image

"Privacylek in privacybescherming IE9"

maandag 21 maart 2011, 11:46 door Redactie, 6 reacties

De privacybescherming in Internet Explorer 9 die moet voorkomen dat gebruikers op internet worden gevolgd, brengt de privacy juist in gevaar, zo stelt de Britse consumentenbond. Het probleem wordt veroorzaakt door de werking van de Tracking Protection Lists (TPLs). Daarmee kunnen gebruikers aangeven welke websites ze wel en niet mogen volgen. Zaken als Flash cookies, web beacons en tracking worden zodoende geblokkeerd.

Het Britse Which? ontdekte dat als gebruikers meer dan één TPL gebruiken, dit een conflict tussen de lijsten veroorzaakt, waardoor de anti-tracking feature niet goed meer werkt. Microsoft biedt gebruikers toegang tot vijf verschillende TPLs. Daarin staat welke content is toegestaan en wordt geblokkeerd.

Verwarrend
Worden meerdere lijsten gebruikt, dan worden alle regels samengevoegd, waarbij "toestaan" de voorrang boven "blokkeren" krijgt. Daardoor zouden gebruikers ondanks het gebruik van de maatregel toch gevolgd kunnen worden. "We zijn teleurgesteld in de manier waarop deze lijsten werken, en vinden dat consumenten die meerdere lijsten installeren met een vals gevoel van veiligheid kunnen achterblijven", aldus beleidsadviseur Rob Reid.

Microsoft zou het probleem deels bevestigd hebben, maar wijst op de semantiek van de gebruikte lijsten. Which? vindt het huidige systeem te verwarrend voor eindgebruikers en wil dat Microsoft het aanpast.

Reacties (6)
21-03-2011, 13:01 door spatieman
IE9 ,de beste en veiligste browser ooit van MS !!!!
21-03-2011, 14:25 door Anoniem
Wat een ontdekking zeg. Dit is gewoon onderdeel van de specificatie. Wat een amateurs, inclusief de copycats.
21-03-2011, 14:26 door eMilt
Het lijkt "onveilig" maar het moet wel zo zijn dat toestaan boven blokkeren gaat, anders zou je namelijk nooit een geblokkeerde site toch kunnen toestaan (als je dat als gebruiker toch gewoon echt wil).
21-03-2011, 16:02 door Anoniem
Ik zal nooit geen Internet Explorer meer gebruiken. Dat ding is zo lek als een zeef en slaat ook constant vast.
Zelf geheel Windows 7 SP1 loopt vast. Ik gebruik nu Firefox en ben echt van al mijn problemen af.
Wat een takke ding is dat zeg. IE 9 doet het niet eens. Pagina's laden verdompt die gewoon.
Ik snap niet hoe iemand zulke rotzooi op de markt kan zetten.
21-03-2011, 16:05 door Mysterio
Hmmm... maar hoe zit het nou? Stel, ik wil www.ikvolgje.nl blokkeren. In één lijst staat hij geblokkeerd en in de andere lijst staat hij niet, wat gebeurd er dan? Wat is die status "toestaan"? Als dat een automatische status is, dan snap ik de ophef, als dat een gekozen status is (zoals blokkeren, toestaan, ongedefinieerd) dan is het ophef om niets.
22-03-2011, 13:24 door Anoniem
Voor alle IE9 fans.

1. Installeer een proxy bijvoorbeeld het gratis Smoothwall Express. En volg daarin gewoon eens je browser.
2. Neem dan zelf een gefundeerde beslissing.
3. Al het andere is onzin.

Er bestaat niet zoiets als anoniem surfen tenzij je gebruikt maakt van proxynetwerken zoals TOR.

Succes
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.