image

Juridische vraag: Mag ik mij met een valse naam registreren?

woensdag 5 januari 2011, 11:00 door Arnoud Engelfriet, 23 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Veronderstel dat je niet zo knap bent, of oud, of gehandicapt of getrouwd met een jaloerse vrouw, en om wat voor reden dan ook zelf niet met je eigen naam en eigen foto op Facebook of om het even welke andere contactsite dan ook wil. Is het dan strafbaar om foto's van een willekeurig fotomodel van het internet te plukken en die op een totaal fake profiel te plaatsen met een geheel verzonnen en niet bestaande naam?

Antwoord: Allereerst iedereen de beste wensen voor 2011! (Dat mag juridisch gezien nog net vandaag.)

Voor een groot deel hangt het antwoord er vanaf wat je gaat doen op die site. Als het alleen is om virtueel te kletsen en je verder geen bijbedoelingen hebt, dan zie ik juridisch weinig problemen. In feite heb je dan net zoals zo veel mensen een avatarplaatje bij je profiel, en daar is weinig mis mee. Hooguit zou de fotograaf een auteursrechtenclaim kunnen indienen omdat je zijn foto gebruikt zonder toestemming. Maar dat gebeurt zelden bij een klein profielplaatje. Een gallery vol met grote afbeeldingen kan wel tot een claim leiden.

Ga je het account gebruiken om mensen aan te zetten tot het geven van cadeautjes of geld, dan kan dit worden gezien als een vorm vna oplichting. Van oplichting (art. 326 Strafrecht) is sprake als je met slinkse trucs iemand anders geld, producten of iets dergelijks probeert af te troggelen. Expliciet genoemd als slinkse truc is “valse naam”.

Wie commercieel handelt onder een naam die als merk is gedeponeerd, kan via het merkenrecht worden aangepakt, maar ik vind het moeilijk daar een voorbeeld van te verzinnen bij een datingsite. Misschien als je jezelf voor Kim Holland uitgeeft?

Ga je een bestaande naam gebruiken, zeker in combinatie met andermans foto's, dan kan je handelen worden gezien als smaad of laster. Je doet het immers voorkomen of die persoon op die datingsite actief is, en daardoor kan die persoon worden aangezien voor vreemdganger.

De datingsite kan in de huisregels (algemene voorwaarden) hebben bepaald dat het verboden is valse foto's of namen te gebruiken. Komen ze erachter dat je dat toch doet, dan mogen ze je account opheffen. Ook als je toestemming hebt van de fotograaf om die foto's te gebruiken en er geen sprake is van schending van de wet. Huisregel is huisregel.

Waarom je dit zou willen, is me een raadsel. Maar goed, dat is geen juridische vraag.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (23)
05-01-2011, 12:13 door cjkos
Dit heeft toch meer met ethiek te maken?

Iemand die meerdere accounts aanmaakt om zijn producten een goede recensie te geven doet dit ook vaak onder een synoniem of valse naam. Het is niet goed te praten maar volgens mij zeker niet strafbaar. Het enige dat ze kan overkomen is dat ze van de site verwijderd worden. En evenzo snel zitten ze er weer onder een andere naam.

Pas als er schade gaat vallen kan de politie er wat aan doen. Maar hoe wil je dat bewijzen? En heeft de politie wel de wil om het aan te pakken.
05-01-2011, 12:15 door Prlzwitsnovski
Ah mooi, dan mag ik me dus zomaar onder een naam als Prlzwitsnovski registreren op een website zoals security.nl. :)
05-01-2011, 12:28 door 0101
Facebook een datingsite... en Google is natuurlijk een fietsenwinkel ;-)
05-01-2011, 12:38 door Anoniem
Je komt wel eens sites tegen die je het hemd van het lijf vragen alvorens je verder laten gaan. Deze informatie wordt, althans dat denk ik, voor statistieken of voor commerciële doeleinden gebruikt. Omdat ik mijn persoonlijke informatie niet overal op het Internet wil achterlaten zal ik bijna altijd middels ‘backspace’ mijn heil elders zoeken. Echter het komt wel eens voor dat nou net die ene site informatie heeft die ik zoek.

Ik zal in zo een geval data invullen die niet klopt. Zou dit dan onder valse voorwendselen toegang verschaffen tot een geautomatiseerd systeem zijn?
05-01-2011, 12:54 door Syzygy
Foto van Bokito, die klaagt je nooit aan en is redelijk populair bij de dames !! ;-)
05-01-2011, 13:06 door Eerde
Die avatar ga ik wel in mee, immers je kan ook een stukje muziek, dacht tot max 30 seconden, gebruiken zonder Brein op je nek te krijgen. Sowieso zijn een paar noten nog geen auteursrechtelijk te beschermen muziekstuk, net als een avatar van zo'n klein formaat is dat je zou kunnen stellen 'ze lijken allemaal op elkaar' ;)

Verder is het een strak plan om op internet verschillende 'profielen'* te hebben. Zo kan je eventueel bij een sollicitatie aangeven dat je Jan123x bent en dat blijkt nou net een intelligent, sociaal persoon te zijn die hard werkt en het beste voor heeft met de wereld. Terwijl je als Piet-007 de hele wereld afschiet :)

De grote vraag is of de virtuele wereld een reflectie of kopie van de echte (IRL) wereld zou moeten zijn ? Al dan niet wettelijk verplicht...
Een 'nom de plume' op internet zou gezien kunnen gaan worden als een virtuele burka ! En die zijn 'verboten' al gaat Welten je niet arresteren, die heeft als hoofdcommissaris van plisie natuurlijk lak aan de wet...
(net als gemeentes inzake de WOB)

* A person who suffers from 'plentity syndrome' is never alone !
05-01-2011, 13:35 door Anoniem
"Verder is het een strak plan om op internet verschillende 'profielen'* te hebben. Zo kan je eventueel bij een sollicitatie aangeven dat je Jan123x bent en dat blijkt nou net een intelligent, sociaal persoon te zijn die hard werkt en het beste voor heeft met de wereld. Terwijl je als Piet-007 de hele wereld afschiet :)"

Waarom zou je in hemelsnaam bij een sollicitatie aangeven welke profielen je hebt op internet ?
05-01-2011, 13:54 door WhizzMan
Ik zou de vraag om willen keren, waarom zou je het niet willen?

Je wilt je privacy hebben op het internet, tenzij je uitdrukkelijk wilt dat je gevonden wordt. Omdat personen vinden op het Internet relatief makkelijk is als ze hun werkelijke NAW en dergelijke gebruiken, lijkt het me dat je standaard tenminste 1 pseudoniem wilt gebruiken. Zelfs als een van je pseudoniemen dan met je "echte" gegevens gekoppeld wordt door een slim persoon of een zoekmachine, zijn de anderen nog steeds niet gekoppeld.
05-01-2011, 13:59 door anoniem lafbekje
cybersurfer/cybersurfer + pica van uglypeople.com deed/doet wonderen
05-01-2011, 17:35 door Anoniem
Door Eerde: immers je kan ook een stukje muziek, dacht tot max 30 seconden, gebruiken zonder Brein op je nek te krijgen.

Dit is zover ik weet helaas een hardnekkige mythe. Een medewerker van Brein vertelde mij enkele jaren geleden dat je in principe over ieder stuk muziek rechten moet betalen. DJ's die sample's van andere nummers gebruiken zouden daar eigenlijk ook gewoon voor moeten betalen, aldus die medewerker.
06-01-2011, 13:37 door Anoniem
Ik had graag de vraag anders geformuleerd gezien en beantwoord door hr. Engelfriet.
"Veronderstel dat je behoefte hebt aan privacy op het internet en zelf niet met je eigen naam en eigen persoonsgegevens (adres, tel, gebdatum,emailadres,...) op een website wilt registreren, is het dan strafbaar om een willekeurige naam en willekeurige andere persoonsgegevens op te geven als een websitebeheerder deze gegevens vereist.". De vraag of je een anders persoonsgegevens mag aannemen is een geheel andere vraag en voor mij niet relevant.
06-01-2011, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem: "Verder is het een strak plan om op internet verschillende 'profielen'* te hebben. Zo kan je eventueel bij een sollicitatie aangeven dat je Jan123x bent en dat blijkt nou net een intelligent, sociaal persoon te zijn die hard werkt en het beste voor heeft met de wereld. Terwijl je als Piet-007 de hele wereld afschiet :)"

Waarom zou je in hemelsnaam bij een sollicitatie aangeven welke profielen je hebt op internet ?


Waar lees je dat hij bij een sollicitatie alle profielen wil opegeven , hij stelt voor om verschillende profielen te hebben , zodat je bij een sollicitatie een gepast profiel kan geven.
Wil je de baan wel dan geef je jan123x , wil je de baan niet dan geef je Piet007.
Althans zo lees ik het........
06-01-2011, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Eerde: immers je kan ook een stukje muziek, dacht tot max 30 seconden, gebruiken zonder Brein op je nek te krijgen.

Dit is zover ik weet helaas een hardnekkige mythe. Een medewerker van Brein vertelde mij enkele jaren geleden dat je in principe over ieder stuk muziek rechten moet betalen. DJ's die sample's van andere nummers gebruiken zouden daar eigenlijk ook gewoon voor moeten betalen, aldus die medewerker.

Maar dat is ook omdat een BREIN achterlijk is , en achter hun amerikaanse vriendjes aanlopen , die nog steeds een verouderd en achterhaald auteursrechten model nastreven
06-01-2011, 14:29 door Eerde
Kan je dan ook voor één noot rechten claimen ?
06-01-2011, 19:40 door Arnoud Engelfriet
Door Anoniem: Ik had graag de vraag anders geformuleerd gezien en beantwoord door hr. Engelfriet.
"Veronderstel dat je behoefte hebt aan privacy op het internet en zelf niet met je eigen naam en eigen persoonsgegevens (adres, tel, gebdatum,emailadres,...) op een website wilt registreren, is het dan strafbaar om een willekeurige naam en willekeurige andere persoonsgegevens op te geven als een websitebeheerder deze gegevens vereist.". De vraag of je een anders persoonsgegevens mag aannemen is een geheel andere vraag en voor mij niet relevant.
In principe mag dat. Je doet je niet voor als een ander, en zolang je het profiel niet gebruikt voor oplichters-achtige praktijken zie ik het juridische probleem niet. Ook dit kan in strijd zijn met de huisregels natuurlijk.

En over muziek en Brein: er is geen wet die zegt hoe veel seconden je mag gebruiken van muziek. Je mag op grond van het citaatrecht een kort stukje laat horen bij een aankondiging of bespreking van die muziek, maar je mag niet zomaar samplen, remixen of herpubliceren. Ik zou zeggen dat 30 seconden wat aan de hoge kant is bij een citaat maar het kan wel, mits aan de wettelijke eisen is voldaan.
06-01-2011, 19:51 door Eerde
Duidelijk, dank je Arnoud !
07-01-2011, 10:57 door Anoniem
Natuurlijk mag je in deze virtueel wereld alle naam
gebruiken die je maar zou kunnen bedenken, je maakt wel
inbreuk op iemand anders zijn privacy, bijvoorbeeld wanneer ik de naam
van BiII Gatcs zou gebruiken, dan ben je in een keer beroemd, m
aar in wezen ben je helemaal niet "biII Gatcs"en ook niet beroemd.
En BiII Gatcs kan je aanklagen wegens privacy schenis,
dus je haald enkle problemen in huis door met een false account tegaan
werken op facebook, gelukkig hebben ze daar bij facebook het geblockeerd,
en willen ze dat je met je achternaam aan de slag gaat,.
Op twitter doen ze daar niet moeilijk mee, ga je onder naam
Robcrt Hansscn aan de slag, dan ben je grootste crimineel op het internet.
07-01-2011, 12:38 door Dev_Null
Ga je het account gebruiken om mensen aan te zetten tot het geven van kadootjes of geld, dan kan dit worden gezien als een vorm vna oplichting. Van oplichting (art. 326 Strafrecht) is sprake als je met slinkse trucs iemand anders geld, producten of iets dergelijks probeert af te troggelen. Expliciet genoemd als slinkse truc is “valse naam”.

Geld dit alleen voor Nederland, of voor het gehele internet Arnoud?. Ik kan me goed voorstellen dat ieder land er zijn "eigen privacy en internet gerelateerde wetjes" op nahoud en geimplementeerd heeft.
07-01-2011, 12:44 door Arnoud Engelfriet
Dat wetsartikel geldt alleen op het Nederlandse internet, maar het principe van oplichting is in de hele beschaafde wereld in de strafwet verwerkt. En ik weet 99% zeker dat je voordoen als een ander om zo valselijk geld of goederen af te troggelen, daar onder gaat vallen (nuances daargelaten).
12-01-2011, 00:34 door Dev_Null
Thanks Arnoud voor deze toelichting
31-01-2014, 00:27 door Anoniem
Mijn vraag is volgende :
Ik plaatste ook een vals profiel op een datingsite met een foto van een willekeurig persoon (vrouw) die ik plukte van Internet. Gewoon om anoniem te kunnen blijven. Eerste maal op een datingsite en nog niet van wanten weten... Bedoeling uiteraard : gewoon wat kletsen. Huisregels pas daarna bekeken, en ze verwittigen voor valse profielen. Mijn account werd ook onmiddellijk van de site weg gehaald. In hoeverre kan men mij hierin verantwoordelijk stellen voor gedane feiten? Is dit juridisch strafbaar ? Doe ik dus nooit meer !!!
31-01-2014, 00:56 door deugniet
Door cjkos: Dit heeft toch meer met ethiek te maken?

Iemand die meerdere accounts aanmaakt om zijn producten een goede recensie te geven doet dit ook vaak onder een synoniem of valse naam. Het is niet goed te praten maar volgens mij zeker niet strafbaar. Het enige dat ze kan overkomen is dat ze van de site verwijderd worden. En evenzo snel zitten ze er weer onder een andere naam.

Pas als er schade gaat vallen kan de politie er wat aan doen. Maar hoe wil je dat bewijzen? En heeft de politie wel de wil om het aan te pakken.
Door Arnoud Engelfriet:
Door Anoniem: Ik had graag de vraag anders geformuleerd gezien en beantwoord door hr. Engelfriet.
"Veronderstel dat je behoefte hebt aan privacy op het internet en zelf niet met je eigen naam en eigen persoonsgegevens (adres, tel, gebdatum,emailadres,...) op een website wilt registreren, is het dan strafbaar om een willekeurige naam en willekeurige andere persoonsgegevens op te geven als een websitebeheerder deze gegevens vereist.". De vraag of je een anders persoonsgegevens mag aannemen is een geheel andere vraag en voor mij niet relevant.
In principe mag dat. Je doet je niet voor als een ander, en zolang je het profiel niet gebruikt voor oplichters-achtige praktijken zie ik het juridische probleem niet. Ook dit kan in strijd zijn met de huisregels natuurlijk.

En over muziek en Brein: er is geen wet die zegt hoe veel seconden je mag gebruiken van muziek. Je mag op grond van het citaatrecht een kort stukje laat horen bij een aankondiging of bespreking van die muziek, maar je mag niet zomaar samplen, remixen of herpubliceren. Ik zou zeggen dat 30 seconden wat aan de hoge kant is bij een citaat maar het kan wel, mits aan de wettelijke eisen is voldaan.

Ik plaatste een vals profiel met foto (van een vrouw die ik plukte op Internet) op een datingsite. Bedoeling uiteraard : gewoon wat kletsen. Huisregels heb ik pas achteraf gelezen nadat mijn profiel opeens van de site werd gegooid. Ze verwittigen inderdaad voor dergelijke 'praktijken' Ik heb echter nog niks kunnen ondernemen op die datingsite....Mijn vraag : in hoeverre kan men mij verantwoordelijk stellen voor deze miskleun. Ik betaalde een abonnement op de datingsite voor 14 dagen. Dus ze hebben mijn bankrekening... en bijgevolg mijn identiteit :-(
23-04-2014, 10:31 door Anoniem
Ik ben bezig met affiliate marketing, hiervoor gebruik ik wel een fake naam, geen fake foto(wel leuke foto's van huizen ergens in de wereld of mijn Eigen foto maar dan wat gephotoshopt). Ik verdien zo nu en dan een paar centjes met dit systeem, ook gebruik ik voor 1 site een woonadress dat niet bestaat. Ben ik nu strafbaar of niet. ik schendt geen copyright dinges, dus mij lijkt van niet. ik doe dat puur zodat mensen mij niet gaan toevoegen op facebook of dat soort dingen. Ik zie het trouwens ook meer als een artiestennaam. moet ik hier een vergunning of iets wat op lijkt aanvragen of kan ik gewoon doorgaan waar ik mee bezig was. Graag hoor ik zo snel mogelijk wat & hoe , zodat ik op de hoogte ben van mijn (il)legale ontwikkelingen. Alvast bedankt voor uw reactie
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.