image

"Gestolen Sony-gegevens online aangeboden"

vrijdag 29 april 2011, 11:54 door Redactie, 6 reacties

Op verschillende ondergrondse fora worden de bij Sony gestolen gegevens van miljoenen PlayStation-gebruikers te koop aangeboden, zo zeggen verschillende beveiligingsbedrijven. Het zou onder andere om 2,2 miljoen creditcardgegevens gaan. Gegevens waarvan Sony vertelde dat ze versleuteld waren. De informatie zou 100.000 dollar moeten opbrengen, waarbij de criminelen zelfs hebben geprobeerd om de gegevens terug aan Sony te verkopen, maar geen reactie ontvingen. Het is echter onduidelijk of het inderdaad om de gestolen Sony database gaat. Sony ontkent dat de criminelen de database zouden hebben aangeboden.

"De gehele creditcardtabel was versleuteld en we hebben geen bewijs dat de creditcardgegevens zijn gestolen", zegt topman Patrick Seybold tegenover de New York Times. Als de aanvallers toegang tot de database hadden, wat het geval blijkt te zijn, hebben ze toegang tot alles, waaronder de creditcardnummers, zegt Mathew Solnik. Hij denkt dat de aanvallers eerst een PlayStation 3 hebben gehackt, en vandaar de Sony servers zijn binnengedrongen.

"Deze aanvallen worden steeds groter en groter. De beveiligingsmaatregelen die deze bedrijven gebruiken zijn gewoon niet robuust genoeg", besluit beveiligingsexpert Dan Kaminsky.

Reacties (6)
29-04-2011, 13:17 door Anoniem
Ik ben benieuwd of diegenen die de gegevens aanbieden iets met de hack van doen hebben, of dat het scammers zijn die proberen op de mediahype mee te liften om (criminele) slachtoffers te vinden. Indien je betaalt voor de credit cards, maar vervolgens de informatie niet geleverd krijgt, dan kan je natuurlijk lastig naar de politie stappen om aangifte te doen wegens oplichting ? ;)
29-04-2011, 15:43 door Night
Waar ik me het meest over verbaas is dat wereldwijd het gebruik van creditcards gewoon blijft bestaan. Die dingen zijn toch zo 20e eeuw, de techniek is echt achterhaald, ongeschikt voor veilig online gebruik en ook in de fysieke wereld zo lek als een mandje. Als die vriendelijke ober een goed geheugen en weinig geweten heeft kan hij morgen op jouw kaart online winkelen.

Er zijn veel veiliger technieken maar blijkbaar vinden ook consumenten het allemaal niet erg. De creditcard maatschappijen lappen immers gewoon de schade als er onterechte afboekingen zijn. Als er wat gebeurt geven we sony of welk bedrijf deze keer ook maar slachtoffer is geworden de schuld.
29-04-2011, 17:20 door Anoniem
Jammer genoeg accepteren hotels alleen maar creditcards. Die zullen zeker niet verdwijnen hoe onveilig het is bij deze maatschappijen of andere organisaties waar ze hun beveiligingen niet op orde hebben.
29-04-2011, 17:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-04-2011, 22:53 door TD-er
Door pe0mot:
Door Night: Waar ik me het meest over verbaas is dat wereldwijd het gebruik van creditcards gewoon blijft bestaan. Die dingen zijn toch zo 20e eeuw, de techniek is echt achterhaald, ongeschikt voor veilig online gebruik
Zowel mijn BE als NL creditcard vragen net als een normale pinpas om multiple factor authenticatie met de ingebakken chip bij betalingen op Internet.
Er zijn nog sites die dat niet doen (zoals Paypal), inderdaad zouden Mastercard en Visa deze moeten weigeren!!!

In een kroeg in de rimboe heb ik geen moeite met een offline betaling voorzien van handtekening. Bij fraude zijn deze betalingen te storneren.

Oftewel, lang leve de credit/debet card.
Mastercard en Visa zouden grote sites een public key moeten geven welke alleen vanaf een bepaalde verbinding gebruikt kan worden om de CC-gegevens te versleutelen en op die manier versleuteld aan te kunnen bieden als authentificatie van een CC-betaling.
Op die manier hoef je als site ook alleen maar de versleutelde versie van een CC-kaart op te slaan in je database en kun je zelf ook niet eens meer terugrekenen wat het geweest zou moeten zijn.
In geval van een gehackte DB heeft de dief er niets aan, want de gegevens zijn versleuteld en met die manier versleutelde gegevens zijn alleen maar via een bepaalde route aan te bieden. Ook is zo'n sleutel makkelijk in te trekken in geval van een hack en redelijk makkelijk te detecteren wanneer je een versleuteld cc-nummer laat lijken op een echt CC-nummer en dus elders misbruikt zal worden.

Super-simpel systeem en het voorkomt grootschalige CC-fraude als dit.

Maar het is telkens weer meer duidelijk gemaakt dat men liever achteraf fraude probeert aan te tonen dan vooraf een keertje ergens over na te denken.

Edit:
Na het opnieuw lezen denk ik dat "route" niet helemaal duidelijk zal zijn.
Een bedrijf heeft alleen maar belang bij dat betalingen aan hen gedaan worden. Dus op die manier versleutelde data kan alleen gebruikt worden om een betaling aan dat bedrijf te doen.
In geval van fraude staat het geld in het ergste geval op de rekening van het gehackte bedrijf en dus makkelijk terug te vorderen zonder schade voor beide partijen.
06-05-2011, 10:46 door Anoniem
Om even terug te komen op de berichtgeving:
"Als de aanvallers toegang tot de database hadden, wat het geval blijkt te zijn, hebben ze toegang tot alles, waaronder de creditcardnummers, zegt Mathew Solnik"
De beste meneer Solnik legt dit zo uit, omdat hij op een 'hackersforum' ziet staan dat er iemand claimt van iemand anders gehoord te hebben dat ccnum, cvv2 en exp date aan het einde van de database stonden. Tegelijkertijd geeft hij zelf ook aan dat Sony deze gegevens in een aparte database bewaarde.
Van de screenshot van het forum word een kleinere versie gebruikt om op deze conclusie te komen, een grotere screenshot die op het net zwerft laat zien dat dit tegengesproken word door de voorgaande bezoekers. Deze bezoekers geven aan zich te verheugen op spearfishing naar gamersdata, en betreuren het feit dat er geen cc gegevens bij staan.

Vanuit de brief van Sony zelf valt duidelijk op te maken dat zij query's naar de database met persoonsgegevens hebben waargenomen, evenals downloads van deze query's. Naar de cc db hebben zij geen query's waargenomen. Waarom alleen de puinzooi van het laatste deel van je hack opruimen?

I call "bullshit" naar dit gehele bericht. Een beetje research en je kan dit bericht ook gewoon niet plaatsen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.