image

ENISA: slimme meter kwetsbaar voor logische bom

vrijdag 13 juli 2012, 12:30 door Redactie, 5 reacties

Slimme meters bieden de consument allerlei voordelen, maar de gebruikte intelligentie is ook de achilleshiel, zo waarschuwt het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA). Het gaat dan met name om de beveiliging van slimme elektriciteitsnetwerken. "De communicatie-infrastructuur is niet de enige bron van kwetsbaarheden. Software en hardware voor het bouwen van slimme energienetwerken kunnen worden gemanipuleerd voordat ze aan elkaar worden gekoppeld. Kwaadaardige code, zogeheten logische bommen die plotseling storingen veroorzaken, kunnen tijdens de ontwikkeling in de software worden aangebracht", aldus ENISA.

Daarnaast is ook de hardware kwetsbaar voor "kill switches" en verborgen "backdoors", die in de computerchips kunnen worden aangebracht. "Het risico van een aanval tijdens het fabricageproces is reëel en waarschijnlijk de minst begrepen dreiging." Het aanvallen en manipuleren van slimme energienetwerken is in dit geval zeer lastig te vinden en nog lastiger op te lossen.

Rapport
"Het realiseren van een veilig slim energienetwerk is geen eenvoudige taak", merkt ENISA op in een nieuw rapport. "Er is een aantal onbekende of niet goed begrepen potentiële dreigingen en kwetsbaarheden die verder moeten worden geanalyseerd." Toch doet het agentschap in het rapport verschillende aanbevelingen die voor een veilig energienetwerk moeten zorgen.

Reacties (5)
13-07-2012, 13:18 door Anoniem

Slimme meters bieden de consument allerlei voordelen,

Welke voordelen ?
En wegen die op tegen de nadelen ?

Bij mij komt zo'n ding er iig niet in.
13-07-2012, 13:24 door Anoniem
ENISA: De Über buraucraten van het europeesche reich.

Ze hebben aangevegen dat ze GEEN controle willen uitvoeren op de nieuwe (knullige) Smart-Metering projecten van Aliander & Vattenval/NUON. Omdat het buiten hun berijk zou liggen.
En dan nu deze PR geklets publicatie, om hun bestaansrecht te rechtvaardigen?
13-07-2012, 17:15 door Anoniem
Weg met dat ding. Ik verbruik zo weinig, daar heb ik geen slimme meter voor nodig.
13-07-2012, 19:28 door TD-er
Dergelijke slimme meters hebben gewoon helemaal geen mogelijkheid nodig om de meter op afstand aan of uit te schakelen. Voor die enkele keer dat dat nodig zou zijn, zou ik graag een monteur aan de deur zien ipv. de zeer gebrekkige administratie bij de energiemaatschappijen.
En daarnaast zelfs al zou het gehackt worden, dan kun je niet alsnog hele wijken aan- en uitschakelen en zodoende grote gebieden plat krijgen en heel veel apparaten vernielen.

Als die switch-mogelijkheid er niet op zou zitten, zou het al een stuk minder erg zijn, die slimme meters.
Blijft dan alleen nog de privacy-issues over.
16-07-2012, 17:53 door Anoniem
Is dat niet zo met elk elektrisch systeem\apparaat tegenwoordig. Het zal mij niet verbazen nu er zo veel landen mee doen in bv de bouw van de JSF dat in deze systemen ook al de "logische bom" zit. Bij oorlog vallen ze gewoon stil en uit de lucht. ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.