image

TomTom ook in Australië onder vuur

maandag 9 mei 2011, 13:57 door Redactie, 5 reacties

De Australische privacycommissaris heeft klanten van TomTom gewaarschuwd voor hun privacy. Het Nederlandse bedrijf kwam onlangs in het nieuws omdat gegevens van gebruikers aan politie werden verkocht en gebruikt voor snelheidscontroles. TomTom bood vervolgens excuses aan.

Roger Clarke van de Australische Privacy Foundation waarschuwt consumenten, omdat de door TomTom verzamelde gegevens lastig anoniem zijn te houden. "Een groot gedeelte van de gegevens die anoniem zijn is dat niet en locatiegegevens zijn buitengewoon gevoelig. Hoe rijker de gegevens, des te eenvoudiger het is voor iemand om de identiteit te achterhalen."

Privacy
TomTom laat weten dat gebruikers eerst hun toestemming moeten geven voordat de gegevens worden opgeslagen. Daarnaast zou de informatie overheden kunnen helpen bij het verbeteren van verkeerssituaties. Clarke merkt op dat het excuus van "potentiële voordelen" niet voor de privacyschendingen opgaat en dat gebruikers om hun nadrukkelijke toestemming zou moeten worden gevraagd.

Reacties (5)
09-05-2011, 15:47 door spatieman
alsu NIET accoord gaat met het feit dat wij uw locatie gegevens door spelen aan justitie, kunt u ons product NIET gebruiken.....
09-05-2011, 16:27 door Anoniem
je kan het product gewoon prima gebruiken hoor..eerst ff zefl checken voordat je begint te blaten.
10-05-2011, 09:05 door Preddie
Door spatieman: alsu NIET accoord gaat met het feit dat wij uw locatie gegevens door spelen aan justitie, kunt u ons product NIET gebruiken.....

IDD het begint echt de pan uit de rijzen ....
10-05-2011, 09:38 door Anoniem
Door Redactie: Het Nederlandse bedrijf kwam onlangs in het nieuws omdat gegevens van gebruikers aan politie werden verkocht en gebruikt voor snelheidscontroles. TomTom bood vervolgens excuses aan.
Ik snap de fuzz niet rond het feit dat de Politie die gegevens gekocht heeft. Als gegevens legaal te koop aangeboden worden mag iedereen die toch kopen? Of die gegevens gekocht worden door adverteerders of door de Politie maakt m.i. geen bal uit.
Wat mij wel iets uitmaakt is het feit dat die gegevens überhaupt opgeslagen worden zonder de expliciete goedkeuring van de gebruiker en dat die vervolgens ook verkocht wordt, ook zonder expliciete goedkeuring van de gebruiker.
10-05-2011, 12:00 door Mysterio
Door spatieman: alsu NIET accoord gaat met het feit dat wij uw locatie gegevens door spelen aan justitie, kunt u ons product NIET gebruiken.....
Hebben we het hier nog steeds over TomTom of gooi je ze maar meteen op dezelfde hoop met Apple? TomTom doet het puik zonder ook maar iets te delen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.