zwaarder misdrijf, zodat je meer mag....
17-12-2010, 14:52 door Dev_Null
Wanneer leert BoF eens verder kjken dan "De Minister" en zijn roll in het politieke poppencirus in Den Haag.

Ministers zijn "disposable / replaceble assests"..
Het gaat om de werkelijke organisaties die achter de regerings-rookgordijnen ons land runnen.
Zij bepalen wat er wel/niet gebeurd en de politieke poppetjes zijn slechts "spreekbuizen"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.