image

Google waarschuwt voor gehackte websites

zaterdag 18 december 2010, 10:36 door Redactie, 5 reacties

De afgelopen weken waarschuwt de zoekmachine van Google voor websites waarvan het denkt dat ze gehackt of op andere wijze gecompromitteerd zijn. Bij het weergeven van de zoekresultaten kan daar nu ook de waarschuwing “This site may be compromised" achter staan. De nieuwe functionaliteit kwam op 8 december voor het eerst aan het licht. Google had in de Web Search help een uitleg gegeven waarin het laat weten dat: "Als een site gehackt is, het meestal betekent dat een derde partij controle over de website zonder toestemming van de eigenaar heeft overgenomen. Hackers kunnen de inhoud van een pagina veranderen, nieuwe links op een pagina toevoegen, of nieuwe pagina's aan de site toevoegen."

De waarschuwing verschilt van de andere waarschuwing voor malware op een website. Google-werknemer John Mu maakt duidelijk dat de nieuwe waarschuwing niet vanwege malware wordt afgegeven, maar vanwege andere ongeautoriseerde content op de website, zoals verborgen links en aangepaste inhoud.

Hoewel de functionaliteit al enige tijd actief is, kondigde Google die gisterenavond officieel aan. De maatregel moet voorkomen dat mensen op gehackte websites komen die spam aanbieden. "Als een gebruiker een website bezoekt, moet hij erop kunnen vertrouwen dat informatie op die site van de originele uitgever komt", aldus Gideon Wald, Associate Product Manager.

Voor het detecteren van gehackte websites gebruikt Google verschillende geautomatiseerde tools. Naast het waarschuwen van gebruikers van de zoekmachine, probeert de zoekgigant ook de webmaster in kwestie te benaderen. "Vanzelfsprekend begrijpen we dat dat webmasters zich zorgen maken dat deze waarschuwingen hun verkeer afkomstig van de zoekmachine beïnvloed. Zodra het probleem is opgelost, zal de waarschuwing automatisch verdwijnen, meestal binnen een aantal dagen."

Reacties (5)
18-12-2010, 13:49 door Bitwiper
Prima initiatief!
18-12-2010, 14:29 door spatieman
Melding van www.google.com
Warning ! this site is stealing private information !
18-12-2010, 15:53 door Anoniem
Wordt tijd dat Google zelf eens verteld wat het met de zoekresultaten doet van haar gebruikers!

http://security.nl/artikel/35165/1/Google_vraagt_18_euro_om_gebruiker_te_bespioneren.html
http://security.nl/artikel/34855/1/Google_bekent_stelen_wachtwoorden_via_Streetview.html

Dus wat doet Google met JOUW gegevens?
19-12-2010, 19:21 door Anoniem
Prima initiatief als het goed zou werken er worden dus nu ook legitieme sites geblokt die niks fout doen maar zogenaamd door google bestempelde ongeoorloofde content laten zien en wat de problemen precies zijn wordt niet uitgelegd. er worden dan wel boodschappen naar webmasters verstuurd, maar de webmasters kunnen niet replyen op die berichten. Lijkt mij dat als iemand mij zo'n bericht stuurt dat ik daarop kan antwoorden. zonder weer naar een andere applicatie te moeten gaan.
20-12-2010, 12:13 door Mysterio
Waar zijn nu de hackers die roepen dat het geen hackers zijn? Of zo...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.