image

OPTA geeft sms-spammer 550.000 euro boete

vrijdag 29 april 2011, 11:36 door Redactie, 0 reacties

De OPTA heeft een Nederlands bedrijf dat ongevraagd sms-berichten verstuurde, een boete van 550.000 euro opgelegd. Via zogeheten sms-shortcodes (nummers voor het aanbieden van sms-diensten) verstuurde Abor Creative achtergrondafbeeldingen voor mobiele telefoons. Voor elk ontvangen sms-bericht betaalde de consument aan zijn mobiele telefoonaanbieder. Doordat de berichten geen afmeldmogelijkheid hadden, ontvingen consumenten veelal meerdere berichten. Abor is nu beboet voor het versturen van minimaal 550.000 betaalde sms-berichten in de zomer van 2008. De werkwijze van het bedrijf kwam aan het licht door een groot aantal klachten dat bij spamklacht was ingediend.

Volgens OPTA overtrad Arbor het spamverbod meerdere keren. Het bedrijf stuurde een groot aantal betaalde sms-berichten waardoor ontvangers, sms-dienstverleners en mobiele telefonie aanbieders grote (im)materiële schade opliepen. "Bovendien was het bedrijf zich ervan bewust dat zij verboden sms-berichten stuurde, aangezien OPTA reeds in 2004 twee spamboetes oplegde aan Stichting Yellow Monday. De gevolmachtigde van Abor was hier destijds bestuurder", aldus de telecomwaakhond.

Spamverbod
Sinds mei 2004 geldt het verbod op spam aan natuurlijke personen. Op 1 oktober 2009 is het spamverbod uitgebreid en zijn alle consumenten en bedrijven beschermd tegen spamberichten. In totaal werden er van mei 2004 tot en met maart 2011 bijna 110.000 klachten ontvangen bij www.spamklacht.nl, waarvan 8.710 klachten over sms-spam en 4.423 over faxspam. Naar aanleiding van deze klachten zijn er zes dwangsommen opgelegd en twintig boetes uitgedeeld, met een totale waarde van bijna 1,9 miljoen euro.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.