image

TNO: burger onvoldoende bewust van cybercrime

dinsdag 28 december 2010, 11:49 door Redactie, 5 reacties

“Ik verbaas me elke keer over weer-, file- en hooikoortsberichten op het nieuws, terwijl er nooit wordt gewaarschuwd voor het gevaar van internetonveiligheid." Dat zegt Eric Luiijf van TNO. De organisatie was onlangs betrokken bij de internationale crisisoefening Cyberstorm III. Daarbij werd een cyberworm gesimuleerd die wereldwijd miljoenen computers besmette. De lessen uit de oefening worden volgens Luiijf gebruikt om de Nederlandse Cyber Security Strategie aan te scherpen.

Volgens TNO zijn computergebruikers zich vaak onvoldoende bewust van het risico van ICT-gebruik en gaan er vanuit dat hun systemen voldoende beveiligd zijn. "Burgers, bedrijfsleven en overheid hebben echter elk een eigen rol te vervullen bij het behoud van ICT-veiligheid." De organisatie wijst ook naar het grote aantal nieuw ontdekte beveiligingslekken in software. Via deze kwetsbaarheden "dreigen geheime computergegevens op straat terecht te komen en elektronische bestanden en systemen worden bij een aanval vernietigd of raken ontoegankelijk."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie publiceert binnenkort een verslag over Cyberstorm III en in maart volgend jaar zal minister Opstelten de Nederlandse Cyber Security Strategie openbaren.

Reacties (5)
28-12-2010, 11:58 door Anoniem
"TNO: burger onvoldoende bewust van cybercrime"

Misschien komt dat doordat de gemiddelde burger niet vaak slachtoffer wordt van (serieuze) cybercrime. Hoeveel van de lezers hier kennen in hun omgeving mensen die bijvoorbeeld ooit het slachtoffer zijn geworden van een banking trojan ?
28-12-2010, 12:12 door spatieman
Overheid en ICT is altijd faal..
28-12-2010, 13:42 door Anoniem
Ze zouden net zoals seksuele voorlichting, een computer security voorlichting moeten hebben op scholen...
28-12-2010, 13:49 door Syzygy
Geef 't een popie naampje, vul het met onzin en buzz woorden en de Nederlanders denken dat de overheid weer goed bezig is.
30-12-2010, 02:29 door Anoniem
Door spatieman: Overheid en ICT is altijd faal..

Euh spatieman, dit gaat over de burgers die niet bewust zijn van cybercrime, en niet overheid en ict.

Lezen is ook een kunst.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.