image

"EU veiligheidsbeleid negeert privacy"

maandag 20 december 2010, 12:43 door Redactie, 5 reacties

Het nieuwe interne veiligheidsbeleid van de Europese Unie houdt onvoldoende rekening met privacy, zo waarschuwt de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) Peter Hustinx. Het veiligheidsbeleid richt zich op de bestrijding van georganiseerde misdaad, terrorisme, cybercrime, grensbewaking en burgerrampen. Volgens Hustinx vormen veel van de maatregelen een bedreiging voor de privacy en moet er een juiste balans worden gevonden tussen het beschermen van burgers en de bescherming van hun privacy en gegevens.

"De EDPS betreurt het dat ondanks dat de communicatie privacy en databescherming fundamentele rechten noemt, de Commissie niet uitlegt hoe dit in de praktijk wordt verzekerd", aldus Hustinx. Daarnaast heeft het veiligheidsbeleid ook banden met andere strategieën die op dit moment in ontwikkeling zijn. De EU moet daarom de interactie en koppeling tussen de verschillende initiatieven verduidelijken.

"Interne beveiliging is een gebied waar er duidelijk risico's zijn voor de schending van burgers hun privacy. Daarom moeten zorgen over veiligheid en privacy even serieus genomen worden. Ik weet zeker dat een effectief intern beveiligingsbeleid niet zonder aanvullend databeschermingsbeleid is in te voeren. We hebben zowel privacy als veiligheid nodig." Hustinx adviseert de EU onder andere om 'privacy-by-design' door te voeren en eerst bestaande instrumenten te evalueren voordat men nieuwe voorstelt.

Reacties (5)
20-12-2010, 12:51 door Syzygy
Ze willen allemaal cross-border security maar hoe vaak lees je niet dat er iemand in een buurland als crimineel bekend staat en in een ander land gewoon zijn gang kan gaan.
Zolang ze zulke simpele informatie stromen niet eens naar behoren kunnen uitwisselen wat lopen ze zich dan druk te maken over details van details.
20-12-2010, 12:53 door Anoniem
Zonder privacy geen vrijheid. Ofwel: als zo'n maatregel de privacy aantast is het middel erger dan de kwaal...
20-12-2010, 13:13 door Anoniem
"Ze willen allemaal cross-border security maar hoe vaak lees je niet dat er iemand in een buurland als crimineel bekend staat en in een ander land gewoon zijn gang kan gaan."

Kijk naar de kinderporno affaire in Amsterdam. Naar nu blijkt wordt ook directeur Albert Drent verdacht van het misbruiken van zeer jonge kinderen. Voordat Drent het Hofnarretje oprichtte, werkte hij eerder in de jaren negentig bij De Kameleon in Amsterdam. Bij dit kinderdagverblijf werd hij ontslagen, waarna aangifte gedaan werd bij de politie, en waarbij er aangifte tegen hem werd gedaan bij de politie. Men kan al niet eens binnen een stad antecedenten nachecken.

'Directeur Hofnarretje misbruikte kinderen'
http://www.nu.nl/binnenland/2406042/directeur-hofnarretje-misbruikte-kinderen.html
20-12-2010, 14:05 door Anoniem
Het opgeven van privacy onder het mom van "als je niks verkeerds doet heb je niks te verbergen" komt weer helemaal terug, mensen snappen niet hoe dom deze uitspraak is, en wat voor gevaar gevolgen dat soort openheid met zich meebrengt.

Criminaliteit zit niet in informatie. Informatie wordt gebruikt door criminelen. Dus: Als je informatie deelt "omdat je niks te verbergen hebt", en de "tegenpartij" (regeringen) gaat er niet voorzichtig mee om, moet je niet vreemd staan te kijken dat je het slachtoffer wordt van identiteitsdiefstal. Of erger.

Hint: Dictators varen wel bij informatie over hun onderdanen.
20-12-2010, 22:37 door johanw
Die directeur is in de jaren 90 niet veroordeeld, dus een aanklacht die niet bewezen verklaard is niet zo makkelijk een beroepsverbod opleverde vind ik niet zo vreemd.

En mensen leren nu eenmaal weinig van de geschiedenis. In de jaren '30 stond in onze bevolkingsadministratie mooi genoteerd wie Jood was. De regering discrimineerde toch geen Joden, dus dat je Jood was hoefde je toch niet te verbergen? En ik kan me voorstellen dat mensen die nu als moslim geregistreerd zijn zich toch wat ongemakkelijk beginnen te voelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.