image

Stuxnet-worm net zo effectief als militaire aanval

vrijdag 17 december 2010, 12:46 door Redactie, 2 reacties

De Stuxnet-worm was in het ontregelen van het Iraanse nucleaire programma net zo effectief als een militaire aanval, dat zegt de Duitse beveiligingsonderzoeker Ralph Langer. "Het zal twee jaar duren voordat ze hiervan hersteld zijn", aldus de Duitser tegenover de Jerusalem Post. "Dit was bijna net zo effectief als een militaire aanval, maar zelfs beter, aangezien er geen doden vielen en geen oorlog uitbrak. Vanuit een militair perspectief gezien, was dit een gigantisch succes."

De Duitse expert laat weten dat het zeer lastig is om de Stuxnet-worm van computers te verwijderen. "En we weten dat Iran niet goed in IT-beveiliging is, ze beginnen net te leren wat dit allemaal betekent." Niet alleen moet Iran eerst het virus zien te verwijderen, wat tijd kost, het land moet ook alle apparatuur vervangen en de centrifuges opnieuw bouwen. Zelfs het aanschaffen van een nieuwe turbine voor de Bushehr reactor acht Langer mogelijk.

Hij blijft erbij dat Israël of de Verenigde Staten voor de worm verantwoordelijk is. Eerder liet een andere expert nog weten dat Langer geen harde bewijzen heeft en dat juist China achter de worm zou zitten.

Reacties (2)
17-12-2010, 16:10 door Syzygy
Ik zou toch nog steeds voor een subsidie gaan
18-12-2010, 13:39 door Anoniem
Door Syzygy: Ik zou toch nog steeds voor een subsidie gaan

Kan iemand deze onzin verwijderen. Eerst klagen over anonieme reacties en dan jezelf niet in kunnen houden. Syzygy vertoont opmerkelijke gelijkenis met PVV-ers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.