image

Mozilla: Google Firefox-plugin is geheugenverspilling

maandag 20 december 2010, 17:26 door Redactie, 5 reacties

Alleen het draaien van Firefox-plugins zoals Google Updater, Adobe Reader en DivX Player kan meer dan een half gigabyte aan geheugen kosten, tot onvrede van Mozilla topman Asa Dotzler. "Wat helemaal onacceptabel is, is dat een plugin zoals Google Updater helemaal niet de Firefox ervaring op een zinnige manier verbetert. Het verspilt gewoon meer dan honderd megabyte geheugen elk keer dat je Firefox start", zegt Dotzler. Hij merkt op dat plugins zoals Flash en Adobe Reader gebruikers nog tenminste toegang tot zinnige content gegeven. "Dat is weer een reden waarom het stiekem installeren van plugins in de gebruiker zijn browser niet cool is."

Dotzler baseert zich op onderzoek van Diederik Van Liere, die het geheugenverbruik van een groot aantal plugins in kaart bracht. Nummer één in het overzicht van Van Liere is de National Instruments LabVIEW plugin, die ruim 1GB in beslag neemt. Andere zware plugins zijn Coupon Activator, Java en DivX Player. De ABN Amro e.dentifier 2 plugin neemt het minste geheugen in beslag.

Als het om browserintegratie gaat, heeft Dotzler drie belangrijke punten. Ten eerste moeten softwareleveranciers voorzichtiger zijn met wat ze binnen andere programma's aanpassen. Daarnaast moeten ontwikkelaars de "minst verrassende" methode voor het integreren kiezen. Als laatste vindt de Mozilla topman het belangrijk dat als een plugin afbreuk doet aan het product dat de installatie verzorgt, er een "conservatief mechanisme" voor het toevoegen moet worden gekozen, als de plugin in dit geval al moet worden toegevoegd.

Reacties (5)
20-12-2010, 18:17 door spatieman
laat firefox maar eens een paar dagen open staan, zit je al gauw op 600MB..
20-12-2010, 19:25 door Anoniem
Dagen? minuten!
20-12-2010, 20:29 door Skizmo
Nummer één in het overzicht van Van Liere is de National Instruments LabVIEW plugin, die ruim 1GB in beslag neemt
Gek heb... dat heb je met al die shit van CrapVIEW.
21-12-2010, 09:57 door Anoniem
Mijn firefox runt op redelijk wat add-ons en hij neemt na ongeveer de hele nacht aangestaan te hebben (browser window zelfs open) 112k in
21-12-2010, 10:09 door spatieman
gek genoeg zit ik nu, na 3 dagen op 400MB, toegegeven, ik heb wel een gigantische bulk aan plugins.
buiten de google toolbar dan, want inderdaad, die lurkt inderdaad wel ja.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.