image

Jumpshot USB-stick belooft malware-vrije pc

vrijdag 13 juli 2012, 14:12 door Redactie, 14 reacties

Een net beginnend Amerikaanse bedrijfje heeft via 'crowdfunding' voldoende geld binnengehaald om een USB-stick op de markt te zetten die malware en pc-problemen tot het verleden laat behoren. Jumpshot, zoals het product heet, wordt omschreven als een "volledig geautomatiseerde oplossing voor het verhelpen van pc frustratie." Gebruikers hoeven alleen maar de app te lanceren, terwijl het programma in de achtergrond z'n werk verricht.

Om vanaf USB-stick op te starten zonder dat eindgebruikers instellingen in de BIOS moeten wijzigen, hebben de ontwikkelaars een nieuwe technologie ontwikkeld waarvoor een patent is aangevraagd. De software maakt een eenmalige aanpassing aan de Windows bootloader die ervoor zorgt dat er automatisch vanaf USB-stick wordt gestart.

Linux
Jumpshot draait in een aangepaste Linux-omgeving en zou voor elk systeem automatisch de juiste drivers moeten laden. Vervolgens maakt de stick automatisch verbinding met internet, of vraagt de gebruiker om assistentie als het geen verbinding kan vinden. Eenmaal verbonden wordt de laatste versie van de software gedownload. Is Jumpshot gestart, dan mount het de Window-schijven en scant het die op malware.

Volgens de ontwikkelaars was de voornaamste reden om het project te starten eigenbelang. "We waren het zat om pc-consultant voor onze familie en vrienden te spelen. We vinden het niet erg om te helpen, maar we wisten dat er een betere manier moest zijn."

Investering
Het project probeert via Kickstarter voldoende kapitaal binnen te halen. In totaal was er 25.000 dollar aan potentiële investeerders gevraagd, wat inmiddels ruimschoots gehaald is. Jumpshot heeft inmiddels 36.000 dollar binnengehaald, dat onder andere voor de productie van de USB-sticks gebruikt gaat worden.

Reacties (14)
13-07-2012, 15:09 door Jiraiyaa
Je hebt ook van die virussen die alle programma's die je probeert de openen blokkeert, komt deze er dan wel doorheen? En wat als autorun.inf ook geblokkeerd wordt?
13-07-2012, 15:13 door Fwiffo
Als je malware op je pc hebt staan, dan moet je die opnieuw installeren. En niet knoeien met een gepatenteerd systeem wat van al je USB sticks boot devices maakt. Wie weet wat er nog meer aan malware is meegesleept immers! Alleen met een verse install krijgt alles weer 100% weg. Tenminste tot de volgende infectie.
13-07-2012, 15:30 door SirDice
De software maakt een eenmalige aanpassing aan de Windows bootloader die ervoor zorgt dat er automatisch vanaf USB-stick wordt gestart.
Ben ik de enige die hier hartkloppingen van krijgt?
13-07-2012, 16:25 door Earl Grey
Door Jiraiyaa: Je hebt ook van die virussen die alle programma's die je probeert de openen blokkeert, komt deze er dan wel doorheen? En wat als autorun.inf ook geblokkeerd wordt?

Als je even goed leest, kun je zien dat Jumpshot in een Linux omgeving opstart. Het staat dus op zichzelf en onafhankelijk van het besturingssysteem.
13-07-2012, 16:27 door Anoniem
Door SirDice:
De software maakt een eenmalige aanpassing aan de Windows bootloader die ervoor zorgt dat er automatisch vanaf USB-stick wordt gestart.
Ben ik de enige die hier hartkloppingen van krijgt?
I know that feel bro
13-07-2012, 16:49 door Fwiffo
Door Earl Grey: Als je even goed leest, kun je zien dat Jumpshot in een Linux omgeving opstart. Het staat dus op zichzelf en onafhankelijk van het besturingssysteem.
Correctie: Jumpshot is afhankelijk van de aanwezigheid van een 'Windows bootloader' om van USB te kunnen starten (buiten het BIOS om). Deze wordt waarschijnlijk 'aangepast' als van Windows is geboot. Kip-en-ei probleem; Hoe krijgt Jumpshot die 'Windows bootloader' overschreven?? En kan een virus niet hetzelfde (daarbij het patent schendende).
13-07-2012, 17:29 door Anoniem
afhankelijk zijn van een 3e partij die tijdens het booten van hun systeem een oncontroleerbare verbinding maakt... lekker veilig.
een paar puntjes waar ik me zorgen over maak :
is hun eigen server voor die update niet geïnfecteerd ?
is 1 van de tussenliggende routers gecorrumpeerd met een aangepaste dns resolver ?
zit er geen achterdeur in waardoor deze partij direct root toegang heeft tot het hele systeem ?

ik zal wel achterdochtig zijn maar dit is in mijn ogen geen oplossing
14-07-2012, 01:41 door _____
Door SirDice:
De software maakt een eenmalige aanpassing aan de Windows bootloader die ervoor zorgt dat er automatisch vanaf USB-stick wordt gestart.
Ben ik de enige die hier hartkloppingen van krijgt?


Haha, nee hoor, ik zie het al voor me...

Son of stuxnet krijgt een broertje...OMG!
14-07-2012, 04:58 door Anoniem
Door Jiraiyaa: Je hebt ook van die virussen die alle programma's die je probeert de openen blokkeert, komt deze er dan wel doorheen? En wat als autorun.inf ook geblokkeerd wordt?

zoals hun het hier uit leggen zou dat probleem ook verholpen moeten worden

het zal iedergeval fijn zijn als het ook nog daadwerkelijk werkt dat je echt van al dat geklooi
af bent

maar eerst zien en dan pas geloven
als het er is koop ik er 1 !
-
ik reageer meteen hier ook onder anoniem te lui om inteloggen naam (ik29)

heb al eens vaaker na gedacht over dit idee van usb stick
alleen nog ontwikkelen is een andere ding doe dat maar eens 1 2 3 toch knap van hun

wat ik ook vaker over na gedacht had :)
het zal nog beter zijn als iedere beveiling systeem voor je pc zoals antivirus en enz
allemaal samen gaan werken
zodat je de beste scanner beveiliging hebt of total security

zal misschien nog wel komen ?
internet word steeds linker
en lijkt wel als of het al begonnen is !
14-07-2012, 10:39 door jefdom
eerst zien en dan geloven,er is al genoeg beloftes gedaan in die richting,maar er was telkens iets dat niet helemaal werkte of bugfree was,dus afwachten dan maar jefdom
14-07-2012, 22:25 door Anoniem
Vindt je het niet erg als ik dit niet geloof
15-07-2012, 09:55 door Anoniem
Deze oplossing (of iets van deze vorm: extern scannen) heb ik ooit zelf aangedragen op deze website tijdens een prijsvraag omtrent security en hiermee een pro versie van Kaspersky mee gewonnen!
Gr, Christiaan Korteweg
15-07-2012, 21:17 door Anoniem
En waarom zou dit veiliger moeten zijn dan een LiveCD?

En, zoals eerder al vermeld, aanpassen v/d Windows Bootloader?
Hartkloppingen inderdaad, ik bepaal nog altijd zelf wel hoe en wat ik boot...
17-07-2012, 08:42 door Anoniem
^^ mee eens. Dit is niets anders als elke live cd met een virusscanner erop. En ook die kan alleen maar virussen opsporen waarvoor een signature bestaat. Dat is het nadeel van offline scannen. Het gedrag van een exe / process wordt niet gemonitord.
Verder dacht ik bij het lezen van de titel eerder aan een bootable OS dat gevrijwaard is van virussen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.