image

Android en iPhone apps lekken privégegevens

maandag 20 december 2010, 16:54 door Redactie, 8 reacties

Veel populaire iPhone en Android applicaties lekken privégegevens, zo beweert de Wall Street Journal. De krant onderzocht 101 apps en ontdekte dat 56 programma's het unieke apparaat-ID van de smartphone naar andere bedrijven doorsturen. Dit gebeurt zonder de gebruiker eerst in te lichten of zijn toestemming te vragen. Verder verstuurden 47 applicaties op de één of andere manier de locatie van de telefoon. Bij vijf apps werden leeftijd, geslacht en andere privégegevens doorgestuurd.

Van de geteste software bleek dat de iPhone apps de meeste privégegevens lekten, maar de krant weet niet of dit een representatief beeld geeft. De iPhone en Android versie van Paper Toss bleek het ID-nummer van de telefoon naar tenminste vijf verschillende advertentiebedrijven te sturen.

Apple controleert alle applicaties en zegt dat apps eerst toestemming moeten vragen voordat ze de locatie mogen doorsturen. Toch vond de Amerikaanse krant één applicatie genaamd Pumpkin Maker die dit zonder toestemming deed. Apple wilde niet reageren op de vraag of de app de regels had overtreden. De maker van de applicatie laat weten dat hij niet wist dat Apple het verzoek om toestemming verplicht stelde.

Reacties (8)
20-12-2010, 17:07 door Syzygy
Geeft maar weer aan hoe grondig er getest wordt voor dat er een applicatie gereleased wordt
20-12-2010, 21:10 door Anoniem
Voor is het de reden om niet op smartphone over te stappen. Als gebruiker heb je domweg te weinig mogelijkheden beperkingen in te stellen. Kijk als voorbeeld naar de android apps. Bij installatie krijg je te lezen tot welke gegevens de app toegang heeft. Dan kun je natuurlijk akkoordgaan of niet, maar beter zou zijn om per niveau/aspect de toegang te kunnen instellen.
En dat is dan nog iets wat je als gebruiker weet. Ik vraag me af wat er onzichtbaar zoals op zo'n gebeurt...
20-12-2010, 22:52 door Anoniem
Hmmm... klinkt allemaal heel spannend als je zegt: "Apple controleert alle applicaties en zegt dat apps eerst toestemming moeten vragen voordat ze de locatie mogen doorsturen.". Da's iets anders dan wat in het Wall Street Journal artikel staat: "Neither Apple nor Google requires apps to ask permission to access some forms of the device ID, or to send it to outsiders."
21-12-2010, 09:31 door Wootles
De titel is een beetje misleidend. De app's sturen gewoon bewust, zonder het te vragen privé gegevens door naar derden. Nu lijkt het alsof de software gekraakt kan worden om zo bij gegevens te komen.
21-12-2010, 09:33 door Anoniem
Misschien een vreemde vraag, maar hoe kun je als consument te weten komen welke informatie je telefoon allemaal verzend? Zijn daar programma's voor?
21-12-2010, 10:30 door Anoniem
Ben ik even blij met mijn Nokia :D
21-12-2010, 10:52 door Anoniem
tcpdump installeren op je android. Dan kan je zelf zien waar alles naartoe gaat. en iptables zal ook wel te porten zijn denk ik.

-mystic^
22-12-2010, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem: tcpdump installeren op je android. Dan kan je zelf zien waar alles naartoe gaat. en iptables zal ook wel te porten zijn denk ik.

-mystic^
En dan ga je er maar van uit dat iedereen Android gebruikt. Typisch weer zo'n IT'er...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.