image

Nederlander vindt privacy eigen verantwoordelijkheid

maandag 31 januari 2011, 17:53 door Redactie, 14 reacties

Nederlanders vinden het beschermen van online privacy hun eigen verantwoordelijkheid, zo blijkt uit onderzoek van 'personenzoekmachine' 123People.nl. Bijna 60% van de Nederlanders geeft aan dat de gebruiker zélf verantwoordelijkheid draagt voor de bewaking van zijn online privacy. Voor de rest legt de Nederlandse internetter deze taak neer bij private ondernemingen, zoals blogplatformen, sociale netwerken en databases, of zoekmachines en de overheid.

"Wij Nederlanders zijn door de aanwezigheid van het sociale netwerk Hyves en de enorme gretigheid in het fenomeen sociaal netwerken online zeer bedreven in de omgang met internet en social media. Daarom verbaast het mij dat uitermate veel Nederlanders toch nog bang zijn voor hun online privacy", zegt woordvoerder Remco Janssen.

Handelswaar
Hoewel Nederlanders massaal, al dan niet openbare, profielen aanmaken op sociale netwerksites als Hyves, Facebook en Twitter vindt negentig procent van de Nederlandse ondervraagden dat de persoonlijke reputatie en de privacy op internet gevaar lopen. Opvallend genoeg zegt echter 28% van de respondenten de profielen niet gesloten te willen houden voor de buitenwereld of voor zoekmachines, waardoor kwaadwillenden nog altijd inbreuk kunnen maken op hun privacy.

“De explosie van gratis content en services zoals sociale netwerksites, zoekmachines en blogs heeft er voor gezorgd dat persoonlijke informatie handelswaar is geworden", aldus marketingdirecteur Bernhard Hoetzl. "Maar zogenaamd gratis online diensten zijn niet goedkoop, en de meeste mensen beginnen daar nu de consequenties van in te zien."

Reacties (14)
31-01-2011, 18:16 door Rene V
Een film die inhaakt op de problematiek rond de technologie van tegenwoordig en de daarmee gepaard gaande privacy problemen is de film Chain Letter. Een middelmatige horrorfilm, maar zoals gezegd, wel heel goed laat zien wat de problemen rond technologie en privacy tegenwoordig zijn.
31-01-2011, 18:35 door Anoniem
Privacy is veel meer dan wat je zelf op een social network plaatst.
Het heeft veel meer te maken met info waar je zelf geen vat op hebt en van overheid naar bedrijf of van bedrijf naar bedrijf gaat.
31-01-2011, 18:58 door Anoniem
Helemaal mee eens. Maar stel me dan wel in staat om het zelf te regelen. En begin niet met grappen als een OV faalkaart of een EPD. Dat gebeurt buiten mij om en tegen mijn zin...
31-01-2011, 20:26 door Syzygy
Bijna 60% van de Nederlanders geeft aan dat de gebruiker zélf verantwoordelijkheid draagt voor de bewaking van zijn online privacy.

Ze hebben mij niets gevraagd, iemand hier wel ??
31-01-2011, 20:43 door Anoniem
Nee, mij is ook niets gevraagd. En ik heb nogal wat twijfels bij de objectiviteit van dat onderzoek als het is uitgevoerd door een personenzoekmachine. Toevallig komt de uit komst van het onderzoek in hun kraam te pas...
31-01-2011, 21:43 door Anoniem
Door Syzygy:
Bijna 60% van de Nederlanders geeft aan dat de gebruiker zélf verantwoordelijkheid draagt voor de bewaking van zijn online privacy.

Ze hebben mij niets gevraagd, iemand hier wel ??
Ik weet van niets...
01-02-2011, 05:26 door quikfit
Door Anoniem: Privacy is veel meer dan wat je zelf op een social network plaatst.
Het heeft veel meer te maken met info waar je zelf geen vat op hebt en van overheid naar bedrijf of van bedrijf naar bedrijf gaat.

Helemaal mee eens,ik heb hier meer problemen mee:

http://www.security.nl/artikel/36006/1/Nederland_en_VK_grootste_politiestaten_van_EU.html
01-02-2011, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Syzygy:
Bijna 60% van de Nederlanders geeft aan dat de gebruiker zélf verantwoordelijkheid draagt voor de bewaking van zijn online privacy.

Ze hebben mij niets gevraagd, iemand hier wel ??
Ik weet van niets...

Ik ook niet, maar ik woon in België.... misschien zijn ze me vergeten.
01-02-2011, 11:36 door Anoniem
Dit is een onderzoek dat de overheid wel erg goed van pas komt. Ik twijfel aan het waarheidsgehalte van dit soort "onderzoeken".
01-02-2011, 14:38 door Dev_Null
Dit is een onderzoek dat de overheid wel erg goed van pas komt. Ik twijfel aan het waarheidsgehalte van dit soort "onderzoeken".
Het is net als Hitler ooit zei:
"Als je een leugen maar vaak genoegherhaalt, gaan mensen er vanzelf in geloven"
"Het voordeel van een regering die regeert over mensen, is dat deze mensen niet zelf (kunnen, willen) nadenken"
http://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/adolf_hitler_2.html

Sinds wanneer geloof jij nog iets wat er uit officiele /overheids bron komt?
02-02-2011, 11:47 door Anoniem
"Nederlander vindt privacy eigen verantwoordelijkheid"

Tja, als je privacy enkel ziet als de keuze welke informatie je wel/niet op een social network plaats, dan klopt de stelling. Echter gaat het om veel meer, en ik maak mij drukker om de vraag hoe bedrijven en overheid ongevraagd met mijn informatie omgaan, aan wie deze informatie wordt doorgegeven, en hoe goed deze informatie wordt beveiligd.

De privacy discussie wordt een karikatuur zo wanneer deze zich enkel richt op social networking.

"Wij Nederlanders zijn door de aanwezigheid van het sociale netwerk Hyves en de enorme gretigheid in het fenomeen sociaal netwerken online zeer bedreven in de omgang met internet en social media. Daarom verbaast het mij dat uitermate veel Nederlanders toch nog bang zijn voor hun online privacy"

Omdat mensen een social network gebruiken, mogen zij zich geen zorgen maken over zaken als de bewaarplicht ?
02-02-2011, 14:25 door Mysterio
Nope, mij is ook niets gevraagd.
02-02-2011, 16:06 door Anoniem
"Wij Nedererlanders..... Dat alleen al klinkt naar propaganda...

Leuk zo'n enquete maar ga er niet te koop mee lopen 123people! Wat een kolder..
Dit soort van spook enquetes zijn politiek gevoelig en al helemaal als ze niet onderbouwd zijn.

Je gaat me toch niet vertellen dat er ook maar 1 blogger is die het kan tegenhouden dat bv. Facebook z'n gegevens verkoopt (of / falliet gaat en de database overhevelt = boel ligt op straat)?... ..laat me niet lachen..
07-02-2011, 17:55 door Anoniem
Ik wilde graag een algemene reactie geven op een aantal vragen en opmerkingen die hier geplaatst worden. Uiteraard is een onderzoek - wij spreken liever van een peiling - slechts bedoeld als een afspiegeling van de samenleving. In dit geval is het onderzoek uitgevoerd onder een paar honderd internetters. Het kan dan ook heel goed zijn dat een aantal van jullie niks is gevraagd :-p.

Door Anoniem: "Nederlander vindt privacy eigen verantwoordelijkheid"

Omdat mensen een social network gebruiken, mogen zij zich geen zorgen maken over zaken als de bewaarplicht ?

Integendeel. De ondervraagden gaven voor een deel juist ook aan dat ook de overheid en de bedrijven (sociale netwerken, zoekmachines) verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van de privacy. Alleen gaf men overwegend (60%) aan dat ze zelf verantwoordelijk voor online privacy waren. De peiling had overigens niets te maken met privacy in zijn algemeenheid, hoewel ik de zorgen rond overheidsbemoeienis - EPD, OV-chip, biometrisch paspoort - met een aantal van jullie deel op persoonlijke titel.

Onze bedoeling met deze peiling was bewustzijn rond online privacy te vergroten en de discussie aan te zwengelen vanwege Data Privacy/ Data Protection Day op 28 januari. De uitkomsten zijn voor ons als personenzoekmachine interessant, maar ook voor de pers, vandaar dat wij de resultaten hebben gedeeld via een persbericht.

Groet,

Remco Janssen
Freelance Country Expert 123people in Nederland
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.