image

Britse overheid doelwit gerichte spam-aanvallen

dinsdag 8 februari 2011, 12:29 door Job de Jong, 3 reacties

De Britse overheid is de afgelopen tijd meerdere malen doelwit geworden van spam-campagnes, waarbij onder andere defensiebedrijven werden aangevallen. Tijdens één van de aanvallen werd een variant van de welbekende Zeus Trojan gebruikt. Dit liet William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken weten tijdens een beveiligingsconferentie in München.

"De Engelse overheid was doelwit in deze aanvallen en een groot aantal e-mails zag kans onze filters te omzeilen", aldus Hague over de aanvallen van afgelopen december. "Onze experts zijn er in geslaagd de infectie te verhelpen, maar dit soort geavanceerde aanvallen komen steeds vaker voor.

Zeus
Bij de aanvallen die in december plaatsvonden deed de spam zich voor als een bericht afkomstig van het Amerikaanse Witte Huis. Ambtenaren die de link openden, werden naar een website doorgestuurd die een variant van de Zeus Trojan downloadde. Hoeveel computers hierdoor besmet zijn geraakt is onbekend.

Vorig jaar vond er ook een gerichte aanval op Britse defensiebedrijven plaats. Een kwaadaardig bestand dat zich voordeed als een rapport over een nucleaire Trident raket, werd naar een defensiebedrijf gestuurd door iemand die zich voordeed als werknemer van een ander defensiebedrijf. De e-mail werd onderschept, maar had volgens Hague als doel het stelen van de "gevoeligste defensiegeheimen".

Reacties (3)
08-02-2011, 13:32 door Anoniem
Zulke targeted attacks doen zich dagelijks voor. Dit is een doelgerichte malware aanval, geen spam.
08-02-2011, 13:53 door 0101
Je zou denken dat ze iets geleerd hadden van de Aurora aanval op Google. Maar nee, ze blijven gewoon IE6 gebruiken...
overheid + ICT = FAIL
08-02-2011, 17:07 door Damiaen
Dit heet spear phishing.

http://searchsecurity.techtarget.com/sDefinition/0,,sid14_gci1134829,00.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.