image

Zoekmachine Ixquick krijgt Europees privacykeurmerk

donderdag 10 februari 2011, 13:10 door Redactie, 5 reacties

De Nederlandse meta-zoekmachine Ixquick heeft van stichting EuroPriSe het Europese privacykeurmerk ontvangen. De zoekmachine gebruikt verschillende technieken om gegevensopslag te minimaliseren en te versleutelen. Zo worden IP-adressen niet in de logbestanden opgeslagen. Alle andere soorten informatie, zoals taal en browser, worden niet als persoonsgegevens gezien, maar worden wel binnen veertien dagen verwijderd.

Daarnaast ontvangen betrokken derde partijen, zoals zoekmachine providers en adverteerders, geen informatie waarmee ze Ixquick-gebruikers kunnen identificeren. Daarnaast geldt dit ook voor websites die via de Ixquick proxy bezocht worden. Ixquick cachet afbeeldingen, video's en webpagina's voor de proxy, maar de inhoud van de cache wordt na een uur automatisch verwijderd.

Als laatste zijn de Ixquick-servers zo ingesteld dat HTTP requests over HTTPS lopen en de zoekmachine de POST methode in plaats van de GET methode gebruikt. Bij het openen van een zoekresultaat, wordt de zoekopdracht niet aan de bezochte website meegegeven.

Privacy
70 tot 80% van de informatie op het internet wordt gevonden via zoekmachines. Handig bij het zoeken naar allerlei onderwerpen, maar een zoekmachine onthult ook allerlei persoonlijke informatie en laat datasporen achter, zo laat EuroPrise weten. Ixquick ontving het privacykeurmerk voor het eerst in 2008. Dit moet echter steeds verlengd worden.

"Door simpelweg zoekopdrachten aan elkaar te koppen zijn gebruikers te identificeren. Deze informatie is te gebruiken voor profilering en om iemand zijn kredietwaardigheid te bepalen. Iedereen die niet wil worden gevolgd tijdens het zoeken, moet een privacyvriendelijke dienst zoals Ixquick gebruiken", aldus de Europese stichting.

Reacties (5)
10-02-2011, 13:44 door quikfit
Da's mooi ;-)
10-02-2011, 13:55 door Anoniem
Mooi dat is waarom ik jaren geleden al overgestapt ben op Ixquick en Google gedumpt hebt.
Over het algemeen zijn de zoekresultaten goed bij Ixquick en ook snel.
Google gebruik ik zelden alleen Google maps soms.
Ik wil wel stellen dat op zich Google een uitstekende zoekmachine is alleen hun privacybeleid is klote.
En de zoekresultaten willen nog wel eens naar malafide websites doorverwijzen[vooral in het verleden]
En doordat ze Doubleclick hebben overgenomen en Google Analytics hebben ontworpen weten ze wel verdomd veel van miljoenen surfers.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Analytics
Als je de Ghostery plugin geinstalleerd hebt zie pas hoe vaak/veel Google analytics overal in verweven is.
10-02-2011, 21:46 door cyberpunk
Ik blijf gewoon Scroogle en Fx met GoogleSharing gebruiken hoor...
10-02-2011, 21:48 door wizzkizz
Startingpage.com is Ixquick met het goede van Google! Die gebruik ik altijd, de resultaten zijn altijd goed te noemen. Vaak beter van met de metazoekmachine van Ixquick.com.
11-02-2011, 21:22 door Anoniem
Duckduckgo.com is ook erg fijn, en ze hebben ook een duidelijk privacybeleid, echter nog geen "officieel" keurmerk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.