image

Verschillende platformen drijven Cybercriminelen in het nauw

maandag 21 februari 2011, 12:07 door Redactie, 5 reacties

Bedrijven die met Windows werken zijn de komende tien jaar vaker doelwit van Cybercriminelen. Dit beweert Kaspersky Lab in haar 'Cybercrime Outlook 2020' rapport. Het Russische bedrijf ziet door de toename van verschillende besturingssystemen een probleem voor cybercriminelen ontstaan. De verscheidenheid van besturingssystemen maakt het voor criminelen onmogelijk om voor alle platformen kwaadaardige code te schrijven. Dit geeft hen volgens Kaspersky twee mogelijkheden: óf meerdere besturingssystemen aanvallen, waarmee controle over veel verschillende apparaten verkregen wordt, óf het aanvallen van bedrijven die Windows blijven draaien. De tweede optie lijkt aannemelijker, aldus het rapport.

Volgens Kaspersky zijn cybercriminelen anno 2020 in twee groepen in te delen. Een eerste groep zal zich specialiseren in het aanvallen van bedrijven. Ze houden zich bezig met bedrijfsspionage, databasediefstal en het op verzoek vernielen van reputaties. De tweede groep zal zich bezig houden met zaken die het dagelijks leven beïnvloedden, zoals het hacken van transportsystemen. Deze nieuwe generatie cybercriminelen zal geld verdienen door gratis gebruik te maken van dergelijke systemen en klantinformatie aan te passen of te verwijderen.

De tools en technologie die vandaag de dag de communicatie mogelijk maken zullen de komende jaren drastisch veranderen. Dataverbruik zal explosief toenemen en communicatie via het internet met behulp van het toetsenbord behoort tot iets dat alleen nog in oude films voorkomt. Dit betekent dat ook spammers nieuwe manieren zullen moeten vinden om de ongewenste berichten af te leveren. Kaspersky denkt dan ook dat spammers zich zullen richten op mobiele apparaten in plaats van desktops.

Het bekende credo "kennis is macht" zal volgens Kaspersky relevanter dan ooit worden. Het verzamelen van informatie, in de breedste zin van het woord, zal de belangrijkste drijfveer voor cybercriminelen zijn. Het vraagstuk "hoe beschermen we onze privacy" zal de komende 10 jaar dan ook een van de belangrijkste issues worden.

Reacties (5)
21-02-2011, 12:26 door Syzygy
Nou laat ik dan even lekker dwars doen.

Ik denk dat de tijd is aangebroken dat Linux onder vuur komt te staan en wel hierom:

Binnen het globale Hosting gebeuren is Linux een gevestigde naam geworden, reden hiervoor is dat het gratis is, hostingprijzen staan zeer onder druk en Linux is tot nu toe veilig. Omdat de populariteit van Linux in het Serversegment nog steeds groeiende is, zullen ook Malware schrijvers zich moeten gaan concentreren op dit OS om te differentiëren en hun toekomst te garanderen (want ik zie het gewoon als business)
21-02-2011, 12:44 door Anoniem
Ik ben het eens met de reactie hierboven, gelukkig kan er vanuit de Linux community (hopelijk) sneller gereageerd worden op nieuwe lekken/gaten in de beveiliging.
Als het opensource voordeel dan goed uitpakt zou dit weer positief zijn voor Linux ten opzichte van Microsoft die lekken vaak lang ongepatched laat.
21-02-2011, 13:35 door Anoniem
Door Syzygy: Nou laat ik dan even lekker dwars doen.

Ik denk dat de tijd is aangebroken dat Linux onder vuur komt te staan en wel hierom:

Binnen het globale Hosting gebeuren is Linux een gevestigde naam geworden

Hoezo geworden? Linux is vanaf het begin de krachtbron geweest in het "globale hosting gebeuren".


reden hiervoor is dat het gratis is, hostingprijzen staan zeer onder druk

Waar haal je vandaan dat Linux gratis is, en dat dit de reden was/is voor het gebruik binnen het "globale hosting gebeuren"? Veel grote partijen kochten hun linux distributies gewoon in via RH of SuSe namelijk. Een veel betere reden voor de alomaanwezigheid van Linux in datacenters is dat het simpelweg mijlenver op de alternatieven vooruit liep, het heeft tijden geduurd voordat iets als IIS bijvoorbeeld virtual hosting van websites ondersteunde (meerdere websites op 'tzelfde ip-adres). Daarnaast staan hostingprijzen al een jaar of 10 onder druk.

en Linux is tot nu toe veilig. Omdat de populariteit van Linux in het Serversegment nog steeds groeiende is, zullen ook Malware schrijvers zich moeten gaan concentreren op dit OS om te differentiëren en hun toekomst te garanderen (want ik zie het gewoon als business)

Gast, Linux heeft al zeker een decennium het grootste marktaandeel van alle server OS'en op internet. Als je argumenten zouden kloppen was je voorspelling 10 jaar geleden al uitgekomen.

Beetje bij de tijd blijven zou wel helpen denk ik in het vervolg.
21-02-2011, 13:36 door WhizzMan
Alsof dat niet al lang het geval is?
21-02-2011, 14:22 door Anoniem
Kijk daar! Een open deur! TRAPPEN MAAR!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.