image

Column: Een ongezond plan

zondag 27 februari 2011, 17:11 door Peter Rietveld, 37 reacties

Een wereldwijd Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Dat hebben we nodig, vindt de EU, onder aanvoering van Neelie Kroes. Het staat op de agenda voor uitbreiding van de digitale dienstverlening. Hiervoor tekenden Kroes en de Amerikaanse Secretary of Health and Human Services Kathleen Sebelius in december een akkoord. De bedoeling is dat uitwisseling van medische gegevens mogelijk wordt tussen de VS en de landen van de EU. Beide bewindsvrouwen zeiden dat dit van groot belang is voor bedrijven die actief zijn of willen worden in de e-health sector, en ook voor de patiënten. “Nothing makes more of a difference to people's lives than good health,” aldus Kroes. Daar heeft ze natuurlijk een punt.

Volgens de EU zal “the deployment of eHealth technologies in Europe” “improve the quality of care, reduce medical costs and foster independent living, including in remote places”, dit alles in navolging van het eHealth Lead Market Initiative (LMI). Ook daar kan ik me nog wat bij voorstellen. Dit LMI is één van de zes gebieden waarop de Europese industrie zich in steun vanuit de EU kan verheugen. In het oprichtingsrapport staan lovende woorden voor de mogelijkheden. Heel mooi is ook dat security in het document wordt benoemd als een speciaal aandachtsgebied.

Nu ben ik er niet per definitie op uit om een domper op al deze blijheid plaatsen, maar het zal toch moeten. Het hoofdstuk security wordt afgedaan met de opmerking dat het onderwerp onder een ander Europees aandachtsgebied valt, namelijk het innovatie-stimuleringsprogramma FP7, ook wel KP7 genoemd (voluit: Framework Programme of Kaderprogramma 7). In FP7 wordt e-health inderdaad genoemd maar je moet wel erg van goede wil zijn wil je beweren dat daar iets substantieels gebeurt voor de elektronische beveiliging van de zorg. Het is eigenlijk vooral een verwijzing naar weer een ander bestuurlijk kader, waar vervolgens vooral leegte te vinden is.

Hou deze gedachte even vast: het doel is de softwarebedrijven te verlossen van de landsgrenzen die nu belemmerend zouden werken, zodat de burger betere zorg kan krijgen. En daarom moet er dus uitwisseling komen tussen EPD’s wereldwijd. Klopt deze redenering wel?

De zorg heeft al jaren internationale standaarden voor patiëntgegevens, zoals HL7, die vrijwel algemeen toegepast worden. Zorginstellingen kunnen dus al jaren gegevens uitwisselen. Maar, zoals het nog steeds niet bijster landelijke EPD bewijst, dat willen ze niet! Het gaat om concurrentieoverwegingen. De grootse bedreiging van de privacy van het landelijk EPD is niet dat de psychiatrische dossiers van bekende Nederlanders lekken naar RTL Boulevard. De grootste bedreiging is dat iedereen die weet hoe je een SQL query bakt, precies kan zien hoe goed en hoe kosteneffectief welke zorginstelling of medicus is. Met marktwerking in zicht voorwaar geen prettig idee. De deelnemers aan het EPD willen dan ook helemaal niet deelnemen, dat mogen ze alleen niet vertellen want dat is politiek niet opportuun. Concurrenten willen gewoon niet samenwerken, ook niet als het moet vanwege een computersysteem.

Goed, ze willen niet en de security stelt niets voor. Maar daarom kan een wereldomspannend EPD op zich nog wel een goed idee zijn. Voor wie? Me dunkt voor de mensen die veel in het buitenland verkeren. Hoeveel mensen zijn dat eigenlijk? Hoeveel procent van de tijd zijn Europese burgers in een ander land? Twee procent? Vier? Meer zal het niet zijn. Maar dat is zeker nog geen twee procent van de patiënten. De mensen die het meest van zorg afhankelijk zijn, zijn het minst mobiel: de ouderen. Alle overwinteringen ten spijt; zodra de zorgbehoefte stijgt, is het adios Costa del Sol en terug naar Voorthuizen.

Mensen die wel veel in het buitenland zijn, zoals expats en studenten, zijn bovengemiddeld gezond. Zelfs al zou de Europese burger gemiddeld tien procent van de tijd over de grens zijn, dan rechtvaardigt de zorgbehoefte over de grens een wereldwijd EPD zonder zeer doortimmerde beveiliging zeker niet. En de wereld buiten de EU is ook nog best wel groot. Hoeveel procent van die landen waar we overwinteren of onze vakantie doorbrengen is zo geavanceerd dat daar een aansluiting op een wereldwijd EPD zinvol is? Bedenk, er is een wereld van verschil tussen Thailand en Finland; er gaan veel meer Nederlanders naar Thailand dan naar Finland. In Finland zal ieder ziekenhuis een EPD hebben, maar in Thailand, Egypte, Belize? Neuh. Oftewel, om wellicht één promille van alle medische cases te dekken, wordt een wereldwijd ICT project opgetuigd. En, zoals het blijkbaar hoort bij ICT en zorg, dat moet dan op een koopje.

Onder het mom van betere zorg voor van de ‘wereldburger’ worden EPD’s wereldwijd met een gigantische impact op de privacy en veiligheid genormaliseerd en gekoppeld. Gigantische impact? Ja, best wel. De lokale dienstkloppers, de chanteurs, de loverboys en de secties Stiekem Wereldwijd krijgen toegang tot je patiëntgegevens als ze maar genoeg aandringen. Voor je het weet word je aan de grens van je favoriete vakantieland geweigerd omdat je huisarts geregistreerd heeft dat je maar niet van het roken af komt. Of wordt je dochter opgewacht door een paar gladde types met gouden kettinkjes omdat haar psychiater in het dossier schreef dat ze gemakkelijk te beïnvloeden is. Een groot systeem is nu eenmaal per definitie kwetsbaarder dan een klein systeem. Het aanvalsoppervlak en de bedreiging (het rendement van een gerichte aanval) groeit exponentieel wanneer de omvang lineair groeit. En de beveiligingskosten groeien evenzeer exponentieel. De enige bestuurlijke oplossing voor dat probleem is – zoals altijd - de veiligheidsmaatregelen weg te laten en het gat te vullen met loze praatjes. Zet dat maar niet in de folder, nee.

Het verbeteren van de zorg voor de patiënt middels wereldwijde e-health voorzieningen is dus een loos verkooppraatje. Het echte verhaal is veel banaler: de EU wil Europese bedrijven in de e-health sector ondersteunen. Dat is nodig, omdat Microsoft en Google zich op de materie gestort hebben, en de Europese bedrijven niet tegen deze giganten op kunnen. De vraag is echter of ze dit met een beetje industriepolitiek vanuit Brussel wel zullen kunnen. Het is je wellicht nog niet opgevallen, maar het taboe op industriepolitiek is helemaal weg. Een taboe dat ontstaan is in de jaren tachtig toen bij de parlementaire enquête naar RSV en de bauxietschraper voor Suriname bleek dat industriepolitiek een onverantwoordelijke bestuurlijke hobby is. De overheid schoot kwakkelende bedrijven te hulp in moeilijke economische tijden. Deze industriepolitiek hield een aantal grote, oude en ongezonde bedrijven iets langer weg bij de curator, waarmee gezonde bedrijven oneigenlijk beconcurreerd werden. En waarmee de burger met een onbetaalde rekening van miljarden achterbleef. Geld dat de burgers in de economisch sombere jaren ’80 liever in de portemonnee hadden gehad. Geld dat voor een deel afkomstig was uit de pensioenfondsen die ons straks niet zullen uitbetalen.

Industriepolitiek werkt niet – een goede ondernemer met een goed plan werkt wel. Een goede ondernemer kan altijd wel aan geld komen, zelfs als de rente 12% is, zoals bleek in diezelfde jaren ‘80. Alleen slechte ondernemers met een mager plan hebben subsidie nodig. Helaas is het gemakkelijker om subsidie van Brussel of Den Haag te krijgen dan om een goed ondernemer met een goed plan te zijn.

Industriepolitiek is het belangrijkste speerpunt van ons kabinet en ook bij de EU zijn ze er wel van; de overheid strooit anno 2011 lustig met subsidies voor bevriende grote bedrijven. Ik mag natuurlijk niet opschrijven dat dit helpt om straks een leuk commissariaatje te scoren, maar de gedachte gaat wel door mijn hoofd. Dat is het meest opvallend bij het innovatiedossier - de geldstromen worden weggehaald bij TNO en de universiteiten en gaan naar grote bedrijven die natuurlijk eigenlijk helemaal geen subsidie nodig zouden hebben. Dom? Zeker. Maar de RSV-enquête is al weer meer dan 25 jaar geleden is en wie weet dat nu nog?

In het geval van de internationale standaardisatie van het EPD is dit dan ook de echte reden; Europese softwarebedrijven krijgen een duwtje in de rug en daar is ongetwijfeld stevig voor gelobbyd. Dat dit twee kanten op werkt, ontgaat de Europese commissie blijkbaar ten enen male: buitenlandse bedrijven krijgen door deze insteek natuurlijk ook meer toegang tot de Europese markt.

Met dit beetje industriepolitiek zullen de Europese e-health bedrijven de wereldmarkt heus niet veroveren; de steun moet heel substantieel zijn, wil het helpen om Google en Microsoft te verslaan. Maar dat is te duur voor Brussel en Den Haag. Dus dan lijkt een gratis maatregel als een verdrag om het EPD technisch te standaardiseren een mooie daad.

De kernvraag is wat de Europese burger aan deze industriepolitiek heeft. Dat iets van Microsoft of Google is, is niet het beste voorteken voor veiligheid en privacy, maar waarom zou de Europese concurrentie zo veel beter zijn dat ze de markt kunnen veroveren op de twee machtigste ICT-bedrijven ter wereld? De privacy en de veiligheid van de burger wordt hier onnadenkend opgeofferd aan een beetje symbolische industriepolitiek. En goedkoper wordt het vast ook niet.

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Laatste 10 columns


Meer columns van Peter Rietveld.
Reacties (37)
27-02-2011, 18:58 door quikfit
Ooo,ze hebben het beste voor met de patiënt....dan is 't goed.(kuch)
27-02-2011, 21:21 door Anoniem
Duivels!
Puur bedoeld om nog meer controle over de burgers te krijgen. Gezondheid op de laatste plaats.
Big Pharma wordt alsmaar groter en groter.
27-02-2011, 22:05 door Anoniem
Kan de markt gelijk een duidelijk beeld krijgen wie welke "voedselsuplementen" nodig heeft.

Te ziek voor woorden om geld te steken in iets waar alleen aanbieders op zitten te wachten.
27-02-2011, 23:50 door xy22
… en de secties Stiekem Wereldwijd …
lol :)

Zoveelste potentiële function creep, jammer dat bestuurders blijven denken dat vanalles in een database proppen de oplossing voor alles is. En de verleende zorg wordt er vast niet beter op.
Leuke/goede column!
28-02-2011, 06:34 door Syzygy
Nou ik heb hem bij de andere 5000 berichten van het EPD opgeslagen hoor !!
Ja als het de hele dag regent krijg je van dit soort berichten.
28-02-2011, 08:32 door Anoniem
Misschien is het een idee om alvast de Oost-Europese skimmers te vertellen dat het E-Epd eraan komt, dan kunnen zij hun specialisme verleggen en triljarden verdienen aan onze prive-gegevens.

En wat een fijn geruststellend gevoel : Amerika krijgt natuurlijk inzage en mag gaan verdienen aan onze lichamelijke integriteit.
Al het goede komt natuurlijk uit Amerika , laten we knielen en dank aanvaarden .

De handel in pillen van Drion gaat toenemen de komende jaren.

Sterkte wereld.
28-02-2011, 09:19 door Anoniem
Er staan nog veel meer bedenkelijke zaken in dit rapport.

De zgn slimme energie meter is maar een van de dictatoriale pareltjes die beschreven staan.
28-02-2011, 09:52 door musiman
Ik heb er een tweetje over geplaatst. Als we nu met zijn allen hierover twitteren en er @neeliekroeseu bij gaan zetten...

Hier is mijn twitter bericht:

=====

Neelie Kroes is gek geworden: een wereldwijd EPD beginnend in de EU?!? Zeg maar Dag Privacy. http://bit.ly/g7qvZD @neeliekroeseu
28-02-2011, 10:57 door spatieman
jaja.
sponsort door Google Health check zeker.
uw viagra voorraad raakt op, klik op deze advertentie.
uw overleidingsverzekering is te duur, klik op deze advertentie.
oh.
en niet tevergeten.
de verzekeringsmaatschapijen, die zo toegang hebben.
Sorry meneer, u heeft last van bloedvaatziekte, u krijgt geen verzekering.
28-02-2011, 11:39 door Anoniem
"De bedoeling is dat uitwisseling van medische gegevens mogelijk wordt tussen de VS en de landen van de EU."

Ik heb hierop slechts een vraag: Wie is eigenaar van deze informatie, en wie zou een beslissing moeten nemen over het verstrekken van deze informatie - is dat de burger, of is dat de politiek ?
28-02-2011, 11:49 door Anoniem
Kan men eerst corruptie wereldwijd uitbannen, zodat we zeker weten dat niemand misbruik zal maken van deze gegevens ?
28-02-2011, 12:12 door Anoniem
Ja, dit stuk is de spijker op de kop.
Ik ben bovendien niet geïnteresseerd in e-health bedrijven.
Die hoeven van mij ook helemaal niet geholpen worden.

En uitwisselen met oom sam? Waarom?
Ik denk dat het belangrijkste punt voor de voorstanders zijn.
Ik had best een hoge pet van mevr. Kroes... nu valt ze lelijk door de mand. Jammer
28-02-2011, 13:15 door Anoniem
Het plebs mag betalen voor een systeem wat allemaal toch net iets duurder uitvalt en veiligheid ach,
Het spel gaat door,
Het volk dom en arm,
Onder het mom van veiligheid krijgen we ook een fantastisch wonderkastje in de auto die ons beschermt bij een aanrijding.(E-call cq. observatiekastje of rekeningrijdenkastje)
Mochten we ooit in huis per ongeluk in slaap vallen met de laptop of hypnosebak nog aan dan krijgen we automatisch een melding.(slimme meters)
Gelukkig beschermt men ons milieu met de milieuobservatie-satelliet (http://www.nu.nl/buitenland/2414435/ruzie-spionageproject-duitsland-en-vs.html)
Een beter en mooier leven als doel, nobel van de EU dat ze het beste met ons voor hebben.
28-02-2011, 14:26 door Anoniem
Door Anoniem: "De bedoeling is dat uitwisseling van medische gegevens mogelijk wordt tussen de VS en de landen van de EU."

Ik heb hierop slechts een vraag: Wie is eigenaar van deze informatie, en wie zou een beslissing moeten nemen over het verstrekken van deze informatie - is dat de burger, of is dat de politiek ?

De zorginstelling is de eigenaar van de patientgegevens, voor zover deze in de zorginstelling ontstaan zijn. Dat is de basis van de nationale EPD puzzel. Dus: noch de burger, noch de politiek.
28-02-2011, 15:19 door Syzygy
Door Anoniem: Kan men eerst corruptie wereldwijd uitbannen, zodat we zeker weten dat niemand misbruik zal maken van deze gegevens ?
Doe meteen dan even "vrede op aarde"
28-02-2011, 17:02 door Anoniem
Ja ja gezondheidsbelang, me hoela het wordt een opgemaakt bedje voor de pfarmamaffia en als ze het zo goed voor hebben waarom al die giftige stoffen in het eten, de lucht, het water.
Ik kan wel zeggen dat de europesche unie kanker en andere chronische ziekten promoot.
ik heb toen neeeeee gezegd tegen de EPD.
28-02-2011, 17:08 door Anoniem
Er is al minstens 10 jaar gesteggeld over de opzet en implementatie van een dergelijk systeem. Even voor de orde.... mocht u dit nog niet weten, Glaxo was namelijk de initiator van een dergelijk initiatief. Dat dit politieke navolging heeft gekregen mag u vergelijken met de magnitude zoals we hebben mogen zien, om het maar even actueel te houden, de stap van Bos naar KPMG, Jaartje 4 dagen per week niets doen, 4 ton .... na een berg met leugens en schade achter te hebben gelaten.... of een Balkenende als Partner naar Ernst & Young als Partner [???] a 7.5 ton. Beiden met expertises waar beiden geen enkele affiniteit bij hebben maar waar we gewoon even mogen zeggen dat beide organisaties de overheid als grootste klant hebben.

Nu zijn er al veel eerder hele kritische geluiden geweest rond de implementatie van dit EPD. Klink heeft staan te liegen dat het een lieve lust was want als je onoirbare argumenten gebruikt, de kamer misleid, het kabinet oneerbiedig fout voorliegt en probeert onethisch de burger, die het mag betalen onder druk te zetten, mag gewoon bogen op een leuk plaatsje primair of secundair door de overheid, uw en mijn belastinggeld dus, als beloning.

Dat de Amerikanen graag over die databases willen beschikken heeft verschillende achtergronden. De Amerikanen doen namelijk niets voor niets. Aan de ene kant is het puur commercieel winstbejag en de tweede is controle.

De tegenbeweging heeft van meet af aan geroepen dat het beter, makkelijker en goedkoper kan. Zet op de pasjes van de verzekeraars een chip. Laat het ziekenhuis of huisarts er de noodzakelijke data opzetten, en meer niet. Meer is ook niet nodig. Je zet op de chip de personalia alsmede noodzakelijk medicijngebruik of allergie desnoods of werkelijk levens noodzakelijke informatie. Zet er een ICE nummer op en je bent helemaal klaar. Kosten per persoon? Hmmmmm even denken hoor...... inclusief de eenvoudige bestaande software? E 2,50 per verzekerde?

En nu? Op dit moment heeft u als NL belastingbetaler alleen al meer dan E. 70,- betaald voor een [nog] niet functionerend systeem waar nog veel meer in moet. Aan u de keus te accepteren of er onevenredig veel informatie over u aan niet ter zake doende instanties zoals de Amerikanen mogen worden geopenbaard zonder uw toestemming of dat Smit in Brussel geen enkele acht denkt te hoevel slaan op de Nederlandse soevereiniteit en de zelfbeschikking van de Nederlandse burger. Wilt u mijn antwoord of denkt u dat u het wel weet ongeveer?
28-02-2011, 21:35 door Diynasap
Jongens nog eenmaal hier afmelden!!!

http://www.infoepd.nl/page/Inzage-en-bezwaar/Bezwaar-maken

Werkt het in Nederland al niet dan krijgen ze mijn gegevens ook Europa niet in. Ik neem mijn eigen dossier wel mee op vakantie in de dakkoffer :)
28-02-2011, 21:36 door Diynasap
Jongens nog eenmaal hier afmelden!!!

http://www.infoepd.nl/page/Inzage-en-bezwaar/Bezwaar-maken

Werkt het in Nederland al niet dan krijgen ze mijn gegevens ook Europa niet in. Ik neem mijn eigen dossier wel mee op vakantie in de dakkoffer :)
01-03-2011, 01:03 door Anoniem
EPD is helemaal niet nodig. Papieren dossier is altijd voldoende geweest. Wie knock-out in het ziekenhuis belandt, wordt ook zonder pc prima geholpen.
Het risico van inzage door derden die daar eigenlijk helemaal geen toegang toe mogen hebben, is gigantisch. Te voorzien is wat er gebeuren kan (of misschien al gebeurt). Patientengegevens worden naar een bedrijfje gesluisd, en verkocht. Vervolgens geeft dat bedrijfje inzage in medische gegevens waar werkgevers bijvoorbeeld behoefte aan hebben bij de selectie van sollicitanten. Voor sollicitanten niet controleerbaar dat dat gebeurt. Om maar een voorbeeld te noemen.
01-03-2011, 10:13 door Anoniem
Dus Amerika heeft al inzage in onze financiele gegevens via Swift en krijgt daarbij op een presenteerblaadje ook nog de medische gegevens van Europese bewoners ?
Staat daar nog wat tegenover ?
Heeft de EU ook de volledige beschikking en inzage van Amerikanen of zeg ik nu iets heel geks ?
en krijgt mijn kind straks een Amerikaanse kogel of Amerikaanse pillen als haar schaamhaar niet snel genoeg groeit ? (zie Electronisch Kind Dossier)
01-03-2011, 10:29 door Anoniem
je geld of je leven ...
01-03-2011, 10:55 door Anoniem
Conclusie, er moet en zal totalitaire controle komen op de Europese burger.
01-03-2011, 11:01 door Anoniem
Waarom zouden mensen in landen waar ik nooit geweest ben, en ook niet naar toe wil, beschikking moeten kunnen krijgen over mijn medische gegevens ? Waarom zou het EPD van iemand die nooit buiten het eigen land komt wereldwijd beschikbaar moeten zijn ?

Laat mensen zelf de controle houden over hun gegevens, in plaats van politici die besluiten om gegevens wereldwijd te delen, en die enige verantwoordelijkheid afwentelen indien je gegevens vervolgens, door een lek ergens op de wereld, op straat komen te liggen.

Ik ben niet a priori tegen een EPD - maar ik ben wel voor zeggenschap van de burger over de eigen gegevens.
01-03-2011, 11:19 door Anoniem
Toen we toestemming gaven voor het deelnemen aan het EPD is niet de vraag gesteld of wij de yanks ook inzage gaven. De indruk is gewekt dat het antwoord betekende binnen nederland bij betrouwbare zorginstellingen. De praktijk is dat een JA een toestemming is voor wat er gevraagd wordt, maar ook wat er daarna nog verzonnen wordt.

Dit bewijst maar weer eens dat je niet weet waar je ja tegen zegt, en dat je dus altijd NEE moet zeggen.
01-03-2011, 11:39 door Anoniem
Hoe veilig is de AORTA rond het kloppend EPD?
Zie:
http://www.norea.nl/readfile.aspx?ContentID=66834&ObjectID=908032&Type=1&File=0000035002_IT%20Auditor_11_01.pdf
01-03-2011, 15:01 door _Peterr
Dit lijkt mij een perfect plan, DOEN. Maar dan eerst het Nederlandse EPD stoppen....

Wereldwijd een EPD. Dat leggen we bij de EU neer. Die gaat dan praten met Amerika, Australie, China, etc. Die moeten dan gaan afstemmen met landen en staten. Die landen/staten moeten gaan overleggen met zorgsystemen, die moeten dan gaan overleggen met artsen. Dan moet dan gaan overleggen met patienten-organisaties en zorgverzekeraas, die leggen dit voor aan de patiënten. Alle wetten en regelgevingen van al die landen en staten moeten worden aangepast.....

Conclusie...... 2165 is het eerste land klaar om uit te rollen op de ideeen en requerements van vandaag maar alle ziektes van vandaag bestaan dan niet meer en de ziektes van 'dan' zitten niet in het Global-EPD.
01-03-2011, 15:02 door _Peterr
DubbelPost....
01-03-2011, 16:39 door Anoniem
De bestuurlijke Denial Of Service is inderdaad een goed plan. Heb je bij P-Direct of SPEER gezeten of zo, dat je dit zo goed weet?
01-03-2011, 17:53 door Anoniem
De hemel bewaar me dat dit idiote plan doorgaat! Geef die 'uitvinders' een heel sterk aspirientje.......ik werkte niet mee aan het EPD in Nederland, en voorzover het aan mij ligt, óók niet aan dit onzalige, achterlijke idee!
01-03-2011, 19:27 door _Peterr
Een bestuurlijke Denial Of Service (bDoS). Daar gaan we nog veel van horen. Als je (te)veel bij overheid gewerkt hebt als externe weet je hoe je dat moet gebruiken om een project niet in productie te krijgen. Ken er een die al zeker vanaf 2004 loopt en nog geen beslissing over genomen wordt hoe ze het in productie gaan uitvoeren.
01-03-2011, 23:51 door Anoniem
Laat me raden; ICTU? MinDef?
02-03-2011, 07:03 door Anoniem
Een wereldwijd Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) onder aanvoering van Neelie Kroes.
Epic Fail.
Lees de documenten (Bijbel-hoofdstuk Genesis) waaruit nu weer bewezen is dat de vrouw wederom verantwoordelijk is voor een hoop ellende op de wereld.
Ze hebben het al eerder verprutst in het paradijs en verpesten het nu weer voor alle toekomstige generaties.
02-03-2011, 19:43 door Anoniem
En de ACTA wetgeving zal het pad voor de Amerikanen wel even volledig effenen. Met ACTA in place is onze eigen industrie nergens meer. Met dank aan Karel de Gucht.
07-03-2011, 11:10 door Anoniem
Wie het artikel leest, kan de volledig onjuiste indruk krijgen dat het hier zou gaan om afspraken over het uitwisselen van de medische gegevens van personen tussen Europa en de Verenigde Staten.
In feite gaat het helemaal niet om het tot stand brengen van een wereldwijd elektronisch patiëntendossier, maar om het gezamenlijk werken aan standaarden voor gegevensuitwisseling tussen informatiesystemen en het bevorderen van de scholing en ervaring van personeel op het gebied van medische IT.
Zie voor de werkelijke inhoud van het akkoord: http://ec.europa.eu/information_society/activities/health/docs/policy/eu-usa-mou-ehealth-signed2010.pdf.
07-03-2011, 17:10 door Anoniem
Interessant artikel! Vooral de parallel met RSV en handelspolitiek was (weer) reden voor schaamrood op de kaken. In het kader van de handelspolitiek snap ik iets niet. Was het niet mevrouw Kroes die - heel parmant - een recordboete oplegde aan die software jongens uit redmond in de VS, terwijl de VS geen probleem had met de koppelpraktijken van die firma? Niet in de laatste plaats omdat de overheid van de VS er niet op uit was een niet onbelangrijke bron van belasting er een lagere omzet te laten halen. Is het besproken idee wellicht een doekje voor het bloeden? Je zou het bijna denken. Het overtuigt pas zodra duidelijk is dat (de staten in) Europa niet als een schoothondje achter Big Brother aanloopt/-en.
Bovendien is in het kader van de economische crisis (opnieuw) aangetoond dat hooggeplaatsten onaanvaardbare risico's nemen met middelen/gegevens die hen niet toebehoren, uitsluitend en alleen ter bevrediging van het eigen ego. Dit geldt bovenmatig voor politici. Die hebben dan boven bestuurders in het bedrijfsleven bovendien het voordeel van volledige onschendbaarheid (zij kunnen nooit persoonlijk aansprakelijk worden gesteld).
Het publiek stinkt er keer op keer weer in en betaalt (zij het met enig morren) de rekening. Hoe lang gaan we dit nog accepteren?
07-03-2011, 18:31 door Anoniem
Ik ben onlangs van huisarts veranderd. Dus heb ik mijn papieren dossier opgehaald. En dan kijk je natuurlijk even wat er in staat. Nou dat was schrikken. Er stonden gegevens in over medicaties die ik nooit heb gehad en praktijkbezoeken die ik niet heb gedaan. Kun je nagaan dat als het op papier niet klopt en de uitdraai van de computer van de huisarts ook niet klopt, hoe gevaarlijk zullen dan EPD's zijn. Mijn zwager is klinisch chemicus en emeritus hoogleraar hij waarschuwt expliciet voor al de fouten die er worden gemaakt. Hij wist mij te vertellen dat dossierfouten een behoorlijk deel van de fatale fouten in ziekenhuizen zijn. In Canada waar hij nu woont is het al even erg. Zal er een foutje zijn gemaakt in bloedonderzoek - patient overleden. DUS BIJ DEZE NEEM GEEN ONNODIG RISICO. Het is tzt een marketingtool voor de pharma industrie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.