image

Ziekenhuis verliest laptop met patiëntgegevens

zondag 2 januari 2011, 13:15 door Redactie, 5 reacties

Een Amerikaans ziekenhuis is een onbeveiligde laptop met de gegevens van ruim drieduizend patiënten verloren. Op de computer, die uit de auto van een werknemer werd gestolen, stond de volledige naam, geboortedatum, medische dossiernummers, zorgaanbieder, opnamedatum en diagnose code van 3.159 patiënten. Volgens CEO Randy Farrow is het onwaarschijnlijk dat iemand toegang tot de met een wachtwoord beveiligde informatie heeft gehad.

De diefstal vond twee maanden geleden plaats, maar werd nu pas bekendgemaakt. De kliniek zou al die tijd bezig zijn geweest met het uitzoeken van welke informatie er op de laptop stond en welke patiënten getroffen waren. Vanwege het incident gaat de kliniek nu alle laptops standaard versleutelen en krijgt het personeel een verplichte beveiligingstraining. "Dit is een kans om ons personeel te onderwijzen dat ze geen laptops in auto's moeten laten liggen."

Reacties (5)
02-01-2011, 13:45 door Anoniem
Je voorkomt dit niet met een training. Niemand neemt zijn laptop mee naar binnen als hij bijvoorbeeld na het tanken gaat betalen (al betaal je in Amerika vaak aan de pomp zelf). Of als je op een lange rit, die gebruikelijk zijn in Amerika, even naar het toilet gaat.

Versleutelen helpt natuurlijk wel. Maar ik vraag me af waarom die gegevens op een laptop staan die het ziekenhuis verlaat. En waarom heeft iemand de gegevens van 3000 mensen tegelijk nodig?

Ik ben bang dat zoiets ook gaat gebeuren in Nederland. Iemand heeft geen zin om de gegevens steeds via de EPD op te vragen en download die gewoon naar zijn laptop. Er niet bij nadenkend dat die al snel out-of-date zijn. En dat die gegevens dus veel gemakkelijker te misbruiken zijn (of is dat zijn bedoeling?).

Peter
02-01-2011, 14:06 door Syzygy
Ja dat kan overal gebeuren, ook in huis , ook in het bedrijf en ook als iemand met de laptop over straat loopt.

Gelukkig waren ze wel zo verstandig om de toegang tot de data te beveiligen.
03-01-2011, 09:38 door Anoniem
Door Syzygy: Ja dat kan overal gebeuren, ook in huis , ook in het bedrijf en ook als iemand met de laptop over straat loopt.

Gelukkig waren ze wel zo verstandig om de toegang tot de data te beveiligen.
Tja, dat zeggen ze. Maar als het een gewone download naar bijvoorbeeld Excel was, dan geloof ik niet dat deze beveiligd zijn.
Als beveiliging niet leeft, zal het gek zijn als dit ineens wel zou gebeuren.
03-01-2011, 10:43 door Anoniem
Ik zou mij hierover geen zorgen maken. De dief is vaak te dom om iets met de gegevens te doen of de beveiliging te kraken en de heler wil waarschijnlijk zo snel mogelijk formateren en opnieuw inrichten.
03-01-2011, 12:15 door Mysterio
Het is naar, maar je moet er eigenlijk vanuit gaan dat dingen als PDA's en laptops worden gestolen. Het is niet erg om daar gevoelige data op te hebben, als je de beveiliging op orde hebt. Blijkbaar hebben ze dat, dus is er geen rede voor paniek.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.