image

"Certificeringen onmisbaar voor IT'er"

dinsdag 8 februari 2011, 10:46 door Redactie, 47 reacties

Certificeringen worden steeds belangrijker voor IT'ers nu het baanaanbod weer aantrekt, zo stelt de Computing Technology Industry Association (CompTIA). "Professionele certificeringen worden al door HR-managers als een hoogwaardige validatie van IT-vaardigheden gezien." Uit onderzoek van CompTIA blijkt dat 64% van de HR-managers een certificering als zeer belangrijke graadmeter beschouwt voor wat iemand kan. Tachtig procent denkt verder dat IT-certificeringen de komende twee jaar in nut en waarde zullen toenemen.

Volgens CompTIA is de waarde van certificeringen te vergroten als die duidelijk maken wat de certificering inhoudt en of dit eenvoudig te verifiëren is. Zo'n veertig procent van de bedrijven vindt het lastig om de gegevens van een sollicitant te controleren. Het belangrijkste voor HR-managers bij het bepalen van sollicitanten is nog altijd ervaring, track record en prestaties. Hierna komen opleiding en certificeringen.

"Vanuit het perspectief van de werkgever, hebben IT-certificeringen als voordeel dat ze valideren dat iemand nieuwe of complexe technologieën kan begrijpen, hogere productiviteit biedt en meer inzicht heeft om problemen op te lossen", aldus vice president Tim Herbert.

Reacties (47)
08-02-2011, 11:00 door Anoniem
En daarom adviseren wij van WC-eend: WC-eend!
08-02-2011, 11:19 door Anoniem
If you think education is expensive, try ignorance.
08-02-2011, 11:21 door N4ppy
"Vanuit het perspectief van de werkgever, hebben IT-certificeringen als voordeel dat ze valideren dat iemand nieuwe of complexe technologieën kan begrijpen, hogere productiviteit biedt en meer inzicht heeft om problemen op te lossen",
Dus iemand die lui is die wordt ineens niet meer lui als hij een certificaat heeft van cisco of ms of ....? ;)
08-02-2011, 11:24 door SirDice
Certificeringen worden steeds belangrijker voor IT'ers nu het baanaanbod weer aantrekt, zo stelt de Computing Technology Industry Association (CompTIA).
Ik denk dat die 20 jaar ervaring op m'n CV heel wat meer impact heeft dan een paar certificaatjes.
08-02-2011, 11:29 door Ed Dekker
En waar kunnen wie certificaatjes halen? Raad eens?
WC-eend, iemand? ;-)
08-02-2011, 11:38 door Securitate
certificeringen zijn een circus voor domme wankers.
hele jaar door op cursus, wie gaat dat betalen?
jammer dat die HR dokterhannesen niet worden wegbezuinigd, nutteloos volk.
hoezo Hoog Rendement, heb van mijn ketel meer plezier.
alsof je tegen een webbot zit te lullen.
08-02-2011, 11:43 door WhizzMan
Vooral in de Detachering werkt het vaak wel zo. Ook als je bij bepaalde (grote) werkgevers solliciteert, zal daar naar gekeken worden. Luie mensen halen over het algemeen minder (goede) certificaten, dus je pakt ze er toch wel tussenuit op die manier.
08-02-2011, 11:44 door Walter
@SirDice: Daar ben ik het voor een groot gedeelte mee eens. Helaas zijn er ook mensen die 20 jaar ervaring hebben, maar dan zijn vergeten om door te ontwikkelen en daardoor in de (laten we het eventjes een naampje geven) NT4 periode zijn blijven hangen.
Natuurlijk preekt CompTIA hier voor eigen parochie (of spelen ze WC eend), maar certificeringen zijn wel een graadmeter.
Ik heb ondertussen een redelijke ervaring opgedaan (5 jaar systeembeheer, 2 jaar werkplekbeheer en daarvoor nog eens 6 jaar servicedesk), maar ondertussen ben ik ook blijven studeren.
Ik heb dus in die periode een aardig rijtje certificaten behaald (zonder de proefexamens uit mijn hoofd te leren).

Praktijkervaring is absoluut belangrijk, maar ik ken een redelijk aantal mensen die > 5 jaar systeembeheerder zijn geweest bij bedrijf A. Vervolgens hebben ze gesolliciteerd bij bedrijf B waar ze op basis van alleen de praktijkervaring zijn aangenomen, waarna ze enorm door de mand zijn gevallen.
Andersom is ook het geval: Ik ken ook een aantal mensen die een enorme bult certificaten hebben gehaald. Ook deze mensen zijn door de mand gevallen, want ze bleken alleen de theoretische kennis te hebben.

Eén van de twee hebben is tegenwoordig niet altijd meer afdoende. Juist de combinatie van praktijkervaring en behaalde certificaten geeft voor een manager aan dat iemand niet alleen de werkervaring heeft, maar ook het theoretische inzicht.
08-02-2011, 11:55 door SirDice
Door Walter: @SirDice: Daar ben ik het voor een groot gedeelte mee eens. Helaas zijn er ook mensen die 20 jaar ervaring hebben, maar dan zijn vergeten om door te ontwikkelen en daardoor in de (laten we het eventjes een naampje geven) NT4 periode zijn blijven hangen.
Mee eens maar dat kun je vrij eenvoudig zien door te kijken welke ervaring men heeft. Iemand die al 20 jaar op een helpdesk zit heeft natuurlijk andere kwalificaties dan iemand die in die periode eerste, tweede en derde lijns support heeft doorlopen.
08-02-2011, 11:56 door Walter
Door SirDice:
Mee eens maar dat kun je vrij eenvoudig zien door te kijken welke ervaring men heeft. Iemand die al 20 jaar op een helpdesk zit heeft natuurlijk andere kwalificaties dan iemand die in die periode eeste, tweede en derde lijns support heeft gedaan.
Ook als iemand in die 20 jaar al 15 jaar op dezelfde 3e lijn beheerklus zit?
Dan zie je alleen dat de beste man geen ambitie heeft om verder te groeien naar een andere functie dan die 3e lijns medewerker.
08-02-2011, 12:01 door Securitate
het lijkt alsof je tegenwoordig alleen op cursus nieuwe dingetjes ken leren.
wat dacht je van een boek, voldoende opensource info beschikbaar, en dan gewoon ouwerwets zelf knutselen.
zelf ontdekken werkt het beste om te verdiepen.
sommige dingen uit het verleden worden nu vergeten in de voorverpakte plastik maatschappij.
sorry, ben ouwe lul.
gefeliciteerd met je certificaten.
08-02-2011, 12:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2011, 12:15 door Anoniem
Door SirDice:
Certificeringen worden steeds belangrijker voor IT'ers nu het baanaanbod weer aantrekt, zo stelt de Computing Technology Industry Association (CompTIA).
Ik denk dat die 20 jaar ervaring op m'n CV heel wat meer impact heeft dan een paar certificaatjes.

Dunno. Twintig jaar een stoel warmhouden zegt ook niet zo veel.
Als je lang genoeg rondgelopen hebt zul je zeker ook mensen tegengekomen zijn die ook een behoorlijk aantal jaren ervaring (of in elk geval jaren aanwezigheid) op hun CV kunnen zetten bij een of meer bedrijven, en waar je toch niks aan hebt.

En ja, soms kom je ook mensen tegen met een diploma of certificaat die niet zo veel kunnen. (InHolland...).

Persoonlijk ben ik altijd wel wat skeptisch als mensen wel claimen veel te kunnen maar dan nooit de moeite nemen om ook "even dat papiertje" erbij te halen, wat met hun o zo grote kennis en geclaimde praktijk ervaring toch een inkoppertje zou moeten zijn.
Er is zeker wel een aantal certificaties die vrij netjes "echte" kennis testen (geen geneuzel met marketing van de vendor) en voor iemand die de kennis al heeft dan ook simpel te halen.
Ik ken best een aantal mensen met weinig papieren maar die wel veel kunnen, maar de groep die wat schamper doet over 'papiertjes' terwijl ze gewoon ook weinig presteren is een stuk groter.

Ik kan me in elk geval goed verstellen dat de in het artikel genoemde HR managers best waarde hechten aan certificaties.
08-02-2011, 12:24 door RichieB
Wat je in Nederland veel ziet is dat er puur op wordt afgegaan op wat er op het CV staat. Helaas is niet iedereen 100% eerlijk en staan daar dingen op die gewoon niet waar zijn. Opleiding gedaan die relevant is voor de functie? Laat je cijferlijst maar zien. Certificaatjes gehaald? Neem ze maar mee. Mooie referenties? Mogen we die bellen?

Het aller, aller, aller belangrijkste is gewoon de sollicitanten stevig aan de tand voelen tijdens het sollicitatiegesprek. Meestal stel ik dan de technische inhoudelijke vragen, en luistert een manager mee die let op de houding, persoonlijkheid, etc. Samen kunnen we dan goed inschatten of iemand geschikt is. Het CV gebruik je eigenlijk alleen in de selectie van welke personen je uit wilt nodigen.
08-02-2011, 12:46 door Anoniem
Certificering in de vorm van 'Volgende' klikkers zeker.

HR-managers zouden zelf aan certificering moeten doen; dan zijn ze beter in staat om in een paar gesprekken de plus- en minpunten van een sollicitant te bepalen.
08-02-2011, 13:17 door Anoniem
Met CompTIA certificeringen maak je erg weinig indruk. Dat certificeringen belangrijk zijn, is zonder meer waar.
08-02-2011, 13:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2011, 13:48 door SirDice
Door Krakatau:
Door WhizzMan: Vooral in de Detachering werkt het vaak wel zo. Ook als je bij bepaalde (grote) werkgevers solliciteert, zal daar naar gekeken worden. Luie mensen halen over het algemeen minder (goede) certificaten, dus je pakt ze er toch wel tussenuit op die manier.
Een goede programmeur is vaak lui...
Een goede beheerder ook. Want die zorgt dat'ie z'n zaakjes goed voor elkaar heeft, dan hoeft'ie niet zo veel meer te doen.
08-02-2011, 13:49 door Anoniem
Door WhizzMan: Vooral in de Detachering werkt het vaak wel zo. Ook als je bij bepaalde (grote) werkgevers solliciteert, zal daar naar gekeken worden. Luie mensen halen over het algemeen minder (goede) certificaten, dus je pakt ze er toch wel tussenuit op die manier.

Het is vooral in de detachering dat de slechtere meer certificaten hebben. Die hebben namelijk tijd genoeg om die te halen als ze op de bank zitten.
08-02-2011, 13:50 door Anoniem
Certificeringen zijn vaak onzin. Er zijn veel te veel certificeringen die allerlei theoretische kennis testen (heb je het boekje gelezen en weet je de auteur goed na te praten). Veelal ook opgezet naar de waan / hype van het moment.

Helaas testen heel weining certificeringen de daadwerkelijke kwaliteit van de vaardigheid betreffende het toepassen van de kennis. Vaak ook omdat de instructeurs, met name in de infobeveilingsbranche, vaak beperkte ervaring hebben. Veelal is dergelijke ervaring dan ook vaak bij een beperkte set organisaties.

De certificering is verder inderdaad vaak een leuke cash cow voor clubs als ISC2 en soort gelijke organisaties. Veel ego gedoe en verder weinig inhoudelijke bleeding edge procesmatige of technische kennis. Bijvoorbeeld verschillende CISSP-ers die ik heb gesproken waren na enkele jaren van afdragen het wel beu. Men vond er betrekkelijk weinig voor terug komen. Clubs als NOREA en ISC2 zijn uiteraard wel leuke netwerk clubjes.

Als puntje bij paaltje komt is trouwens de persoonlijke houding toch het meest bepalend voor de kwaliteit die je in huis haalt. Certificeringen zijn daarbij eerder een indicatie van de lobby capaciteit van een persoon voor het ritselen van trainingen c.q. de bereidwilligheid van een organsatie om deze te betalen dan een indicator van echte capaciteiten en arbeidsethos van de persoon.

The proof of the pudding is in the eating. Mooie menukaarten zijn leuk maar de kwaliteit van de kok bepaalt de smaak.

My two cents...
08-02-2011, 13:50 door musiman
Als IT Trainer mag ik zeggen dat certificeren inderdaad belangrijk is. Zoals hierboven al vaak gezegd is moet je uiteraard behalve theoretische kennis ook voldoende praktijkervaring en inzicht hebben. Dit neemt echter niet weg dat er door (bijvoorbeeld) een toekomstige werkgever op de één of andere manier een eerste schifting van cv's gemaakt moet worden. Het is ondoenlijk om alle sollicitanten voor een gesprek uit te nodigen. En 20 jaar ervaring zonder certificeringen zegt m.i. minder dan 20 jaar ervaring MET de nodige certificeringen.

Certificeringen laten een aantal kanten van een sollicitant zien: kennis, leervermogen, leergierigheid, ambitie.

Op dit moment heb ik zeer regelmatig IT'ers in mijn trainingen die door hun werkgever gedwongen worden een nieuwe uitdaging te zoeken. En met name de deelnemers die geen tot weinig IT-gerelateerde certificaten hebben knijpen 'm behoorlijk. Zij merken dat ze heel moeilijk bij bedrijven binnen komen voor een eerste gesprek. Het gebrek aan certificaten zegt niet direct iets over de kwalificaties van zo'n persoon, maar het geldt wel als graadmeter bij de eerste selectie waardoor zo'n persoon, hoe goed hij/zij ook moge zijn, grote moeite heeft om op korte termijn een nieuwe baan te vinden.
08-02-2011, 13:52 door SirDice
Door Anoniem: Persoonlijk ben ik altijd wel wat skeptisch als mensen wel claimen veel te kunnen maar dan nooit de moeite nemen om ook "even dat papiertje" erbij te halen, wat met hun o zo grote kennis en geclaimde praktijk ervaring toch een inkoppertje zou moeten zijn.
Vanwege m'n AD/HD is dat een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Persoonlijk ben ik sceptisch tegenover mensen die uitsluitend en alleen naar een papiertje kijken en niet kijken wat ik bij welk bedrijf heb gedaan.
08-02-2011, 13:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2011, 13:58 door Preddie
wij van wc eend adviseren .......


Leuk dat zij vinden dat certificaten steeds belangrijker worden, wij als organisatie merken echter dat de waarde van certificaten steeds harder achteruit gaat, dan nog maar niet te spreken over de opleidingen van tegenwoordig (MBO/HBO) het niveau van die studenten is echt om te huilen (uitzonderingen daar gelaten)
08-02-2011, 14:09 door Anoniem
wtf??

Ervaring != Studeren


fail topic
08-02-2011, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door WhizzMan: Vooral in de Detachering werkt het vaak wel zo. Ook als je bij bepaalde (grote) werkgevers solliciteert, zal daar naar gekeken worden. Luie mensen halen over het algemeen minder (goede) certificaten, dus je pakt ze er toch wel tussenuit op die manier.

Het is vooral in de detachering dat de slechtere meer certificaten hebben. Die hebben namelijk tijd genoeg om die te halen als ze op de bank zitten.

Gek genoeg zie ik de meeste, en vooral serieuze/zware, certificaten bij mensen die nooit op de bank zitten. En moeten sommige bankzitters door HR nog erg hard geduwd worden om maar eens te beginnen aan een introductie certificaatje.
08-02-2011, 15:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2011, 15:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2011, 15:55 door Leejjon
Leren werken volgens bepaalde concepten zijn wel goed om te leren dmv cerfiticaten. Bijvoorbeeld OOP, als je jezelf leert programmeren is de kans best groot dat je code voor iedereen onleesbaar wordt doordat je zelf maar een structuur verzint om dingen overzichtelijk te houden. Die kan heel logisch zijn voor jezelf maar de kans is klein dat het voor anderen te begrijpen is. Maar als je weet wat OOP is betekent het ook weer niet dat je programma's kunt schrijven.
08-02-2011, 16:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2011, 18:25 door Syzygy
Ik ben het met Sir Dice eens.

Ervaring is belangrijker dan een certificaat.
Vaak zeggen die certificaten niet zo veel, tijdelijk even wat vragen en antwoorden uit je hoofd leren zoals de instantie het graag ziet (hetgeen wel eens indruist tegen de werkelijkheid c.q. praktijk)
Daarnaast wordt er in die cursussen alleen geleerd hoe het allemaal moet als alles GOED gaat.
Echter is onze kennis en vaardigheid juist noodzakelijk als het VERKEERD gaat.
Dan is het noodzakelijk dat je enige diepgaande kennis van de onderliggende materie kent maar ook inventief bent en daar komt ervaring dan weer om de hoek kijken want als je vaak problemen oplost leer je een product beter kennen en je leert foutoplossend denken.
08-02-2011, 18:53 door Dev_Null
Certificaties, diploma's prrfttt... als autodictacte icter met heel veel hands-on-keyboard wil ik er mijn r*** nog niet mee afvegen want wat bewijst het ? Helemaal geen f**k. Het is leuk om voor je werkgever mee te lopen pronken naar zijn klanten, maar when the real corporate shit hits the fan, waaien alle certificaten-tijgers ook mee het raam uit en kom het toch (weer) neer op de echte die-hard ICT-bikkels zoals de meesten hier, die in de praktijk zelf alle nodige ervaringen hebben opgedaan, spelerder of (white-hat)hackender wijs.

Het cerficatencircus is alleen leuk voor ... juist het certificaten circus.... Elkaar bezig houden met het verkopen van opleidingen en papiertjes. Als je inhoudelijk eens goed kijkt wat en hoe er kennis overgedragen worden... in mijn ogen bagger! met dt. Je word een bepaalde manier van denken gehersenspoeld die je moet kunnen reproduceren op een examen. Als je dat kun is het goed en krijg je je waardeloze stukje bedrukte boombast met ikea lijstje.

Dit "certificaat" geeft niemand geen enkele garantie dat:
- Je uberhaupt in staat bent het "geleerde" te snappen, te doorgronden
- Je de opgedane kennis kunt toepassin in de praktijk
- in staat ben te improviseren, met de grondbeginselen van je kennis, om de shit weer uit de fan te kunnen halen.

"Vanuit het perspectief van de werkgever, hebben IT-certificeringen als voordeel dat ze valideren.....
Daarnaast dit het wel of niet hebben van een bepaald certifcaat nog een ander doel....Het ISO-classificeren van "unieke mensen van vlees en bloed" als genummerd en gerubriceerd werkvee. Dit werkvee kan dan automatisch geclassificeerd en be/veroordelen op job-seekersboard, door "cv (loonslaven) handel". Tevens voedt id certificatiecircis de hokjesgeest van de mensen die op zoek zijn naar "iemand met de juiste certifacten"... Als je geen certifcaat hebt, lijk je dus niets te kunnen (binnen hun bekrompen mind-frame).. zielig.. zeer sneu.

Door dit certificaten label gedrag, raakt de menselijkheid nog verder uit deze industrietak, en leert men niet meer verder kijken naar de MENS achter de certificaten en het 3-delige grijs. De I-robot generatie werknemers...
08-02-2011, 20:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2011, 07:28 door Anoniem
Door Dev_Null: Certificaties, diploma's prrfttt... als autodictacte icter met heel veel hands-on-keyboard wil ik er mijn r*** nog niet mee afvegen want wat bewijst het ? Helemaal geen f**k. Het is leuk om voor je werkgever mee te lopen pronken naar zijn klanten, maar when the real corporate shit hits the fan, waaien alle certificaten-tijgers ook mee het raam uit en kom het toch (weer) neer op de echte die-hard ICT-bikkels zoals de meesten hier, die in de praktijk zelf alle nodige ervaringen hebben opgedaan, spelerder of (white-hat)hackender wijs.

Het cerficatencircus is alleen leuk voor ... juist het certificaten circus.... Elkaar bezig houden met het verkopen van opleidingen en papiertjes. Als je inhoudelijk eens goed kijkt wat en hoe er kennis overgedragen worden... in mijn ogen bagger! met dt. Je word een bepaalde manier van denken gehersenspoeld die je moet kunnen reproduceren op een examen. Als je dat kun is het goed en krijg je je waardeloze stukje bedrukte boombast met ikea lijstje.

Dit "certificaat" geeft niemand geen enkele garantie dat:
- Je uberhaupt in staat bent het "geleerde" te snappen, te doorgronden
- Je de opgedane kennis kunt toepassin in de praktijk
- in staat ben te improviseren, met de grondbeginselen van je kennis, om de shit weer uit de fan te kunnen halen.

"Vanuit het perspectief van de werkgever, hebben IT-certificeringen als voordeel dat ze valideren.....
Daarnaast dit het wel of niet hebben van een bepaald certifcaat nog een ander doel....Het ISO-classificeren van "unieke mensen van vlees en bloed" als genummerd en gerubriceerd werkvee. Dit werkvee kan dan automatisch geclassificeerd en be/veroordelen op job-seekersboard, door "cv (loonslaven) handel". Tevens voedt id certificatiecircis de hokjesgeest van de mensen die op zoek zijn naar "iemand met de juiste certifacten"... Als je geen certifcaat hebt, lijk je dus niets te kunnen (binnen hun bekrompen mind-frame).. zielig.. zeer sneu.

Door dit certificaten label gedrag, raakt de menselijkheid nog verder uit deze industrietak, en leert men niet meer verder kijken naar de MENS achter de certificaten en het 3-delige grijs. De I-robot generatie werknemers...
Niet zo zeuren T.C
09-02-2011, 08:31 door Anoniem
Niet alle certificaten zijn gelijk; de certificaten die je kunt halen door een 'brain dump' te stampen zijn niks waard, dit in tegenstelling tot certificaten die je alleen kunt halen omdat je de bijbehorende ervaring hebt. Als je de materie echt beheerst dan moet je ook in staat zijn om veel vragen in een korte tijd goed te beantwoorden/uit te voeren en minsten 82% score te halen.
Ik ben nog nooit een CCIE-er tegengekomen die alleen boekjes heeft gelezen.
Een vakman heeft goede theoretische kennis, heeft praktische ervaring, staat boven de materie en kan deze dan moeiteloos uitvoeren.

Oh, oh.... ik heb iets gunstig over Cisco gezegd..... als dat maar goed afloopt.
09-02-2011, 08:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2011, 08:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2011, 08:58 door Anoniem
Als old school whitehad haxor ( hacktic tijd) heb ik alle ontwikkelingen mee gemaakt. Ik weet meer dan al die instructeurs die een cursusje hebben gemaakt van een uitreksel uit hacking exposed. Moet ik nou echt een certificaat gaan halen uitgegeven door mensen die stelselmatig ver onder mijn niveau opereren?

Het begint een beetje te lijken op het compliance circus. De boekhouders komen binnen certificeren de hele boel en een week later is men alsnog gehackt. Het is en blijft een leuke cashcow maar het heeft geen moer te maken met een werkende beveiliging. Het is domweg het afvinken van legal liability. Daarbij hebben de cursustijgers ook bedacht dat je dan gecertificeerde mensen in dienst moet hebben. Nou ik ken er best wel wat die "security expert" zijn met certificering. En ze worden van de weg geveegd door de eerste de beste script kiddie met wat keyboard ervaring omdat ze domweg GEEN ECHTE kennis hebben.

Ik kan 10 boeken lezen over autoracen maar dat maakt me nog geen coureur. Waarom zou het in de ICT wereld dan ineens wel kunnen?....
09-02-2011, 11:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2011, 12:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2011, 12:10 door Anoniem
Als ik bovenstaande reacties lees, dan is het dus onmogelijk om een carrière te beginnen.
Je hebt geen werkervaring dus krijg je geen werk.
En certificaten halen heeft geen zin omdat je geen werkervaring hebt..... ;-(
Erg bemoedigend is dit niet voor diegene die willen omscholen en geen afgeronde HBO-IT opleiding hebben.
09-02-2011, 14:52 door Dev_Null
Erg bemoedigend is dit niet voor diegene die willen omscholen en geen afgeronde HBO-IT opleiding hebben.
Tip?
1. Je kunt ook eens kontakt opnemen met Kenniscentrum Ecabo.
Zij zijn al jaren bezig om - vooral het MBO - te voorzien van dit soort waardevolle certificeringen tijdens schooltijd.
Website - http://www.ecabo.nl/

2. Ga eens rondkijken naar "staats-opleidingen" waarbij je - tijdens schooltijd - door de industrie erkende (lees geen micro$oft bagger) certificaten kunt halen waarbij ook inhoudelijke kennis getest word tijdens je examen. Anders zit je eerst 4 jaar in de schoolbanken en heb je na 4 jaar nog niets nuttigs van waarde op de werkvloer van het bedrijfsleven ;-) Een paar goede voorbeelden hiervan zijn:
Cisco Opleidingen - http://www.cisco.com/web/NL/opleidingen/index.html
Linux Professional Institute Certification (LPIC) program - http://www.lpi.org/certification

Weet iemand not meer voorbeelden van echt waardevoller opleidingen / certificaten?
09-02-2011, 19:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2011, 23:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-02-2011, 13:43 door PeterB
Certificeringen zijn en blijven een wassen neus. Ze zijn vergelijkbaar met de jaarlijkse APK Keuring en daar heb ik dan nog meer vertrouwen in dan in een domme certificering. Een voorbeeld.

Enkele jaren geleden werkte ik als onsite printermonteur en moest naar een studentehuis in Delft.
Daar aangekomen werdt ik naar een A3 printer gedirigeerd op een zolderkamer alwaar een student vorstelijk uit zijn neus zat te peuteren...letterlijk.

Hij Zei: " Printer doet het niet, heb em aangezet, maar komt alleen leeg ( blanco ) papier uit"

Een klein onderzoekje leerde dat de statusleds van de inkt cartridge brandde en dat de inkt op was.
" Ja dat lampje brand al een week of 3 "

Goed, cartridge vervangen en voila, meneer kon weer printen.

Toen ik heb vroeg een proefprintje te maken vanaf zijn PC, zag ik een hele verzameling MCSE certificeringen.
Hij had ook de bekende MCSE speldjes in een bakje liggen, waren er heel veel. Omdat ik zelf ook daarmee bezig was vroeg ik hem hoe ver hij was. Hij zei mij toen

" Och die dingen., da's makkelijk, heb fotografisch geheugen, dus ik lees het boek, doe het examen, zonder een pc aan te raken..."

Dat laatste bleek wel te kloppen, want een eenvoudige testpagina voor zijn printer kon meneer niet uitdraaien.

Kortom, gaaf mij maar 10 keer een vent met ervaring en zonder papieren, dan 1 keer een vent met papieren maar zonder ervaring.

Jammer dat de werkgevers van Nederland dit zo niet inzien.
10-02-2011, 15:46 door Anoniem
Cisco certifceringen? Hmmm, ik ken iemand die op zijn 40ste met (heel) veel inzet 3 ccna certificaten heeft gehaald,zijn eigen lab heeft met 6 routers, 3 L3 switches en een asa, de nieuwe route module op zak heeft, kan alles op CCNP niveau configureren (inclusief IPT en Security) en niet eens wordt uitgenodigd voor een interview. Is bereid onderaan te beginnen, zelfs stage. Maakt allemaal niks uit.
Eerste contact altijd prima, en als ze erachter komen wat zijn leeftijd is dan wordt hij niet eens meer terug gebeld.
40? you are dead.
10-02-2011, 20:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.