image

"Burgers beter in bestrijding cybercrime"

zondag 6 februari 2011, 16:18 door Redactie, 23 reacties

Niet de politie, maar burgers moeten zich met de bestrijding van cybercrime bezighouden, aldus hoogleraar Wouter Stol. Stol is bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit. Politie zou met name op kennisgebied achter de feiten aanlopen. "Toch moet de politie niet de fout begaan zich steeds meer te focussen op informatietechnologie", Stol. Hij ziet liever dat burgers technologie inzetten, omdat dit uiteindelijk helpt bij de opsporing van criminelen.

Voor de rechtshandhaving in cyberspace spelen verschillende problemen. Zo moet de politie soms enorme hoeveelheden data verwerken van in beslag genomen gegevensdragers. Verdachten opereren vaak vanuit het buitenland. "Maar het grootste probleem waar de politie mee kampt, is een gebrek aan kennis. Zij weet onvoldoende over de aard en de omvang van cybercrime, onvoldoende over werkwijzen van daders, onvoldoende over wie de daders zijn, onvoldoende over slachtofferschap, onvoldoende over de wettelijke bepalingen aangaande cybercrime en, last but not least, onvoldoende over welke maatregelen effectief zijn tegen de verschillende soorten cybercriminaliteit."

Volgens Stol is het dan ook de vraag of de politie naar totale controle op het gebied van informatietechnologie moet streven. "Met andere woorden: moet de politie steeds meer informatietechnologie in gebruik nemen om het hoofd te bieden aan de toenemende cybercrime? Het antwoord op die vraag is: nee." Juist burgers moeten met technologie aan de slag gaan, omdat automatisering een zware last voor het politieapparaat is.

1984
De hoogleraar merkt op dat de theorie van technologische handhaving stelt dat technologie primair het gedrag van degenen die haar feitelijk gebruiken reguleert. "En pas in tweede instantie – als ze dat überhaupt al doet – het gedrag van anderen op wie die technologie is gericht. Een overheid die zich zorgen maakt over veiligheid in cyberspace moet zo gezien dus niet proberen die veiligheid te vergroten door zelf technologie te gaan gebruiken waarmee zij het gedrag van mensen in cyberspace wil reguleren."

De overheid moet juist het gebruik van technologie stimuleren, want wie IT gebruikt, wordt extra zichtbaar voor zijn omgeving. "Soms omdat hij een reeks digitale sporen nalaat, zoals bij internet-, voordeelpas-. toegangspas-, klantenpas-, ov-kaart-, creditcard-, betaalpas-, en telefoongebruik. Iemands gangen kunnen op basis daarvan naderhand vrij secuur worden gereconstrueerd. Burgers hebben zich massaal aan technologie verbonden en melden uit vrije wil meerdere keren per dag waar zij zich bevinden, wat zij doen, met wie zij contacten hebben en welke route zij afleggen. Twitteraars gaan daarin nog verder en geven doorlopend een expliciet verslag van hun doen en laten. Big Brother in 1984 had dat niet mooier kunnen regelen."

Ondanks de mogelijkheid voor gebruikers om technologie te gebruiken, schiet de politie nog te gemakkelijk in een oude reflex, aldus Stol "Nieuwe technologie aangrijpen om daarmee als politie de misdaad een slag toe te brengen. Nog steeds moet de politie leren om niet te veel naar zich toe te trekken. Zij is niet in staat om het probleem van de criminaliteit alleen op te lossen, wat voor mooie technologie zij ook in handen heeft en dat geldt ook in cyberspace."

Reacties (23)
06-02-2011, 16:40 door Bitwiper
Wat een onzin. Wat gaat er precies mis waardoor het bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit Wouter Stol kennelijk niet lukt om de politie de noodzakelijke vaardigheden bij te brengen?
06-02-2011, 16:46 door Syzygy
De Burger hoeft de Cybercrime niet te bestrijden.
Wat verwacht de man dan van de burger, een contra hack, een opsporing van een dader en een inval met een voorhamer ??

We kunnen ons wel weren tegen aanvallen.

Verder moet de Pliesie maar de wet handhaven en de boeven opsporen (daar betaal ik tenslotte belasting voor)

Stel je voor dat ik het werk van de Pliesie ga doen, te gek voor woorden.
Nog gekker wordt het als de Pliesie zich dan geroepen voelt om mijn werk te gaan doen.

Toch nog even proberen ..... nee die pet past niet ;-)
06-02-2011, 19:44 door Anoniem
Door Syzygy: De Burger hoeft de Cybercrime niet te bestrijden.

Collectief heeft de maatschappij ook de verantwoordelijkheid voor een veilige omgeving, wat niet volledig kan worden uitbesteedt of afgeschoven op politie.
06-02-2011, 20:13 door Skizmo
grappig... de burgers ZIJN de cybercrime. Moeten we onszelf gaan bestrijden ?
06-02-2011, 21:21 door Anoniem
Wat een ongeloofelijk domme uitspraak. Als de burger zelf cybercrime moet bestrijden, en politie minder, dan wordt het gat dat nu als probleem wordt gezien alleen maar groter. Dan kunnen we pas echt leuk dollen met de politie, in vergelijking met "de burger" wordt een agent dan echt een domme bonnenschrijver.

Een agent hoort een beetje indruk te wekken, en een beetje respect af te dwingen. Dat doen ze steeds minder, en dit helpt nou ook niet echt. Jammer.

Aan de andere kant vindt de regering het wel "leuk" om al onze gegevens op te slaan, zodat ze fijn controle houden over de onderdanen, en gegevens links en rechts kunnen lekken omdat ze niet om weten te gaan met wachtwoorden, laat staan beveiligings technieken.

Wat leven we toch in een prachtig land. Not.
06-02-2011, 22:31 door ej__
Door Anoniem:
Door Syzygy: De Burger hoeft de Cybercrime niet te bestrijden.

Collectief heeft de maatschappij ook de verantwoordelijkheid voor een veilige omgeving, wat niet volledig kan worden uitbesteedt of afgeschoven op politie.

Naief. Je vergeet dat de politie is aangesteld door diezelfde maatschappij met bijzondere bevoegdheden om juist dit te doen. Dan kun je de zaak niet afschuiven. Laten ze aub eens een keer wat gaan doen behalve navelstaren.
06-02-2011, 22:38 door ej__
Door Anoniem:
Door Syzygy: De Burger hoeft de Cybercrime niet te bestrijden.

Collectief heeft de maatschappij ook de verantwoordelijkheid voor een veilige omgeving, wat niet volledig kan worden uitbesteedt of afgeschoven op politie.

Naief. Je vergeet dat de politie is aangesteld door diezelfde maatschappij met bijzondere bevoegdheden om juist dit te doen. Dan kun je de zaak niet afschuiven. Laten ze aub eens een keer wat gaan doen behalve navelstaren.
07-02-2011, 07:16 door WhizzMan
Laat ze dan eens beginnen met die politiestaat die ze nu aan het opbouwen zijn af te breken. Het CIOT op slot behalve voor Officieren van Justitie en geen bewaarplicht van GSM-gegevens en data bij ISPS meer, tenzij er voor die persoon een gerechterlijk bevel is en niet opslaan van alle cameragegevens bij openbare wegen.
07-02-2011, 07:33 door Syzygy
Door Anoniem:
Door Syzygy: De Burger hoeft de Cybercrime niet te bestrijden.

Collectief heeft de maatschappij ook de verantwoordelijkheid voor een veilige omgeving, wat niet volledig kan worden uitbesteedt of afgeschoven op politie.

Ik zie al stevige reacties op jouw reactie en kan het daar alleen maar mee eens zijn

Natuurlijk hebben wij als burgers een bepaalde verantwoording maar die stopt bij het voorkomen van Cybercrime door verstandig om te gaan met automatisering. Als het kwaad geschied is (of op voorhand al) is het NIET de bedoeling dat wij persoonlijk op jacht gaan naar Cyberterroristen en ander digitaal gepeupel..
07-02-2011, 10:51 door Dev_Null
Krijg hier een beetje WOII Nazie survailaince gevoelens bij de inhoud van dit bericht.
De lokale machthebbers lukt het (blijkbaar) niet om het zelf te doen, dus gaan ze het volk - wat ze willen massaal willen censuren en onderdrukken - maar tegen elkaar opzetten. Lijkt Egypte wel, waar voorstanders en tegenstanders van het huidige regime bewust tegen elkaar opgezet worden, zodat de zittende president weer buiten schot blijft.

Ik vraag me af hoe "bijzonder hoogleraar Politiestudies Stol" dit ziet gaan gebeuren?....
Iedere burger (of ingehuurde medewerkers bij alle lokale internet service provides) die de politie uit zichzelf op de hoogte houden via een "afwijkend surfgedrag amber allert?" aan de KLPD??

Mijn mening hierover is de volgende:
Als je zo nodig "de rechtshandhaver wilt uithangen in cyberspace"...
- stop met het uitkramen van dit soort onzin,
- neem je eigen verantwoordelijkheid,
- lobby je noodzakelijke politie budget ergens vandaan,
- begin met het opleiden van je eigen mensen op,
en doe je werk zelf eens goed.

Of....

Bemoei je - als politie - niet met zaken waar je geen verstand van kunt hebben, en je achterstand in aangiftes afwerken. Jullie hebben - intern bij de politie - nog werk zat liggen geloof ik. Ga eens werken voor je salaris van onze belastingcenten. Hoog tijd dat Minister Opstelten dit clubje eens goed schoon veegt tot op de bodem.

Aangifte doen bij de politie is zinloos:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/06/bewijs_aangifte_doen_bij_polit.html

Groot gedeelte van de aangifte blijft liggen:
http://nos.nl/artikel/161567-groot-deel-aangiften-blijft-liggen.html
07-02-2011, 11:06 door Anoniem
Ik denk dat je het in perspectief moet zien niet iedere agent hoeft computerexpert te zijn,maar ik denk dat het wel verstandig dat elke politie eenheid/bureau een paar experts op dit gebied in huis heeft.
En voor de hele ingewikkelde gecompliceerde zaken kunnen ze altijd de hulp inroepen van experts van beveiling/hacking op computergebied.
Maar wat deze heer Stol probeert duidelijk te maken is denk ik dat burgers net als in het gewone burgerleven ook met tips en hulp kan geven bij moeilijke zaken.
Dat betekent echt niet dat wij hun werk moeten gaan doen maar wel dat wij kunnen helpen de samenleving veiliger te maken ook op cyberspace gebied.
Een voorbeeld als jij met afpersing of phishing te maken hebt gehad[bankzaken] dat dan wel te melden en niet voor je zelf houden zodat men een beter overzicht krijgt van zaken die online spelen[bedreigingen] en er eerder actie kan ondernemen.
Maar ook melding geven als je online gestalked word of als je kinderen via b.v. MSN of Hyves of Facebook benaderd worden
door pedo`s zodat de politie zijn werk beter en sneller kan uitvoeren.
Ik denk dat de heer Stol het zo bedoeld.
07-02-2011, 11:14 door Syzygy
@ Dev Null

Zo te lezen snap je inhoudelijk niets van de Politie en helemaal al niet op ICT gebied.
07-02-2011, 11:16 door Anoniem
Door ej__:
Door Anoniem:
Door Syzygy: De Burger hoeft de Cybercrime niet te bestrijden.

Collectief heeft de maatschappij ook de verantwoordelijkheid voor een veilige omgeving, wat niet volledig kan worden uitbesteedt of afgeschoven op politie.

Naief. Je vergeet dat de politie is aangesteld door diezelfde maatschappij met bijzondere bevoegdheden om juist dit te doen. Dan kun je de zaak niet afschuiven. Laten ze aub eens een keer wat gaan doen behalve navelstaren.
Nee, je hoeft niet altijd over bijzondere bevoegdheden te beschikken om cybercrime te kunnen bestrijden. Dienstenaanbieders kunnen het gebruikers veelal wel makkelijker maken om vervelende zaken te melden, zodat zij beter grip kunnen houden op het gebruik van hun dienst. In bijzondere gevallen kunnen dienstenaanbieders alsnog opsporingsdiensten inschakelen.

Opsporing is een bijzondere bevoegdheid die gewoon bij politie moet blijven.
07-02-2011, 11:23 door Anoniem
Door Syzygy:
Door Anoniem:
Door Syzygy: De Burger hoeft de Cybercrime niet te bestrijden.

Collectief heeft de maatschappij ook de verantwoordelijkheid voor een veilige omgeving, wat niet volledig kan worden uitbesteedt of afgeschoven op politie.

Ik zie al stevige reacties op jouw reactie en kan het daar alleen maar mee eens zijn
Natuurlijk hebben wij als burgers een bepaalde verantwoording maar die stopt bij het voorkomen van Cybercrime door verstandig om te gaan met automatisering. Als het kwaad geschied is (of op voorhand al) is het NIET de bedoeling dat wij persoonlijk op jacht gaan naar Cyberterroristen en ander digitaal gepeupel.. [/quote]Er is niet gezegd dat je boeven moet opsporen om cybercrime te kunnen bestrijden. Wat denk je dat bijvoorbeeld je spam- en malware filter(s) doen? Lijkt je dat een taak voor politie?
07-02-2011, 11:57 door Anoniem
"De Burger hoeft de Cybercrime niet te bestrijden. Wat verwacht de man dan van de burger, een contra hack, een opsporing van een dader en een inval met een voorhamer ??"

Open source intelligence welke vervolgens weer gebruikt kan worden door de politie om op de hoogte te blijven ? De burger moet natuurlijk niet gaan hacken, of mensen gaan arresteren ;)

Een mooi voorbeeld van zo'n samenwerking is een groep over cybercriminelen in Rusland op LinkedIn, welke door burgers wordt gevoed, maar waar ook tal van mensen uit de politieorganisatie in zitten :

Russian Cybercrime Group
http://www.linkedin.com/groups?mostPopular=&gid=2708813&trk=myg_ugrp_ovr
07-02-2011, 13:25 door Mysterio
Ik vind het een beetje een raar artikel met rare redeneringen en vergelijkingen. Eén van de belangrijkste taken van de Politie is het handhaven van de wet. Waarom zou je op een bepaald gebied de last hiervan bij burgers willen neerleggen? Stel dat we dit betrekken op vaartuigen en de Politie zou niet zo sterk zijn op het watergebied. Laten we dan de handhaving van de wetten en de bestrijding van degenen die daar lak aan hebben, bij de burgers liggen?

Dat zou betekenen dat de verantwoordelijkheid ook bij de burger zou liggen. Geen beleid, geen toezicht, geen maatstaf... anarchie. In het beste geval krijgen we dan burgers die aangesteld zijn door andere burgers om digitaal de wetten te handhaven. Trek ze een bijpassend uniformpje aan en je hebt je eigen verkapte vorm van burgerwacht weer terug.
07-02-2011, 13:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Een mooi voorbeeld van zo'n samenwerking is een groep over cybercriminelen in Rusland op LinkedIn, welke door burgers wordt gevoed, maar waar ook tal van mensen uit de politieorganisatie in zitten :

Russian Cybercrime Group
http://www.linkedin.com/groups?mostPopular=&gid=2708813&trk=myg_ugrp_ovr
Zijn dergelijke initiatieven niet te beperkt tot de eigen virtuele landsgrenzen?
07-02-2011, 13:41 door Anoniem
"Zijn dergelijke initiatieven niet te beperkt tot de eigen virtuele landsgrenzen?"

Hoe bedoel je dat, veel cybercrime is grensoverschrijdend ?
07-02-2011, 13:42 door Anoniem
Door Mysterio:
Dat zou betekenen dat de verantwoordelijkheid ook bij de burger zou liggen.
Burgers zijn mede verantwoordelijk.
Geen beleid, geen toezicht, geen maatstaf... anarchie.
Anarchie krijg je wanneer burgers zich niet verantwoordelijk voelen en er niemand in de buurt is die dat gevoel wel heeft.
07-02-2011, 14:04 door Anoniem
@ Mysterio :

"Ik vind het een beetje een raar artikel met rare redeneringen en vergelijkingen. Eén van de belangrijkste taken van de Politie is het handhaven van de wet. Waarom zou je op een bepaald gebied de last hiervan bij burgers willen neerleggen?"

Als je een inbraak opmerkt, dan bel je als burger toch ook de politie. Niemand zegt dat de burger de wet moet handhaven, maar de burgers beschikken wellicht over meer informatie dan de politie...
07-02-2011, 14:14 door Anoniem
Door Anoniem: "Zijn dergelijke initiatieven niet te beperkt tot de eigen virtuele landsgrenzen?"

Hoe bedoel je dat, veel cybercrime is grensoverschrijdend ?
- Cybercrime is grensoverschrijdend.
- Landsgrenzen zijn nonexistent. De wereld is één dorp, door de ogen van een cosmopoliet wel te verstaan.
07-02-2011, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem:
De wereld is één dorp, door de ogen van een cosmopoliet wel te verstaan.
Sterker, hoef je daar zelfs geen cosmopoliet voor te zijn. De website's die "Henk en Ingrid" bezoeken, hun e-mail, enzovoort kunnen zonder dat ze daar ook maar iets van merken aan de andere kant van de wereld gehost, in een ander administratief gebied dat geen Nederland heet. Nog los van het verkeer dat menig land kan doorkruisen. De dreigingen waar Henk en Ingrid bijvoorbeeld hun computer tegen moeten beschermen, zijn die uit de wereld.
Welke landsgrenzen?
26-02-2012, 18:34 door Anoniem
Waarom oeten burgers, die vaak niet dusdanig opgeleid zijn politietaken op zich nemen in het geval van cybercriminaliteit?

Dit ontgaat mij werkelijk.... Als ik merk dat er mensen via bijv het account van een van mijn msn-vrienden gaat zitten chtten met mij, terwijl ik dit niet verwacht..( ik denk dat ik met mijn msn-vriend chat)Weet ik toch niet wat ik moet doen of hoe te handelen? IK heb er geen verstand van, ik maak alleen maar gebruik van het medium....


Ik verwacht dus wel degelijk dat een overheidsinstantie zich gaat inzetten om zoveel mogelijk achter deze criminaliteit te komen en maatregelen treft. Ik kan toch geen " boeven" vangen??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.