image

Column: Vingerafdrukken wel persoonsgebonden

vrijdag 24 december 2010, 11:53 door Robin Caron, 16 reacties

Vingerafdrukken zijn wel degelijk persoonsgebonden, dat geeft de Utrechtse burgemeester Wolfsen nu ook toe. Eerder had hij ze in de pers ‘niet persoonlijk’ genoemd. Half december krabbelde Aleid Wolfsen terug in zijn antwoord op schriftelijke raadsvragen van de Utrechtse D66-fractie. Maar de opslag van biometrische gegevens in chip en gemeentelijke databank draait Wolfsen niet terug. Daarmee blijven gemeenten het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schenden.

Zei hij eerder in een interview met het Utrechtse Stadsblad dat vingerafdrukken ‘niet persoonlijk’ zouden zijn, nu herroept Wolfsen weer zijn opzienbarende uitspraak. De PvdA-burgemeester geeft in antwoord op schriftelijke vragen van raadslid Klaas Verschuure toe dat ze wel degelijk ‘persoonsgebonden’ zijn.

De burgemeester weigert echter voor bezwaarmakers de opname van vingerafdrukken in het paspoort te staken. En hij zet ook de opname van deze hoogstpersoonlijke gegevens in de gemeentelijke database ‘gewoon’ voort. Wolfsen handhaaft bovendien z’n stelling dat vingerafdrukken niets over iemands persoonlijkheid zouden zeggen. Is deze bagatellisering correct en überhaupt relevant?

Bijzondere persoonsgegevens
Nee, vingerafdrukken zijn juist zeer persoonlijke, bijzondere persoonsgegevens. Dat bleek tijdens het recente proces tegen de Paspoortwet in Den Haag. Vingerafdrukken moeten worden aangemerkt als bijzondere gegevens, omdat daaruit informatie over de gezondheid kan worden afgeleid, voerde Stichting Privacy First aan. Diverse aandoeningen kun je detecteren aan de hand van iemands vingerafdrukken: het syndroom van Down, syndroom van Hunter (ontbrekend X-chromosoom), syndroom van Klinefelter (extra X-chromosoom), aangeboren verstoppingen van het maag-darmkanaal, aangeboren rodehond, aanleg voor borstkanker en aanleg voor een hartinfarct.”
Dergelijke gezondsheidsgegevens mogen alleen worden verwerkt door partijen als hulpverleners, verzekeraars en scholen. “Bestuursorganen mogen deze gegevens alleen verwerken voorzover dat noodzakelijk is voor een goede uitvoering van wettelijke voorschriften. In dit geval is dus geen sprake van uitzonderingssituaties en mogen deze bijzondere persoonsgegevens niet worden verwerkt”, aldus advocaat Christiaan Alberdingk Thijm in zijn pleitnota.

Strafrechtelijke identificatie
Vingerafdrukken zijn om nog een andere reden zo persoonlijk en gevoelig: omdat ze van oudsher verbonden zijn aan strafrechtelijke opsporing en identificatie. De biometrische gegevens zijn in principe in de reisdocumentenadministratie opgenomen voor verificatie (ben je wie je zegt dat je bent), maar worden in Nederland ook ingezet voor deze strafrechtelijke identificatie. Wolfsen ontwijkt dit hete hangijzer met een dooddoener. Hij beweert kort door de bocht dat het ‘Marper’-arrest niet van toepassing zou zijn op de huidige databank-opslag. Het ging in dit Britse geval voor het Europees Hof om een opsporingsregister, waarin ook personen die niet langer van een strafbaar feit werden verdacht waren opgenomen.
Maar dat is juist de situatie die zich nu voordoet bij de opslag van biometrische gegevens! In de gemeentelijke (en later mogelijk centrale) databank zijn zowel verdachten opgenomen als personen die niet (langer) verdacht worden van een strafbaar feit, betoogde Privacy First. “Onschuldige burgers worden op gelijke voet behandeld als verdachten. In wezen stigmatiseert zo’n register de hele Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder met een reisdocument. En dat is nu precies waarom het Europees Hof opslag in strijd vond met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Belangenafweging
Tekenend is ook het summiere antwoord van Wolfsen aan D66 dat de reisdocumentenadministratie aan alle vereisten van artikel 8 EVRM voldoet, zonder dat überhaupt een echte belangenafweging is gemaakt. De belangen van de Staat bij de administratie van biometrische gegevens zouden voldoende zijn om te concluderen dat de maatregelen proportioneel zijn. Maar onderbouwd worden de beoogde doelen van de Paspoortwet niet.
De opslag is volgens velen niet alleen buiten proportie, ze wijzen ook op mogelijke alternatieven die de burgerrechten beter respecteren. Zo zien andere Europese landen, zoals Duitsland, bewust af van databankopslag en kiezen ze alleen voor opslag van biometrische gegevens op de chip in het reisdocument zélf.

Bij een echte belangenafweging met de privacy van alle burgers kunnen we niet anders concluderen dan dat de databankopslag onnodig is. Ditzelfde voeren privacy-organisaties in Frankrijk aan in hun (voortdurend gerekte) proces tegen hun staat.

Een uitspraak van de rechtbank Den Haag in de civiele rechtszaak van Privacy First is 26 januari 2011 te verwachten. Volgens Wolfsen zullen de in Utrecht aangespannen bestuursrechtelijke procedures tegen de Paspoortwet pas duidelijkheid scheppen in het tweede kwartaal van 2011. Maar verwacht mag worden dat daaropvolgende rechtszaken in hoger beroep nog jaren gaan duren. Als Europa ons niet eerder te hulp komt, is daarom een motie in alle Nederlandse gemeenteraden dringend gewenst om de illegale opslag van onze hoogstpersoonlijke biometrische gegevens onmiddellijk te laten schorsen!

Deze week is bekend geworden dat één van de computertapes met daarop de opgeslagen biometrische gegevens van inwoners van Voerendaal verloren is gegaan tijdens de grote brand in het gemeentehuis op 9 december... Wanneer wordt Nederland wakker?

Robin Caron, jurist en publicist.

Reacties (16)
24-12-2010, 12:34 door SirDice
Overigens gaan de Britten hun nationale biometrische databank vernietigen.

http://www.ips.gov.uk/cps/rde/xchg/ips_live/hs.xsl/1972.htm
24-12-2010, 13:07 door sjonniev
Weer zo'n regent, en een van de oorzaken dat de PVV het zo goed doet (deed).
24-12-2010, 13:19 door Anoniem
Door sjonniev: Weer zo'n regent, en een van de oorzaken dat de PVV het zo goed doet (deed).

De PVV is ook voor een databank, dus ik snap niet waar je op doelt.

http://nos.nl/artikel/89254-weerstand-tegen-opslag-vingerafdrukken.html
24-12-2010, 14:27 door Anoniem
"Vingerafdrukken zijn wel degelijk persoonsgebonden, dat geeft de Utrechtse burgemeester Wolfsen nu ook toe. Eerder had hij ze in de pers ‘niet persoonlijk’ genoemd."

Je moet ook wel een politicus zijn om zo'n volstrekt bizarre uitspraak te doen.

"Weer zo'n regent, en een van de oorzaken dat de PVV het zo goed doet (deed)."

Hoe komt het dan dat mensen, vanwege dit soort zaken, op de PVV stemmen ? Is dat niet een beetje vreemd gezien de PVV -voor- deze biometrische databank is, en kunnen mensen dan niet beter stemmen op een partij die -tegen- zo'n voorstel is ?

Indien je een protest stem wilt uitbrengen, dan moet je natuurlijk niet stemmen op een partij die voor datgene is waar je tegen wil protesteren ;)
24-12-2010, 14:56 door Eerde
Gelukkig in de laatste week voor het invoeren van vingerafdruk(ken) nog een nieuw pp gehaald, nu kan ik 5 jaar afwachten hoe dit gaat lopen.

Het is en blijft een slechte zaak, omdat dit t.z.t. door de overheid te pas en te onpas gebruikt zal worden. Petertje R. de Viezerik zal ze wel aansturen... 'raed my lips'.

Tsja en die Wolfsen, die man doet zo vaak onzinnige uitspraken, liegt voortdurend wie neemt die man nog serieus ?
24-12-2010, 15:56 door Eerde
Hoe komt het dan dat mensen, vanwege dit soort zaken, op de PVV stemmen ? Is dat niet een beetje vreemd gezien de PVV -voor- deze biometrische databank is, en kunnen mensen dan niet beter stemmen op een partij die -tegen- zo'n voorstel is ?
Grappige discrepantie, dat dan wel weer.
De PVV wil volgens mij, of wellicht haar achterban, wel bibliometrische* gegevens opslaan van criminelen, met name allochtonen, maar niet van 'eerzame burgers' (whatever that may be).

*Geintje, maar wel waar een bibliotheek van biometrische gegevens....
24-12-2010, 19:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-12-2010, 23:19 door GNOE Inc.
Is het eigenlijk mogelijk zonder je vingerafdrukken te geven toch een ID-kaart te bemachtigen?
Een soort 'gewetensbezwaar', zeg maar....
24-12-2010, 23:20 door GNOE Inc.
Is het eigenlijk mogelijk zonder je vingerafdrukken te geven toch een ID-kaart te bemachtigen?
Een soort 'gewetensbezwaar', zeg maar....
25-12-2010, 09:54 door Anoniem
Ja, het wachten is op een rechterlijke uitspraak die verplichte biometrie-opname verbiedt wegens schending van de lichamelijke integriteit (art. 8 EVRM)
Zie www.vrijbit.nl, www.louisevspaspoortwet.nl, www.privacyfirst.nl, www.nieuwpaspoort.nl
25-12-2010, 20:03 door johanw
Door GNOE Inc.: Is het eigenlijk mogelijk zonder je vingerafdrukken te geven toch een ID-kaart te bemachtigen?
Een soort 'gewetensbezwaar', zeg maar....

Zorg ervoor dat je geen vingerafdrukken hebt als je een nieuw paspoort gaat afhalen. Ze afschuren of afbijten met formule W is genoeg, wat je niet hebt kun je immers niet afstaan. Je krijgt dan een document dat maar 1 jaar geldig is, maar nu er een uitspraak in eerste aanleg ligt dat een ID kaart gratis uitgegeven moet worden zullen ze daar wel snel vanmaf stappen uit kostenoogpunt/
26-12-2010, 10:06 door Anoniem
Diverse aandoeningen kun je detecteren aan de hand van iemands vingerafdrukken: het syndroom van Down, syndroom van Hunter (ontbrekend X-chromosoom), syndroom van Klinefelter (extra X-chromosoom), aangeboren verstoppingen van het maag-darmkanaal, aangeboren rodehond, aanleg voor borstkanker en aanleg voor een hartinfarct.

Als je op deze manier redeneert, zou je net zo goed de pasfoto kunnen verbieden. Down, Hunter en Klinefelter in mindere mate zorgen alledrie voor een bijzonder uiterlijk.

Deze week is bekend geworden dat één van de computertapes met daarop de opgeslagen biometrische gegevens van inwoners van Voerendaal verloren is gegaan tijdens de grote brand in het gemeentehuis op 9 december... Wanneer wordt Nederland wakker?

Wat heeft dit met het voorgaande betoog te maken?
26-12-2010, 12:23 door Syzygy
Door johanw:
Door GNOE Inc.: Is het eigenlijk mogelijk zonder je vingerafdrukken te geven toch een ID-kaart te bemachtigen?
Een soort 'gewetensbezwaar', zeg maar....

Zorg ervoor dat je geen vingerafdrukken hebt als je een nieuw paspoort gaat afhalen. Ze afschuren of afbijten met formule W is genoeg, wat je niet hebt kun je immers niet afstaan. Je krijgt dan een document dat maar 1 jaar geldig is, maar nu er een uitspraak in eerste aanleg ligt dat een ID kaart gratis uitgegeven moet worden zullen ze daar wel snel vanmaf stappen uit kostenoogpunt/

Je kan ook je handen afhakken en op ijs zetten, ze zijn al heel kundig in het aanzetten van afgehakte/afgerukte ledematen.

Hoe erg wil je in de kijker lopen , man ??
27-12-2010, 08:58 door Anoniem
Om even een paar fouten op te helderen:

* Wanneer je geen vingerafdrukken hebt of je vingerafdrukken zijn dermate slecht dan wordt dit gezien als een permanent gebrek en krijg je gewoon een document voor 5 jaar. Pas wanneer er uitzicht op is dat je vingerafdrukken na verloop van tijd weer beter zijn op te nemen wordt dit gezien als een tijdelijk gebrek en alleen in deze situatie krijg je een document wat maar 1 jaar geldig is.

* Ook in NL worden vingerafdrukken in de chip van het reisdocument opgeslagen. In het artikel wordt gesuggereerd dat DE dit gebruikt als alternatief voor centrale opslag. Dit is niet correct. Opslag in het document is verplicht volgens een EU verordening. In NL wil men de vingeradrukken naast de chip van het reisdocument ook centraal opslaan. Dit laatste om de volgende twee zaken mogelijk te maken:
1. Detecteren dat dezelfde persoon (zelfde vingerafdrukken) niet onder meerdere namen een paspoort of id-kaart heeft.
2. Wanneer iemand zijn document is verloren kan nog steeds aan de hand van de centrale administratie worden gecontroleerd of deze persoon is wie die zegt dat hij is.

* Vingerafdrukken persoonsgebonden? Ja natuurlijk. Alleen om de vingerafdrukken te zien als toppunt van privacy lijkt me wat te overdreven. Iedereen laat zijn vingerafdrukken immers constant achter op deurkrukken, glazen etc. Ik denk dat iedereen wel begrijp dat vanwege de grote eenvoud waarmee vingerafdrukken nagemaakt kunnen worden de waarde van vingerafdrukken bij strafrecherlijke onderzoeken significant afneemt. Tegenwoordig wordt hier vaker gebruik gemaakt van DNA. Het feit dat je aan de hand van vingerafdrukken bepaalde medische aandoeningen kan afleiden geeft wel aan dat er natuurlijk wel heel voorzichtig mee moet worden omgegaan. Informatie- en transactiebeveiliging dient daarom bij de overheid zeer serieus genomen te worden.
27-12-2010, 12:22 door Tubamaniak
L.s.,

In het licht van de veiligheid van paspoorten is het wellicht leuk het werk van Adam Laurie eens in ogenschouw te nemen.
Hij heeft aangetoond hoe onveilig het nieuwe electronische paspoort eigenlijk is.
Hier een linkje naar zijn werk :
http://rfidiot.org

In de basis komt het erop neer dat hij in staat is om alles wat op de paspoort chip staat uit te lezen én te WIJZIGEN.
Hij geeft live demo's tijdens zijn lezingen waarin hij laat zien hoe je de gegevens uitleest, hoe je de gegevens kunt wijzigen en hoe je simpel een extra identiteit kunt toevoegen.

Kijkt en huivert.
28-12-2010, 00:19 door Anoniem
Lees hier uitgebreider waarom - nog afgezien van de onveiligheid - de onvoldoende onderbouwde doelen van de Paspoortwet de huidige biometrie-opslag niet rechtvaardigen:

(bron: NRC Handelsblad)
http://yfrog.com/h8l1ouuj
en
http://sargasso.nl/archief/2010/11/28/de-paspoortwet-handen-af-van-mijn-lichaam/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.