image

"Sla oude smartphone aan stukken"

vrijdag 13 juli 2012, 13:14 door Redactie, 14 reacties

Op websites als eBay en Marktplaats worden talloze smartphones en computers aangeboden, maar het geld wat consumenten hiervoor krijgen weegt niet op het tegen het risico. McAfee's Robert Siciliano kocht op de Amerikaanse website Craigslist verschillende smartphones en computers. Op de apparaten werd allerlei persoonlijke informatie aangetroffen, zoals foto's, telefoonnummers, adresgegevens, e-mails, sms-berichten en wachtwoorden.

Veel consumenten denken dat het volstaat om een 'factory reset' van de smartphone uit te voeren, maar dat is niet voldoende waarschuwt Siciliano. "We moeten niet vergeten om media als interne schijven en SD-kaarten te verwijderen of wipen en alles wat data bevat zou eigenlijk vernietigd moeten worden."

Reset
Op Android-telefoons waar de eigenaar een factory reset had uitgevoerd wist Siciliano toch nog gegevens te vinden. "Na een paar maanden met een forensisch expert te hebben samengewerkt, ben ik tot de conclusie gekomen dat zelfs als je je harde schijf wist en opnieuw formatteert je nog iets kun vergeten."

Volgens Siciliano maakt het niet zoveel uit of mensen een moker, zaag of boor gebruiken om hun smartphone aan stukken te slaan, alles is beter dan hem door te verkopen. "Dit komt de waarde van je toestel niet ten goede, maar het is leuk en je weet dat je informatie veilig is."

Reacties (14)
13-07-2012, 13:48 door Anoniem
Alsof formateren en herinstalleren helpt. Je overschrijft nog steeds niet alle delen van de hardeschijf. Het maakt alleen de kans kleiner dat de hacker al je persoonlijke informatie kan vinden omdat het misschien overschreven is.

Hier meer info voor echt je hardeschijf leeg te maken: http://www.wipeyourdata.com/

Verder weet ik niet hoe je dit kan toepassen op je mobiel. Missschien iemand ervaring?
13-07-2012, 13:50 door Anoniem
Goed plan. Laten we elk oud mobieltje, tablet, laptop, PC en smartphone stuk maken.
Ik ben geen milieu activist maar volgens mij zijn er betere oplossingen te bedenken die ervoor zorgen dat onze oude hardware nog prima in te zetten is.

Misschien een beter idee om fatsoenlijke tools te ontwikkelen die mensen helpenbij het wipen van de data?
13-07-2012, 16:35 door Earl Grey
Door Anoniem: Goed plan. Laten we elk oud mobieltje, tablet, laptop, PC en smartphone stuk maken.
Ik ben geen milieu activist maar volgens mij zijn er betere oplossingen te bedenken die ervoor zorgen dat onze oude hardware nog prima in te zetten is.

Misschien een beter idee om fatsoenlijke tools te ontwikkelen die mensen helpenbij het wipen van de data?

Helemaal met je eens! Ben ook voorstander van toegankelijke tools die het usergedeelte van een telefoon kunnen shredden. Volgens mij bestaat het nu niet..iemand?
13-07-2012, 17:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-07-2012, 18:12 door Anoniem
Check:

http://en.wikipedia.org/wiki/Data_Shredder
13-07-2012, 19:31 door Anoniem
gewoon je pc van 10 hoog naar beneden gooien en je oude (smart)phone die kun je wel van 5 hoog naar beneden gooien,nou ja een heel stevige mischien van 7 of 8 hoog,dan is de demolition job wel geklaard.knappe kop die hem dan weer in mekaar kan zetten en aan de praat krijgt.
13-07-2012, 22:32 door WhizzMan
Factory reset en daarna "onzindata" er op zetten tot ie helemaal vol staat. Dan heb je over alle data die er nog ergens op kan staan nieuwe geschreven en weet je zeker dat je oude data niet nog ergens staat. Vergeet het SDkaartje en dergelijke niet, dus wis zowel de on-board data als wat er op eventuele verwisselbare media staat.
14-07-2012, 05:19 door Anoniem
ik zelf heb laatst mijn pc verkocht ,
voor dat ik hem verkocht had
zat ik nog te denken aan wat als hij deze persoon instaat zou zijn om mijn gegevens met speciale tools terug te zoeken
ik heb de meeste belangrijke dinge verwijderd via File Shredder Guttman algorithm 35 passes
dit waaren veel teksdocumenten waar het een en ander in stond en ook inlog wachwoorden

daar naar had ik me pc gereset en alles opnieuw geinstalleerd

maar ik zat wel te twijfelen om mijn 1k gb hdd geheugen mee te geven of niet

denk dat je uiteindelijk nooit je data van je pc veilig 100% kan verwijderen


heb er ook over na gedacht om die hardeschijf kapot te slaan of doorboren of in de fik te steken
maar in iedergeval kreeg ik er een goeie prijs voor en daar deed ik het voor
maar denk wel dat ik het goed delete heb
-
over ssd geheugen beweren ze weer dat deze data niet te deleten valt ?
weet iemand hier meer van , dit omdat er gezecht word dat het een andere manier heeft van opslaan .
14-07-2012, 10:34 door jefdom
je kan de harde schijf op je computer wipen,je moet ze dan wel eerst even demonteren ,je sd kaartjes idem dito.jefdom
14-07-2012, 13:49 door Nerd
kapotslaan van je smartphone, lol, brute force attack op een apparaat waar alles in een chip staat die waarschijnlijk niet eens kapot geslagen word.

kunnen beter advies geven over hoe het wel moet :S
14-07-2012, 13:58 door Anoniem
Door WhizzMan: Factory reset en daarna "onzindata" er op zetten tot ie helemaal vol staat. Dan heb je over alle data die er nog ergens op kan staan nieuwe geschreven en weet je zeker dat je oude data niet nog ergens staat. Vergeet het SDkaartje en dergelijke niet, dus wis zowel de on-board data als wat er op eventuele verwisselbare media staat.
Tja, en dan ben je de systempartitie dus vergeten.. want daar kan je als gewone user niet zomaar naar schrijven. En laat net daar de meest juicy informatie opgeslagen worden :/
14-07-2012, 15:48 door Anoniem
Er is een Nederlandse telecomprovider die nu hun klanten hun toestellen laten ' leasen..'
Duizenden trappen er in en sluiten een lease-contract af.
Je dochter zou maar zo'n toestel leasen en het jaar er op het toestel teruggeven ...
Maar goed , de privacy-rampen lezen we over 2 jaar wel weer op de voorpagina van de Telegraaf van een zogenaamde wakkere journalist.
14-07-2012, 19:45 door johanw
Ik bewaar de oude gewoon als reserve, en tegen de tijd dat nr 3 er aankomt is die zowiezo haast niks meer waard in de verkoop dus liggen ze gewoon in de kast.
16-07-2012, 19:03 door Anoniem
Voor de computer is het eenvoudig: Verkopen NADAT je de harde schijf hebt verwijderd, en door een nieuwe hebt vervangen. (je kunt ook een oude gebruiken, als je maar zeker weet dat er geen privacy gevoelige gegevens op staan)
De drive uit de computer kun je nog gebruiken voor de nieuwe. In een kastje als externe drive, dan heb je gelijk alle data nog beschikbaar! En als je de gewoonte hebt je passwords te veranderen als je een nieuwe computer in gebruik neemt, heeft niemand iets aan die oude passwords die nog op de computer te vinden zouden zijn.
Helaas is het bij sommige websites heel lastig om je password te wijzigen. Ik heb er een meegemaakt waar het helemaal niet lukte! Dan moet je je account sluiten en een nieuwe aanmaken. Als je dat probeert met hetzelfde email adres, dan lukt ook dat nog niet! Ze maken het je wel moeilijk om veilig Internet te gebruiken!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.