image

CBP berispt Belastingdienst wegens privacyschending

dinsdag 22 februari 2011, 06:50 door Redactie, 5 reacties

De Belastingdienst controleert onvoldoende of de wettelijke regels en procedures ter bescherming van fiscale informatie van burgers worden nageleefd bij het opvragen van belastinggegevens door hulp- en informatiepunten. Daarmee handelt de Belastingdienst in strijd met de wet, zo concludeerde het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek. Volgens de toezichthouder moeten burgers erop kunnen vertrouwen dat hun fiscale gegevens niet aan onbevoegden worden verstrekt.

Het is dan ook noodzakelijk dat de Belastingdienst controleert of het opvragen van dergelijke persoonsgegevens volgens de regels plaatsvindt. Uit het onderzoek blijkt dat de Belastingdienst niet controleert of mensen toestemming hebben gegeven voor het opvragen van hun gegevens door een hulp- en informatiepunt. Ook wordt niet vastgelegd welke medewerkers van de hulp- en informatiepunten telefonisch fiscale informatie hebben opgevraagd en dus kan niet (achteraf) worden gecontroleerd of deze medewerkers daartoe wel bevoegd zijn.

"Hierdoor is de beveiliging van de belastinggegevens van burgers onvoldoende", zo laat het CBP weten. De staatssecretaris van Financiën heeft maatregelen aangekondigd om de onrechtmatigheden te beëindigen.

Reacties (5)
22-02-2011, 07:03 door Syzygy
Waarschijnlijk hebben ze allee een naam en sofinummer en krijgen ze dus alle info van de BD.
Ik ben echter bang dat ze nu even tijdelijk de touwtjes wat aantrekken maar dat het volgende jaar om deze tijd gewoon weer BINGO is .
22-02-2011, 09:45 door Preddie
Ik ken nog wel een aantal van dergelijke instanties, allemaal overheids instellingen maar het UWV steekt er met kop en schouders boven uit. Dan praat je over gegevens uitwisselingen zonder dat daar toestemming van de persoon met bijv. een machtiging is. het UWV zou zich diep moeten schamen en blijkbaar hebben we ze van het incidenten in 2009 (Brenno en de open server kasten/tapes) nog niet geleerd ....
22-02-2011, 13:57 door grizzler
Dit artikel gaat over hulp- en informatiepunten.

Gegevensuitwisseling tussen de Belastingdienst en andere (semi)overheidsorganen (UWV, SVB) is gewoon vastgelegd in de wet. Daar komt geen machtiging van de betrokkene bij kijken.
22-02-2011, 18:43 door Preddie
Door grizzler: Dit artikel gaat over hulp- en informatiepunten.

Gegevensuitwisseling tussen de Belastingdienst en andere (semi)overheidsorganen (UWV, SVB) is gewoon vastgelegd in de wet. Daar komt geen machtiging van de betrokkene bij kijken.

Dat is ook juist waar ik op doel, onderling is het mogelijk geregeld bij de wet, echter moet ook volgens de wet deze gegevens verwerking zijn vastgelegd.

Het probleem zit hem dus vanuit dergelijk partijen naar andere informatiepunten. En daar moet wel degelijk een akkoord van de burger voor zijn
22-02-2011, 20:10 door Anoniem
De belastingdienst lekt al jarenlang allerlei privé- en bedrijfsgegevens van burgers en bedrijven. De gegevens worden door onbevoegden verkregen via 'pretexting': het onder valse voorwendselen en identiteit naar een bedrijf of overheidsinstelling bellen met het doel de medewerker met toegang tot de databank, daaruit onbewust vertrouwelijke persoons of bedrijfsgegevens telefonisch te laten uitlekken. Middels deze zeer effectieve methode van heimelijke informatiediefstal kan men alle vertrouwelijke informatie over een persoon of bedrijf achterhalen: GBA-, telefoon-, paspoort-, rijbewijs-, passagier-, bank-, uitkering-, werkgever-, voertuig-, justitiële-, medische-, CRI-, BKR-, fiscale en financiële gegevens.

Grootschalige illegale handel privé-gegevens – In Nederland wordt stelselmatig en op grote schaal illegaal gehandeld in persoonsgegevens. Medewerkers van instanties zoals de belastingdienst verstrekken informatie aan honderden illegale handelsinformatiebureaus. De bureaus gebruiken valse namen en misleiden medewerkers om persoonsgegevens los te krijgen. Zo leggen ze de hand op gegevens over uitkeringen, banksaldi of criminele antecedenten en spelen die gegevens door aan advocaten, banken, …….(Parool 10 mei 2003).

http://www.michelkraay.nl/images/pdf_strafdossier/verklaringendeel1.pdf http://www.michelkraay.nl/images/pdf_strafdossier/verklaringendeel2.pdf
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.