Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Telefoon, internet > vermoeden van afluisteren > wie kan mij helpen???!!!

18-01-2011, 18:20 door mar642, 39 reacties
Hallo,

De laatste tijd valt het ons op, dat er hele rare dingen gebeuren met onze telefoon!
Mijn dochter heeft gisteren 5x gebeld terwijl wij gewoon in kamer zijn. De beltoon gaat dus niet over. Als ze het antwoordapparaat inspreekt horen we dat wel! We schrikken ons af en toe rot.
Ook van vrienden horen we dat onze telefoon vaak in gesprek is. Op momenten waarvan wij zeker weten dat wij niet in gesprek zijn geweest. Ook zijn er momenten dat de telefoon wel overgaat. Dan staat er in het schermpje "externe oproep", maar niemand reageert.

Ook met de mail is het raar. Zo had ik laatst een mailtje gestuurd naar kennissen.
Enkele minuten nadat ik dat had verzonden, belt die meneer mij op. Hij zei dat ons telefoonnr. in zijn mobiel stond en dat hij mij moest terugbellen. Wij hebben van elkaar alleen een mail-adres en geen Tel.nr en straatnamen. Hoe kan dat nou? Ik had hem helemaal niet gebeld.

Gisteren had ik bezoek van enkele dames uit ons complex. Bij navraag bleek, dat niemand problemen heeft met de mail of telefoon. Voor de grap zei ik tegen mijn man: het lijkt wel of we worden afgeluisterd!

Ik vind het allemaal heel akelig, kan iemand mij vertellen wat het zou kunnen zijn en wat ik eraan kan doen?

Met vriendelijke groet en alvast bedankt, Maria
Reacties (39)
18-01-2011, 18:26 door Anoniem
Chello?
18-01-2011, 18:35 door henkhooft
Ik zou eerst eens kijken of de problemen nog steeds blijven als je een andere telefoon gebruikt. Misschien is daar iets mis mee waardoor hij geen beltoon geeft.

Voor als je zeker wil zijn dat je mailverkeer niet ergens word onderschept , moet je SSL gebruiken met je mailprogramma.
18-01-2011, 18:52 door Syzygy
Afluisteren merk je niet want dat wordt in de centrale gedaan maar als ik je verhaal zo lees dan ben je geen verdachte persoon voor de KLPD (althans ik weet natuurlijk niet waar je jullie je allemaal mee bezig houden)

Het is wel een beetje raar verhaal.

Met betrekking tot de eerste alinea (tot aan de witregel) ga ik nog mee. Als je VoIP (of VoDSL) hebt kunnen er wat rare dingen gebeuren. (Zo had mijn nicht dat ze elke maandag ochtend om 2 uur gebeld werd en er niemand aan de lijn was. Door "Online"van het kastje naar de muur gestuurd, dus heb ik ze zelf maar even gebeld en al snel was het probleem verholpen, zat iets in hun systeem maar je moet wel eerst langs zo'n telefoonpipo om een techneut aan de telefoon te krijgen ).

Soms slaan die routers/modems ook op tilt , dan bel je zo iemand en dan is ie dagen in gesprek. Bel je zo'n iemand mobiel en vraag je ben je in gesprek dan zeggen ze NEE. Modem reset en het werkt weer maar je bent wel even een tijd niet bereikbaar. Afijn dat zou allemaal nog kunnen.

Echter als ik de 2e alinea lees (vanaf de mail) dan denk ik, we missen info.
Hoe leest die kennis zijn email , via zijn mobiele telefoon ??
Hoe heb jij hem gemaild, via je pc of via je mobiele telefoon ??
Hoe stond jouw nummer in zijn telefoon (niet als gemist nummer want daar staat niet bij dat je terug moet bellen)

Kun je wat duidelijker zijn aan de hand van mijn vragen en alle extra info (wie je provider is o.a.).
Of je mail via je PC stuurt, hoe het zit met die telefoonmelding van die kennis. etc.
18-01-2011, 19:29 door Anoniem
Het klinkt alsof iemand een supriseparty voor je aan het organiseren is..
18-01-2011, 19:52 door Anoniem
Heb je wellicht telefoon en internet via Ziggo? Daar gebeurt dit vaker: je belt naar een Ziggo-klant en krijgt een bericht als "alle lijnen zijn bezet". 1 of 2 keer opnieuw bellen en dan krijg je de betreffende persoon wel aan de lijn en die geeft aan niet eerder telefonisch in gesprek te zijn geweest. Vreemd maar waarschijnlijk is het netwerk van Ziggo het probleem.

Net als Henk heb ik geen idee hoe het tweede probleem kan zijn ontstaan. Maar ook hier geldt: neem contact op met je provider, leg de situatie uit en wellicht hebben zij meteen een oplossing voor je.
18-01-2011, 20:35 door Prlzwitsnovski
Hebben jullie iets interessants te verstoppen voor de politie?
Dan zullen ze er zeker naar zoeken.

Hebben jullie niks interessants te verstoppen voor de politie?
Dan is het hoogstwaarschijnlijk gewoon een storing, en een kleine kans dat de politie jullie legale telefoongesprekken meeluistert.
18-01-2011, 22:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2011, 22:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2011, 22:50 door THEFXR
Het eerste gedeelte is toe te schrijven aan een slechte voip verbinding van jullie provider, tenzij jullie nog ouderwetse KPN hebben. afluisteren merk je aan klikjes/klakken aan het begin van een gesprek.
19-01-2011, 00:00 door xy22
http://www.security.nl/artikel/35212 is misschien interessant, bevat een aantal dingen die misschien van pas kunnen komen.

Goodluck!
19-01-2011, 03:11 door Anoniem
Gisteren,
18:52 door
Syzygy

afluisteren merk je niet?
ik kan jullie zeggen als B.O.B bevel op je rust dat je wel degelijk merkt dat je getapt wordt.
het licht puur aan de tap methode, als je via de centrale getapt wordt merk je het ook omdat de connectie omgeleid word waardoor je praat dus het kan dus al gauw 50ms schelen, en je hoord vaak een piepje of klikje voor het gesprek begin.

maargoed je hebt de wet van internet-bewaarplicht dus eigenlijk is tappen overbodig, want alle tel verkeer gaat over internet, als ze willen weten wat je uitspookt halen ze gewoon je imei/tel door hun database, en voila alles van de afgelopen 5 jaar heb je.

maar raad jullie aan een andere tel/nr te halen..

mvg
19-01-2011, 07:00 door Syzygy
Door THEFXR: Het eerste gedeelte is toe te schrijven aan een slechte voip verbinding van jullie provider, tenzij jullie nog ouderwetse KPN hebben. afluisteren merk je aan klikjes/klakken aan het begin van een gesprek.

Dat van die klik en klak dateert nog uit de middeleeuwen toen er gebruik werd gemaakt van de Uher bandrecorders .
Je moet eens wat recentere detective romannetjes gaan lezen !!
19-01-2011, 08:02 door spatieman
goede moggel.
Ten eerste, Welke internet provider heeft u, en om welk modem gaat het.

Ten tweede, het mail gebeuren.
Lijkt erop dat iemand mee surft met jullie internet ,of, als jullie wireless hebben, dat daar iemand mee lift.
(er vanuit gaande dat er geen encryptie gebruikt wordt )
of jullie hebben een gigantische pietenbak die meuk achter jullie rug om het versturen is, en dat eventeel ook jullie nog eens jullie modem doet hi-jacken (er vanuit gaande dat jullie ook daar nooit het default pwd veranderd hebben)
19-01-2011, 10:54 door SirDice
Door Anoniem: afluisteren merk je niet?
ik kan jullie zeggen als B.O.B bevel op je rust dat je wel degelijk merkt dat je getapt wordt.
het licht puur aan de tap methode, als je via de centrale getapt wordt merk je het ook omdat de connectie omgeleid word waardoor je praat dus het kan dus al gauw 50ms schelen, en je hoord vaak een piepje of klikje voor het gesprek begin.
En hoe kom je aan die wijsheid? Volgens mij klopt er niets van namelijk.

maargoed je hebt de wet van internet-bewaarplicht dus eigenlijk is tappen overbodig,
Ook dit klopt niet. De bewaarplicht is GEEN vervanging voor tappen. Door de bewaarplicht worden namelijk alleen de verkeersstromen opgeslagen (source, destination, tijd en hoeveelheid) en NIET de inhoud zelf. Bij het tappen wordt de inhoud wel opgeslagen. Subtiel verschil.
19-01-2011, 11:14 door Anoniem
Ik kan me niet voorstellen dat iemand die een vraag stelt op dit forum of 'ie wordt afgeluisterd of niet daadwerkelijk wordt afgeluisterd. Als je weet dat je interessant bent voor opsporingsdiensten, dan ga je dat niet vervolgens op een forum navragen.

Vermoedelijk is er dus iets anders aan de hand, en het meest waarschijnlijk is dat er gewoon een technische storing zit in het huisnetwerk (telefoon & internet). Mijn suggestie: vraag een handig neefje het netwerk na te lopen en opnieuw in te stellen. Laat hem een andere telefoon meenemen, komt het allemaal weer goed...
19-01-2011, 11:30 door Syzygy
Als ondersteuning van de wijze woorden van SirDice

Tappen gebeurt door de KLPD (ULI in dit geval) in de Centrales te Driebergen en Epe met moderne apparatuur op dit gebied. Als het allemaal zo simpel was dan kon iedereen achterhalen dat ie getapt werd.

Bewaarplicht is inderdaad geen vervanging voor tappen. Bewaarplicht levert alleen info over tijd en connecties zoals SirDice al opmerkt.

Tappen van internet verkeer gaat of via het IIN Interenet Interceptie Netwerk of gewoon achter een bureautje meekijken.
Zoals ik al eerder gemeld heb in een post, als jij op een forum bijvoorbeeld dingen loopt te verkondigen die een directe bedreiging zijn tegen een bepaalde persoon, wordt die info opgeslagen (screenshot) en wordt er middels een gerechtelijk bevel inzage gevraagd naar het IP adres behorende bij die post bij de verantwoordelijke van het forum of de provider van het forum.
Met het IP adres gaan ze dan langs je ISP om daar middels een gerechtelijk bevel achter je NAW gegevens te komen.
Afhankelijk van waar het om gaat zul je dan een bezoekje krijgen van de CRI (ook KLPD) om eens met je praten of meteen een huiszoeking door de Recherche.
19-01-2011, 12:43 door 2tirds
doe maar ff goed nachecken die infoz die je hebt met je provider.. liefst via een mobieltje ofzo. weet je gelijk meer en als het werkelijk beetje gek lijkt gewoon politie bellen ;)
23-01-2011, 23:01 door Anoniem
mensen, als je afgeluisterd wordt merk je dat heeeeeeeeel simpel, doordat je jezelf dan "dubbel" hoort praten, zgn. Echo-geluid...
Als je dat hoort heb je 80% kans dat je afgeluister wordt!
24-01-2011, 11:00 door Anoniem
Toch nog even de vragen aan de topicstarter:
- Welke provider heb je?
- Bel je vie internet (VOIP of VODSL) of ouderwets?
- Geberuik je een (draadloze) DECT telefoon?
- Ben je onlangs van provider en/of telefoontoestel veranderd?
24-01-2011, 13:00 door Anoniem
Szyzygy: CRI bestaat al jaren niet meer. Nu dNRI en die komen niet op bezoek maar verzamelen en veredelen alleen.
Anoniem(en) mbt geluidjes (klikes en echo's) in de telefoon die aangeven dat je afgeluisterd wordt: dat is zooo eighties.
Klinkt mij meer als flut-abbo, slechte (voip)router en paranoide gesteldheid van de melder.
17-05-2011, 14:24 door Anoniem
hoi Maria.
Ik ken het probleem.
Helaas is het zo dat mensen je via een scanner of babyfhone je kunnen afluisteren.
Mij is het ook gebeurd, dat ik via via er achter kwam dat buurtgenoten/buren mij konden afluisteren via zo'n apparaat.
Dit kunnen mensen doen bij mensen die een draadloze telefoon hebben.
Wat je hieraan kan doen is of een hele dure draadloze telefoon nemen, of de ouderwetse telefoon die niet draadloos is.
Ik heb sinds eneige tijd een ouderwetse niet draadloze telefoon erbij genomen en gebruik die alleen wanneer dingen strikt prive zijn, sinds die tijd heb ik geen last meer gehad.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

Gr Marcus
17-05-2011, 21:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-05-2011, 23:41 door _____
Wat wordt hier een onzin uitgebraakt! Je zou je haast schamen tegenover de vragenstelster.
Neem deze vraag serieus, er gebeuren nu eenmaal rare dingen.
---
Maria, begin bij je provider, leg daar de vraag voor dat je rare dingen meemaakt.

Als het kan is het ook zinnig om de computer en verbindingen eens goed na te lopen.

Bedenk ook even wat voor werk je directe buren doen. Werkt er iemand bij een technisch bedrijf of misschien een telecom firma?

Denk na over al je contactpersonen, wie, wat, waarom, hoe...enz.

Succes
18-05-2011, 18:13 door Anoniem
Ja het kan en het is mij ook overkomen,sterker nog het overkomt mij nog steeds.Draadloze telefoon (DECT) en ook mobieltjes zijn af te luisteren,en je kunt er zelfs mee mensen in hun eigen huis afluisteren,zeg maar de huiskamer en ook slaapkamergesprekken want radioverbindingen.Maar ik heb op internet gelezen dat dit alles ook mogelijk is bij ouderwetse draaischijftelefoons van de PTT.Eigenlijk kun je zeggen dat privacy hierdoor in feite niet meer bestaat.Mischien dat bellen via SKype via de pc nog veilig is en mischien ook nog wel bellen met de blackberry telefoon,want daarbij schijnt encryptie te worden gebruikt.Maar verder zou ik het niet weten.Ik heb eens meegemaakt,toen had ik nog een speciale chippertelefoon waarmee je je chipknip kon opwaarderen (de washington 50) en mijn ouders en zus melden mij dat ze mij konden horen praten en zo,terwijl ik het gesprek niet had aangenomen.Die telefoon had ook een digitaal antwoordapparaat,ik denk dat hackers iets hebben gedaan waardoor mn telefoon- microfoon werdt ingezet om mij af te luisteren.Die Washington 50 was trouwens een bedrade telefoon met een ouderwetse KPN analoge aansluiting.Zelfs televisies kunnen woren gehackt en gesaboteerd zeker als je dus digitale tv aansluiting hebt.Het schijnt dat er binnenkort al tv's op de markt komen die zelf firewall en antivirus hebben.als bescherming tegen deze praktijken.
20-10-2011, 19:37 door Anoniem
je word afgeluisterd als jij je stem dubbel aan de telefoon hoort misschien zijn het geruchten maar dat zeggen ze wel
03-11-2011, 22:02 door Anoniem
Door Prlzwitsnovski: Hebben jullie iets interessants te verstoppen voor de politie?
Dan zullen ze er zeker naar zoeken.

Hebben jullie niks interessants te verstoppen voor de politie?
Dan is het hoogstwaarschijnlijk gewoon een storing, en een kleine kans dat de politie jullie legale telefoongesprekken meeluistert.

ik wil daar wat over zeggen alle tellefoons worden afgeluistet en blijven 30 dagen in een systeem staan bij justie en politie mag eigenlijk niet afluiteren en als ze het doen dan moeten ze dat kenbaar maken na 3maanden doen ze dat niet dan kunje hun voor de rechter slepen
04-11-2011, 09:54 door SirDice
Door Anoniem: je word afgeluisterd als jij je stem dubbel aan de telefoon hoort misschien zijn het geruchten maar dat zeggen ze wel
Onzin, dat is gewoon een echo op de lijn.
04-11-2011, 09:54 door SirDice
Door Anoniem: ik wil daar wat over zeggen alle tellefoons worden afgeluistet en blijven 30 dagen in een systeem staan bij justie en politie mag eigenlijk niet afluiteren en als ze het doen dan moeten ze dat kenbaar maken na 3maanden doen ze dat niet dan kunje hun voor de rechter slepen
Onjuist. En anders graag even het bewijs voor deze bewering leveren.
04-11-2011, 10:33 door Anoniem
"De laatste tijd valt het ons op, dat er hele rare dingen gebeuren met onze telefoon!
Mijn dochter heeft gisteren 5x gebeld terwijl wij gewoon in kamer zijn. De beltoon gaat dus niet over. Als ze het antwoordapparaat inspreekt horen we dat wel! We schrikken ons af en toe rot."

Wat hebben deze problemen in hemelsnaam van doen met afluisteren ?

"ik wil daar wat over zeggen alle tellefoons worden afgeluistet en blijven 30 dagen in een systeem staan bij justie en politie mag eigenlijk niet afluiteren en als ze het doen dan moeten ze dat kenbaar maken na 3maanden doen ze dat niet dan kunje hun voor de rechter slepen"

Nee hoor, zolang er onderzoeksbelang is dan kan de meldplicht uitgesteld worden. Uiteindelijk moet men dat wel melden, maar dat kan dus behoorlijk opgerekt worden. Je gaat een crimineel bijvoorbeeld niet tijdens een lopend onderzoek vertellen dat je zijn telefoon tapt.

"Helaas is het zo dat mensen je via een scanner of babyfhone je kunnen afluisteren."

LMFAO. Zou je niet eerst vragen wat voor telefoon iemand heeft. Bij GSM's is je uitleg onzin, bij vaste telefoons ook, tenzij mensen hele oude niet-gecodeerde wireless handsets gebruiken.
08-11-2011, 18:30 door Anoniem
Hallo,

Wij zijn sinds november 2008 getapt mobiel thuis en pc zels de kinderen maar toen ze er achterkwamen dat dat geen nut had, zijn ze er mee gestopt (ze hebben overigend wel allemaal een nieuwe mobiel plus nummer van ons gekregen).

nadat er een verder strafrechtelijk onderzoek was geweest,is ons in mei 2009 verteld van de afluisteringen maar we hebben het idee dat wij mijn man en ik om de zoveel tijd weer onder een tap staan zowel thuis ,mobiel als pc kan dit zomaar en moet je er niet van op de hoogte gesteld worden kan je hier ook werk van maken?
mijn gevoel van privacy is weg heb al verscheidene nieuwe mobiels en prepaid nummers gehad, maar alle keren zijn we weer aan de beurt. Ik heb verder niks te verbergen, maar je prive zaken moeten prive blijven.
09-11-2011, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Hallo,

Wij zijn sinds november 2008 getapt mobiel thuis en pc zels de kinderen maar toen ze er achterkwamen dat dat geen nut had, zijn ze er mee gestopt (ze hebben overigend wel allemaal een nieuwe mobiel plus nummer van ons gekregen).

nadat er een verder strafrechtelijk onderzoek was geweest,is ons in mei 2009 verteld van de afluisteringen maar we hebben het idee dat wij mijn man en ik om de zoveel tijd weer onder een tap staan zowel thuis ,mobiel als pc kan dit zomaar en moet je er niet van op de hoogte gesteld worden kan je hier ook werk van maken?
mijn gevoel van privacy is weg heb al verscheidene nieuwe mobiels en prepaid nummers gehad, maar alle keren zijn we weer aan de beurt. Ik heb verder niks te verbergen, maar je prive zaken moeten prive blijven.


Kan dit zomaar? Ja,schijnbaar wel.Ik maak trouwens zelf iets soortgelijks mee.De politie is slechts verplicht om de afgeluisterde achteraf,dus na het be-eindigen van de telefoon/internet tap in te lichten.Dus zolang de tap voortduurt hoeven ze dit niet te doen (zou natuurlijk ook dom zijn om een verdachte in te seinen dat hij/zij wordt afgetapt).Hoelang de politie of AIVD mag blijven tappen weet ik niet,ongetwijfeld zijn daar termijnen en procedures voor,maar als de rechter-commissaris,officier van justitie of weet ik wie daarover gaat telkens weer toestemming geeft voor verlenging of vernieuwde aftap-licentie kan dit in principe eeuwig duren.Het lijkt mij dat dit alleen mag gebeuren bij verdenking van ernstige misdrijven,denk aan terrorisme,spionage,(meervoudige)moord,ernstige geweldpleging,ernstig zedenmisdrijf o.i.d.,of als er aanknopingspunten zijn,zeg maar via tap verkregen info die het in de ogen van justitie/AIVD rechtvaardigt om de aftap te laten voortduren.Ook kan niet worden uitgesloten dat u niet wordt afgetapt door Justitie of AIVD maar door een buitenlandse geheime dienst of door criminelen of zelfs nieuwsgierige buren die toevallig goed bekend zijn met mobiele telefonie of computers (hackers/crackers).Mobieltjes en draadloze (DECT) telefoons kunnen worden afgetapt met vrij simpele middelen;pc's kunnen worden gekraakt via trojans,keyloggers,lekken in software,en zelfs via hardware keyloggers,voor de laatste is wel fysieke toegang tot de pc nodig.Mijn advies is: mobielttje/simkrt/o6nm niet via bij de mobile operator&toestelfabrikant registreren(denk bijv. aan My T-Mobile),toestel en simkrt bvk zelf in de winkel kopen en meenemen,dus niet via koeriersdiensten,post e.d.Geldt ook voor pc,router,geheugen,software,met name de security software.En natuurlijk goede antivirus en firewall,dus bijv. de windows firewall en bepaalde gratis security software raadt ik af.Maar zelfs met al deze maatregelen blijft het mogelijk om gehacked of afgetapt te worden,u kunt ervan uitgaan dat bijv.microsoft,maar ook de pc-beveiligngsfirma's zoals bijv. symantec norton de autoriteiten (moeten) helpen om toegang tot uw pc te krijgen.Dit geldt uiteraard ook voor uw provider van telefoon,mobiele telefonie en internet.
17-01-2012, 16:46 door Anoniem
Jeetje, best schrikken. Weet niet wat nu wel of niet waar is, maar ik verdenk mensen uit mijn omgeving van dit soort zaken. Kan alleen justitie dit doen, of kan iemand vanuit zijn woonkamer dit voor elkaar krijgen? Best creepy idee. Ik heb niets te verbergen, maar ik leef wel erg teruggetrokken. Mede omdat een goede vriend van mij dit ook heeft meegemaakt. Volgens hem, na een bezoek, zou mij dat ook kunnen overkomen.
Waar ik nu woon, wonen mensen waarvan ik het idee heb dat ze niet zuiver zijn. Ik ga me daar beslist niet mee bemoeien, maar kan iemand, een buurman bijvoorbeeld (geen politie) zomaar je telefoon nummer achterhalen? Ik weet op dit moment even niet waar ik het zoeken moet.
17-01-2012, 20:07 door Anoniem
Ik denk dat het achterhalen van iemands tel.nmr.inderdaad niet zo moeilijk is.Dit kan op div. manieren: via tel.boek,kpn inlichtingen tel.nmrs,als je draadloze (DECT) telefoon gebruikt,of een mobieltje is het mogelijk om jouw nummer door je toestel af te luisteren of je gegevens te onderscheppen (radioverbindingen),maar ook via bekenden,instanties,telecombedrijf (daar werken ook weleens onbetrouwbare lieden),maar ze kunnen je tel.ook achterhalen als ze je pc hebben gehackt en aftappen (via keylogger) en jij op een site een formulier invult met je tel.nmr(s).Men kan bijv. ook een tel.nmr van iemand achterhalen via een politieagent in de kennissenkring die evt. tegen betaling wel jouw nmr wil achterhalen en doorgevenM.a.w. er zijn vele manieren:je prive-gegevens zijn niet zo prive als menigeen denkt dat ze zijn.
21-01-2012, 12:27 door Dev_Null
Ik heb gemerkt, dat wanneer gewone mensen niet met elkaar praten, elkaar gaan mijden en ontwijken, dat dan (bijna) alle electronsche apparatuur gelijksoortige storingen gaan vertonen.

Als dat "mobiel bellen","msn-en", "facebooken","twitteret" en ander "virtueel geinternet" in onze moderne samenleving wil er nog wel eens de oorzaak van zijn dat mensen elkaar letterlijk en gevoelmatig uit het oog en hart verliezen (ook als ze samenwonen in een huis, onder 1 dak, zelf binnen 1 gezin)

Misschien is het tijd voor een real-life, open-hartig, face-to-face gesprek van mensch tot mensch?
op regelmatig terugkerende basis. Dan kunnen die communicatie/verbindings-storingen zo maar verdwijnen ;-)
14-02-2012, 02:15 door Anoniem
Nederlanders worden massaal afgeluisterd met keur aan middelen voor politie en Justitie om mobiele telefoons af te tappen

"Uit een inventarisatie blijkt dat politie en justitie een keur aan middelen ter beschikking staat bij het tappen van mobiele telefoons. Om te beginnen kan het telefoonnummer kan worden opgevraagd bij het CIOT, een orgaan dat de nummers van alle telecomaanbieders beheert. Dat het merendeel van de gsm-bellers pre-paid-kaarten gebruikt, is slechts een kleine hobbel in het onderzoek. De politie beschikt over mobiele apparatuur waarmee in een handomdraai veel informatie over bellers in een bepaald gebied te weten kunnen komen: wie ze zijn, waar ze zich bevinden, met wie ze bellen en desgewenst kunnen ze meteen worden afgeluisterd. Een geavanceerder vorm van afluisteren is het gebruik van het mobieltje als afluisterapparaat. Zelfs als de eigenaar denkt dat het apparaat 'uit' staat, kan het mobieltje functioneren als een microfoon, die alle gesprekken die binnen een straal van vijf meter worden gevoerd, doorseint naar de tapkamers."

EO-radio heeft primeur; Overige media Oost-Indisch doof voor afluisterpraktijken Justitie

Nederland is onbetwist wereldleider op het gebied van het afluisteren van telefoons. In ons land tappen rechercheurs van politie en justitie per maand meer gesprekken af dan hun collega's in Amerika in een heel jaar. Niet alleen verdachte criminelen zijn het doelwit, ook 'gewone' burgers staan in de belangstelling van de tappers. De wettelijke mogelijkheden zijn de afgelopen jaren alleen maar verruimd. Het EO-radioprogramma De Ochtenden bracht de afluisterpraktijken van de Nederlandse justitie in twee uitzendingen van een uur uitgebreid in beeld.

De feiten zoals die naar voren kwamen waren schokkend genoeg, maar dat geen enkele van de Nederlandse kranten of andere media in de daaropvolgende dagen aandacht wilde besteden aan dit onderwerp, slaat alles. Hieronder volgt een samenvatting van de uitzending EO-radio 1, De Ochtenden van maandag 2 en donderdag 5 september.

Met dank aan de makers, Koos van Noppen en Margot Minjon

Mr. Cor Reintjes is advocaat van een verdachte van drugsmokkel. Tijdens de rechtszaak wordt duidelijk dat justitie telefoongesprekken heeft afgetapt. De advocaat besluit de opgenomen gesprekken op te vragen. Na veel juridisch getouwtrek krijgt hij 41 cd-roms, inclusief ruim 3000 A-viertjes aan uitgewerkte teksten. In de ene zaak zijn meer dan 50.000 telefoongesprekken getapt. Uit het materiaal blijkt dat justitie minstens zeshonderd (!) gesprekken heeft opgenomen met advocaten, artsen en notarissen terwijl de wet zegt dat dit soort vertrouwelijke gesprekken niet mogen worden getapt. Tot verbijstering van de advocaat blijken de gesprekken zelfs uitgewerkt en bewaard.

Opsporingsambtenaren verklaarden ter zitting dat informatie uit deze uitgewerkte gesprekken niet aan het dossier is toegevoegd, maar wel is gebruikt voor verder onderzoek. "Dat is nu juist wat de wet wil voorkomen," zegt Reintjes. "Het gaat hier om de fundamentele grondslag van ons strafproces, namelijk dat een verdachte vrij met zijn advocaat kan spreken."

De officier van justitie heeft tijdens een eerdere zitting, vorig jaar, erkend dat sinds 1994 in veertien tapkamers in Nederland gesprekken tussen verdachten en hun advocaten worden opgenomen. Bovendien bleken die gesprekken niet te kunnen worden gewist. De leverancier heeft verklaard dat de computerapparatuur van de tapkamers niet over de vereiste programmatuur beschikt. Justitie heeft er domweg nooit om gevraagd.

Reintjes: "De rechter wilde niet alsnog opdracht geven aan de officier om de gesprekken te vernietigen, omdat er dan ook bewijsmateriaal verloren zou kunnen gaan, want dan zouden de discs helemaal vernietigd moeten worden. Dat betekent dat de rechtbank de officier toestaat tegen de wet te handelen. Daarmee geef je het opsporingsapparaat een vrijbrief om maar te doen wat ze willen. En dat gebeurt ook."

Volgens Reintjes gaat het bij de 50.000 telefoontaps om allerhande gesprekken, ook met gewone burgers die niets met de zaak te maken hadden.

De kring is wijd getrokken. Wie toevallig naast een verdachte woont, kan opeens getapt worden, want wie weet belt de buurman wel eens via het bewuste toestel.

Justitie wil niet zeggen hoeveel er jaarlijks in Nederland wordt afgeluisterd. Al sinds 1998 doet het ministerie daar geen enkele mededeling over.

Waarom eigenlijk? "Goeie vraag" zegt Maurice Wessling van Bits of Freedom, een stichting voor digitale burgerrechten: "Soms zeggen politiemensen dat je daarmee criminelen in de kaart speelt; een slap verhaal. Of men zegt: We hebben geen cijfers. Wat net zo bizar is, want daarmee zeggen ze eigenlijk dat ze in het wilde weg tappen. De echte reden is volgens mij dat er in Nederland veel getapt wordt en dat men weet dat die cijfers ongunstig zijn voor Justitie in een publiek debat."

Martien Kuilman, ex-rechercheur: "Ik kan mij niet voorstellen welke boef er niet gevangen zou worden, als we zouden weten hoeveel er in ons land getapt wordt. Ik denk dat als je iets goed en verstandig en correct inricht, dat op geen enkele manier de inhoudelijke kant van de telefoontap hoeft te schaden. Integendeel, als de procedure goed is vastgelegd, wordt het een veel sterker bewijsmiddel dan het nu is."

Nederland telt tenminste 39 tapkamers en er wordt flink geïnvesteerd in nieuwe, modernere tapkamers

Over het aantal telefoonnummers dat jaarlijks wordt getapt, lopen de schattingen uiteen. De ene gesprekspartner zegt 90.000 of meer, de ander schat het op minstens 200.000. Let wel: het gaat hier om nummers, niet om aantallen gesprekken. En dan nog alleen van politie en justitie, want hoeveel de inlichtingendiensten tappen, is geheel onbekend. "Het hele opsporingsysteem in Nederland drijft op taps," erkennen bronnen bij politie. Het is goedkoop en gemakkelijk. Martien Kuilman: "Je kunt volstaan met achter het bureau de telefoons te beluisteren. Cru gezegd: je hoeft er niet op uit om boeven te vangen."

Telecomaanbieders als KPN of Vodafone zijn wettelijk verplicht mee te werken aan het aftappen. De afzonderlijke kosten van de afgeluisterde gesprekken krijgen zij wel vergoed van Justitie, maar de infrastructuur die nodig is om het aftappen mogelijk te maken, moeten zij zelf betalen. Die kosten worden doorberekend aan de gebruikers. Bellers betalen dus zelf om te worden afgeluisterd.

Uit een inventarisatie blijkt dat politie en justitie een keur aan middelen ter beschikking staat bij het tappen van mobiele telefoons. Om te beginnen kan het telefoonnummer kan worden opgevraagd bij het CIOT, een orgaan dat de nummers van alle telecomaanbieders beheert. Dat het merendeel van de gsm-bellers pre-paid-kaarten gebruikt, is slechts een kleine hobbel in het onderzoek. De politie beschikt over mobiele apparatuur waarmee in een handomdraai veel informatie over bellers in een bepaald gebied te weten kunnen komen: wie ze zijn, waar ze zich bevinden, met wie ze bellen en desgewenst kunnen ze meteen worden afgeluisterd. Een geavanceerder vorm van afluisteren is het gebruik van het mobieltje als afluisterapparaat. Zelfs als de eigenaar denkt dat het apparaat 'uit' staat, kan het mobieltje functioneren als een microfoon, die alle gesprekken die binnen een straal van vijf meter worden gevoerd, doorseint naar de tapkamers.

Nederland telt tenminste 39 tapkamers en er wordt flink geinvesteerd in nieuwe, modernere tapkamers. De gesprekken die in de tapkamer zijn opgenomen, worden uitgewerkt door rechercheurs; een buitengewoon arbeidsintensieve klus. "Er is wel voorgesteld om dat door administratieve krachten te laten doen, maar de rechercheurs voelen daar niet voor," zegt Martien Kuilman. "Ze willen zelf de nuances in de gesprekken tot zich nemen en dicht bij het onderzoek staan. Ze horen bijvoorbeeld een verdachte drie keer per week zeggen dat hij naar het sportfondsenbad gaat. Gaat hij dan echt zwemmen, of gaat het om iets anders?"

Met taps kan gemakkelijk gemanipuleerd worden

Er wordt in Nederland op grote schaal getapt, maar het is zeer de vraag of het een effectief middel is in de opsporing. Ex-rechercheur M. Kuilman, die de tapkamer in Amsterdam inrichtte: "Er is geen vergelijkend onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre telefoontappen effectiever is dan andere opsporingsmethoden. Bij justitie vind je mensen die zeggen dat het zeer effectief is, daarbuiten wordt er zeer aan getwijfeld." Andere bronnen noemen het juist een "zeer effectief" middel. Het is ongelooflijk wat mensen, ook doorgewinterde criminelen, tegen elkaar zeggen over de telefoon. Volgens Kuilman traceer je hooguit met taps de "middenmoot" van de criminele wereld. "Grote jongens zijn er meer op bedacht."

Telefoontaps zijn in Nederland geaccepteerd als wettig bewijsmiddel . Voorzover bekend neemt Nederland daarmee een unieke positie in de wereld in. Maar het is niet alleen een makkelijke, ook een fraudegevoelige wijze van bewijsvoering. "Discutabel", noemt een bron uit de militaire inlichtingendienst het. Met taps kan gemakkelijk gemanipuleerd worden. Twee jaar geleden zijn de wettelijke mogelijkheden om af te luisteren, verruimd, zegt dr. Bert-Jaap Koops, die zich bij de Katholieke Universiteit Brabant bezig houdt met strafrecht en informatie- en telecommunicatietechnologie. "Vroeger mocht je alleen een verdachte aftappen," vat Koops samen, "tegenwoordig ook derden," lees: onschuldige burgers.

Maar dat is niet de enige verruiming. De beslissing om een tap te plaatsen hoeft niet langer genomen te worden door de rechter-commissaris, tegenwoordig mag een officier van justitie dat. Die beslissing wordt later in de rechtzaak nog wel "gewogen" , maar het is duidelijik dat de drempel om te tappen daarmee is verlaagd, zegt Kuilman.

De rechter is eigenlijk de enige die het bewijsmateriaal toetst, zegt Maurice Wessling. "Dat betekent dat de rechter het tapmateriaal beoordeelt van die ene verdachte, in die ene specifieke zaak. In die zin hebben rechters ook geen totaaloverzicht, geen vogelvluchtperspectief wat er in een groter verband aan de hand is. Ik denk dat zij zaken rond procedure en techniek aan zich voorbij laten gaan." Een machtiging wordt afgegeven voor een x aantal nummers. Het zou goed mogelijk zijn om op basis van een machtiging veel meer nummers af te luisteren en bronnen bij justitie bevestigen dat. "Er wordt meer afgeluisterd dan op de machtiging voorkomt," zegt een van de bronnen.

"Justitie controleert justitie"

Het probleem is echter dat veel zaken de rechter niet halen. In dat geval weet je niet of dat tapmachtiging nu wel in de haak was of niet en of justitie de bevoegdheid niet te buiten is gegaan. "Er is niemand die dat controleert. Dat is wel een manco in de wetgeving," erkent onderzoeker Bert Jaap Koops van de Katholieke Universiteit Brabant.

"Justitie controleert justitie," zegt Wessling. "De controleur controleert zichzelf. Er is geen onafhankelijke toezichthouder. En er worden over de tap-praktijken geen jaarverslagen gemaakt die naar de Tweede-Kamer gaan."

Moeten we ons nu zorgen maken over de huidige praktijk van het tappen van telefoons? "Ja," zegt een van de politiemensen die we spreken. "Niet alleen de verdachte wordt getapt, maar ook allerlei andere mensen met wie zo iemand belt. Bij de huidige grote aantallen taps betekent dat een inbreuk op de privacy van heel veel onschuldige mensen. Waar ik bang voor ben, is dat er een verschuiving plaatsvindt: middelen die eerst als heel zwaar werden beschouwd, worden steeds minder als zodanig gezien en dus ook voor mindere misdrijven ingezet."

Kuilman: "Ik vind een beslissing of je iemands privacy zo grondig mag schenden zeer ingrijpend. Daar moet je niet te licht aan tillen. Zo'n beslissing zou genomen moeten worden door een rechter-commissaris, die geacht wordt onafhankelijk te zijn. Nu ligt die bij de officier van justitie. Hij is belanghebbende in het onderzoek. Je moet er op vertrouwen dat die scheiding weet te maken tussen het belang van het onderzoek en het privacy-belang van mensen. Eerlijk gezegd wantrouw ik dat.

Ook omdat de tendens is om die privacygrenzen op te rekken. Kijk naar de plannen om internet en email-verkeer ook af te tappen. Dat alles geeft me de indruk alsof telecommunicatie wordt gezien als een verlengstuk van de Nederlandse opsporing. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Wessling: "Waar we ons zorgen over zouden moeten maken is dat het afluisteren in Nederland op zo'n schaal gebeurt zonder dat er enige controle is, zonder dat er verantwoording wordt afgelegd. Als je zo'n systeem bouwt, zonder dat er verantwoording afgelegd hoeft te worden, beland je automatisch vroeg of laat in de problemen. Het systeem gaat de situatie misbruiken."

Kuilman richt zijn pijlen op de politiek: "De Tweede Kamer moet verifieren of het telefoontappen wel het middel is om dat in deze mate willen inzetten. Er zou cijfermateriaal beschikbaar moeten komen. Het ministerie van justitie weet tot in detail hoeveel taps worden gezet, maar of dat bij de Tweede-Kamerleden bekend is, betwijfel ik. Je zou daar de afweging willen laten plaatsvinden: vinden we dit een goede zaak?"

Het zou wel eens commotie kunnen veroorzaken. "Ja, dat wil dan dus zeggen dat wij als Nederlanders het er kennelijk niet mee eens zijn. Dan is het volstrekt juist dat de politiek zich ermee bemoeit en het ministerie van Justitie instrueert over welke opsporingsmiddelen wel en niet gebruikt mogen worden. Het zou transparant moeten zijn en dat is op dit moment absoluut niet het geval."
14-02-2012, 09:27 door Anoniem
Heb ik ook wel eens gehad. Kan liggen aan corrosie op de aansluitingen in je muur.

Ff dat wandcontactje loshalen en kijken of er groene corrosie op 1 vd polen zit. Daar krijg je de raarste dingen van.

En ff de rest vd bedrading goed nalopen.
14-05-2012, 09:10 door Anoniem
hoy ik had een vraagje mijn buurman heeft mijn code van me router,maar sinds dat hij die heb is mijn computer erg traag,want hij wou zijn tablet uitproberen,en toen schreef hij me code op ,stom van mij.
maar wat zijn hier de gevolgen van en wat kan hij zien van mij,ik vind het allemaal een beetje vaag dat het lang duurt voor ik internet heb,en er staat 2 locatie in raar ,hoop dat u me kan helpen vind dit eng want doet alles op me laptop .
bedankt groetjes
14-05-2012, 09:37 door User2048
Door Anoniem: hoy ik had een vraagje mijn buurman heeft mijn code van me router,maar sinds dat hij die heb is mijn computer erg traag,want hij wou zijn tablet uitproberen,en toen schreef hij me code op ,stom van mij.
maar wat zijn hier de gevolgen van en wat kan hij zien van mij,ik vind het allemaal een beetje vaag dat het lang duurt voor ik internet heb,en er staat 2 locatie in raar ,hoop dat u me kan helpen vind dit eng want doet alles op me laptop .
bedankt groetjes

Probeer eens of het helpt om de code van je router te veranderen. Als alles dan weer soepel loopt, dan lag het inderdaad aan het dataverkeer van de buurman.
14-05-2012, 10:10 door StevenStip
Dit is een typisch probleem van fouten in bekabeling e.d. first of all is het belangrijk dat je even nagaat wat voor techniek je gebruikt om te bellen(ouderwetse kpn verbinding met telefoon aangesloten op de wijkcentrale/voip via internet+bellen of een kabel modem oid.) Wanneer je voip gebruikt kan het zijn dat je een verkeerde adapter hebt aangesloten op je modem of dat het modem zelf de geest heeft gegeven. Als een telefoon niet voldoende stroom krijgt om over te gaan(als een telefoon rinkelt wordt er meer spanning op je telefoonnetwerk gezet) dan kan het zijn dat een telefoon niet over gaat terwijl dit aan de kant van de beller wel zo lijkt. Dit probleem treedt vaak op bij mensen die van een traditionele lijn(KPN) over gaan naar een voip lijn (internet plus bellen.) omdat de klassieke lijn een aansluitwaarde aan kan van 5 en de meeste voip apparaten slechts een van 3. Meestal los je dit probleem ook op door die oude telefoon die op de slaapkamer staat uit de muur te trekken.

aftappen gebeurd afhankelijk van de techniek ook op verschillende manieren maar tegenwoordig wordt een gesprek niet via driebergen gerouteerd maar wordt je gesprek gekopieerd vanuit de wijkcentrale, hier merk je dus niets van. Een buurman je wifi wachtwoord geven heeft waarschijnlijk grotere gevolgen. zie ook: http://www.security.nl/artikel/41395/1/Pas_op%2C_de_buurman_gaat_je_hacken_%28interview%29.html

Gewoon even technische ondersteuning ergens vandaan zien te halen. Probeer het bij je internet/telefoon provider of een bedrijfje als www.klaukon.nl wil je vast wel even kostenloos helpen als je verdere vragen hebt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.