image

"ETH0 moet hackers uit verdomhoek halen"

vrijdag 17 december 2010, 13:53 door Redactie, 13 reacties

Het woord 'hacker' wordt dagelijks gebruikt door de media als stempel voor malevolente activisten en criminelen, maar dat klopt niet, aldus Jan Klopper, voorzitter van stichting eth0. "Hackers zijn juist diegenen die 'out of the box' denken en creatieve oplossingen verzinnen, onder andere op het vlak van internet, veiligheid en privacy. Ze zijn bezig met toegepaste technologie. En juist deze 'hackers' zijn een onmisbare schakel voor het ontstaan en de ontwikkeling van het Internet." Sinds de publicaties door WikiLeaks en DDoS-aanvallen door Anonymous wordt het woord hacker te pas en te onpas gebruikt.

Stichting etho0 organiseert van 14 tot 16 januari 2011 een evenement voor hackers op Buitengoed De Panoven te Zevenaar. "Door 120 hackers wordt tijdens dat weekend de oorspronkelijke betekenis van het woord hacker in ere hersteld: knutselen aan hardware, schrijven van software en nadenken over de implicaties van moderne techniek; welke grotendeels door hackers van een vorige generatie is ontwikkeld", aldus de stichting.

"Voor eth0 is "hacken" het inzetten van hardware en software op nieuwe, onvoorziene manieren; het kennis nemen van de mogelijkheden en het realiseren van nieuwe toepassingen. Dat zorgt ervoor dat de techniek telkens een stap verder vooruit gaat."

Tijdens de winter-editie is er ruimte voor 120 bezoekers. Toegangskaarten kosten 42 euro, wat inclusief slaapplaats en maaltijden is. Meer informatie op eth-0.nl/winter, bestellen kan via secure.eth-0.nl.


Foto: James A.T. Rice

Reacties (13)
17-12-2010, 14:30 door Dev_Null
Het woord 'hacker' wordt dagelijks gebruikt door de media als stempel voor malevolente activisten en criminelen
Sinds wanneer weet de media nu inhoudelijk waarover ze schrijven? Het meeste begane media kunstje wat in ons land gebezigd word is "Cope and Paste" journalistiek. "Write what you are being told". :-P

Welke "journalist" heef nu inhoudelijk verstand van wat ie schrijft? (een goede enkeling daargelaten)
17-12-2010, 14:38 door Anoniem
Wat een onzin. Hacken heeft altijd al de bedoeling gehad toegang te krijgen tot zaken waar men niet mocht aankomen. Het maken van programma''s , aanpassen van hardware / geheugen uitbreidingen etc is en was geen hacken. Dat is gewoon electronica, knutselen programmeren etc...
17-12-2010, 15:22 door Anoniem
Dat is de hele nauwe media-visie inderdaad, dat hacken altijd inbreken betekent.

Er zit ook wel wat overlap in, maar het is heel veel meer dan dat. Zoals al genoemd, het is out of the box denken, gereedschap (in ruimste zin des woords) dingen laten doen waar het niet voor bedoeld is. Soms op prachtig elegante goed-doordachte manieren, soms als lelijke-maar-werkende houtje-touwtje oplossing met wat je voorhanden hebt. Soms razend complex, soms ontzettend simpel. Soms illegaal, ja. Heel vaak ook niet. Een hackers mentaliteit is een stuk gereedschap, en net als een boormachine kan je dat voor legale en illegale doelen inzetten...

Iedereen die wel eens een schroef heeft aangedraaid met een tafelmes is eigenlijk een klein beetje aan het hacken geweest. ;-)
17-12-2010, 16:16 door Anoniem
Hacken gaat niet over het toegang krijgen tot zaken waar men niet mag aankomen. Het gaat er om toegang te krijgen tot zaken en ze te gebruiken of toe te passen op een manier hoe het niet bedoeld is, zoals meneer Klopper van eth0 ook zegt. En kijk ook eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Hacker anders, want daar staat het prima uitgelegd.

Hackers proberen juist toegang te krijgen in systemen en apparaten om te onderzoeken hoe het werkt, en of het goed werkt. Op die manier heb je dus meteen een indruk van de veiligheid van bepaalde zaken. Denk bijvoorbeeld aan de OV-chipkaart. Het volk (en de regering) denkt dat 't allemaal wel veilig is en prima werkt, maar hackers gaan juist aan de slag om het ding te onderwerpen aan een zeer zorgvuldig onderzoek. En uiteraard blijkt dan dat het helemaal niet veilig is, in tegendeel zelfs!
Ook zijn het hackers die vraagtekens zetten bij het enorme privacy-issue dat zo'n ov-chipkaart met zich mee brengt. Alle reis-gegevens zijn met naam en toenaam gewoon opgeslagen in een database, die ook nog eens in Frankrijk bij een commercieel bedrijf staat! Ik weet niet hoe het bij u zit, maar daar wil ik mijn gegevens helemaal niet hebben.

De volgende logische stap is dat er een betere oplossing komt. En zo dragen hackers dus bij aan een betere informatie-maatschappij.

Nee hoor, ik zeg: goed werk, hackers! En ga zo door. Heel goed ook dat zo'n stichting als eth0 z'n best doet om die mensen te steunen.
17-12-2010, 17:07 door Syzygy
Hacken heeft twee betekenissen

Goed Hacken = Je skills aanwenden voor positieve zaken
Negatief Hacken = Je skills aanwenden voor negatieve zaken, zonder toestemming toetreden tot iemands ITC domein (waarbij je domein moet lezen als privé omgeving)

Deze twee betekenissen bestaan al sinds tijden naast elkaar en dan gaan we NU lekker op de Semantiek zitten neuzelen ?

Zoek een hobby of ga iets leuks met je energie en tijd doen.
17-12-2010, 17:45 door Anoniem
Bij ETH0 moet ik, naast the obvious, eerder denken aan crackers...
17-12-2010, 21:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-12-2010, 04:28 door Anoniem
"If you outlaw privacy, only outlaws will have privacy"

(They did, U R !!!)
18-12-2010, 09:32 door spatieman
dus..
als ik een pondje gehak koop, en ik maak daar gehackt van, door het klein te hacken, ben ik een hacker.
wie uncool.
18-12-2010, 11:00 door Anoniem
@spatieman

En dan doe je er een potje groente van HAK bij... :)
Slamat makan!
18-12-2010, 23:12 door Anoniem
Op security.nl merk ik eerlijk gezegd het omgekeerde.

bv.
Iemand die een wachtwoord steelt door shouldersurfing = hacker
etc.
20-12-2010, 11:26 door Mysterio
Ik zeg: Maak een paginagrote advertentie (net als de post) en leg het publiek het grote verschil uit tussen hackers en hackers en hackers. Hier is het preaching to the choir.
08-01-2011, 16:26 door Anoniem
Hackers geven niet om de uitleg over wat zij zijn.
Zij geven meer om wat zij doen en de reactie daarop.

Prachtig toch als iets wat je maakt ook nog gebruikt kan worden door anderen? prachtig toch als een fabrikant jouw idee/hack toepast in een nieuw of huidig product ? Het is toch een veiliger idee als ik mijn deurslot openbreek en de fabrikant neemt mijn uitleg over en maakt een moeilijker open te breken slot ?

Minder mooi is het als ik inplaats van de fabrikant help of mijn idee niet gebruik om andere te helpen maar alleen mijn eigen portomonee. En helemaal erg is het als ik mijn eigen zakken vul over de rug van andere ? dit zie ik als crackers. Zo zouden er landen zijn, leiders, directeuren die ik als crackers zou bestempelen.

Ik wil graag Appelmoes bij me gehakt ;P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.